Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Apsurd koji skupo plaćamo

Bezbrižno u državnim agencijama: Plaće veće nego u Ministarstvima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska akreditacijska agencija, Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo... Agencija za prostore ugrožene eksplozivnom atmosferom, agencija za opremu pod tlakom...

Tko su i što točno rade, malotko zna. No pojam krize za njih ne postoji - novac sigurno stiže iz državnog proračuna.

Pročitajte i ovo Edi Delija i Sanja Jurišić Sezona pred vratima Vatrogasci najavljuju prosvjed, ne žele u vatru za 900 eura: "Ovaj put ne odustajemo. Idemo do kraja" Slika nije dostupna Loše vijesti Ministar Bauk najavio smanjenje plaća u državnim agencijama, zavodima i institutima

>> Evo koji su najbolje plaćeni poslovi u Hrvatskoj!

Agencija za javno i privatno partnerstvo ima samo 14 zaposlenih, na njihove plaće država godišnje izdvoji 3 milijuna kuna. Riječ je o iznosima koje nemaju ni zaposleni u ministarstvima.

'Hrvatska ima Zakon o plaćama u javnim službama koji se odnosi i na veliku većinu tih agencija, a koji se nije provodio poslijednjih godina', kazao je ministar uprave Arsen Bauk.

Hrvatska ima 184 agencije, instituta, zavoda... Država na 21.105 zaposlenih na godinu izdvoji 2,6 milijardi kuna poreznih obveznika, samo za plaće.

'Toliko agencija imamo zato što su se u prethodnim Vladama osnivale raznim propisima i uredbama', pojasnio je Bauk. 

Za razliku od državnih službi, neovisnost agencija dopustila je zaposlenicima da se ponašaju kao pijani milijarderi. Neke agencije, kaže Bauk, doista 'strše'. No, tome je odzvonilo. Ministarstva koja su ih otvorila dobila su nalog - izvršiti nadzor i ispraviti nepravilnosti.

'Mi iz Ministarstva uprave ćemo taj posao koordinirati i poticati ukoliko zastanu, ukoliko im ponestane entuzijazma', dodao je ministar.

Nekim agencijama ipak se ne može ništa, iako njihovo postojanje i nema velikog smisla. Primjerice Agenciji za regulaciju tržišta željezničkih usluga jedna od zadaća je regulacija monopola na željezničkom tržištu. Ne bi bilo toliko sporno, kada bi Hrvatska imala više od jednog željezničkog prijevoznika. No regulativa Europske Unije nalaže da moramo imati i ovu agenciju.  Možda će više smisla u svom funkcioniranju dobiti sa srpnjom iduće godine. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene