Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav uputio je javni poziv za kandidaturu za osam sudaca Ustavnog suda kojima u prosincu ove godine ističe mandat.


Javni poziv bit će objavljen u Narodnim novinama kroz iduća dva dana, a rok za prijave je 15 dana, rekao je predsjednik Odbora Dražen Božnjaković.

Vezani članci Šime Savić Za predsjednika Vrhovnog suda prijavio se odvjetnik čiju je kandidaturu Milanović već jednom odbio Slika nije dostupna Za ustavne suce 24 kandidature

Osmogodišnji mandat 7. prosinca ove godine ističe Smiljku Sokolu, Marijanu Hranjskom, Ivanu Mrkonjiću, Vici Vukojeviću, Petru Klariću, Emiliji Rajić, Jasni Omejec i Ivanu Matiji.

Ustavni sud čini trinaest sudaca koje bira Hrvatski sabor iz reda istaknutih pravnika, osobito sudaca, državnih odvjetnika, odvjetnika i sveučilišnih profesora pravnih znanosti.

Hrvatski sabor istodobno provodi i postupak izbora za još jedno mjesto suca Ustavnog suda, koje je upražnjeno od ožujka nakon umirovljenja suca Milana Vukovića.

Odbor je danas podržao Prijedlog zakona o strancima i Konačni prijedlog zakona o azilu, koje Vlada mijenja radi usklađivanja s pravnom stečevinom Europske unije.

Zakon o azilu kao ključnu promjenu uvodi institut supsidijarne zaštite za osobe kojima je azil odbijen, ali se ne mogu vratiti u svoju zemlju jer im u njoj prijeti, primjerice smrtna kazna.

Strancima kojima MUP odbije zahtjev za azilom moći će se žaliti Povjerenstvu za azil. Novi zakon predviđa da tražitelji azila imaju pravo i na srednjoškolsko obrazovanje, kao i da nakon godinu dana čekanja na azil mogu dobiti pravo na rad.

Prijedlog Zakona o strancima predviđa da stranici koji žele dobiti stalni boravak u Hrvatskoj poznaju hrvatski jezik. Taj zakon, koji je krajem svibnja po hitnom postupku upućen u saborsku proceduru uređuje boravak stranaca kao kratkotrajni (do 90 dana), privremeni i stalni. 

Stalni boravak može se dobiti nakon pet godina privremenog boravka u Hrvatskoj.

Član Odbora Slaven Letica zatražio je od predlagača zakona da se razmotri mogućnost primjene načela reciprociteta za zemlje koje po pitanju izdavanja viza provode diskriminacijsku politiku prema hrvatskim građanima. Kao primjer Letica je naveo Australiju i Kanadu.

Pomoćnik ministra vanjskih poslova i europskih integracija Željko Katić rekao je da su nezadovoljni tretmanom izdavanja viza pojedinih zemalja te da je prilikom posljednje posjete Kanadi ministrice Kolinde Grabar Kitarović otvoreno pitanje promjene i da su dobili obećanje da će se to vrlo brzo riješiti.