Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje o visini plaća

Evo koji su najbolje plaćeni poslovi u Hrvatskoj!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Analizirana je razina plaća u 254 radna mjesta u 30 djelatnosti sukladno s razinom obrazovanja i iskustva.

U protekla tri mjeseca prosječna plaća iznosila je 5.819 kuna što je 0,5% više nego u prva dva mjeseca ove godine. Međutim, pribrojimo li neto plaći bonuse i božićnice tada je visina prosječne plaće 5.963 kune.Rezultati su to servisa MojaPlaća.hr koji je analizirao razine plaća u rošlom kvartalu.

Pročitajte i ovo Ilustracija u čemu je problem? Traže direktora već 18 mjeseci! Popularna i dobro plaćena pozicija zjapi prazna Ilustracija Nova pravila Velika promjena: Poslodavci će morati navesti iznose plaća u oglasima za posao

U posljednja tri mjeseca najbolje plaćeni poslovi su u tvrtkama kojima je primarna djelatnost farmacija – plaće su 31% iznad prosjeka. Između druge i treće najplaćenije djelatnosti nema značajnije razlike – u sektoru informacijske tehnologije plaće su 26%, a u telekomunikacijama 25% više od prosjeka.

Najniže plaće zabilježene su u ugostiteljstvu te u djelatnostima obrade drveta i proizvodnje tekstila.

>> Dok će neki uživati, drugi će na moru raditi

Obzirom na struku, osim visokog managementa, najbolje su plaćeni liječnici i IT arhitekti s plaćama 61% višima od prosjeka.

Najmanje plaćena zanimanja su kozmetičar te blagajnik u kladionici s prosječnom plaćom nižom 48% od prosječne.
Gledano prema županijama, najniže plaće zabilježene su u Šibensko-kninskoj (19% ispod prosjeka), Virovitičko-podravskoj (17% ispod prosjeka) te Vukovarsko-srijemskoj (16% ispod prosjeka) županiji.

Očekivano, najviše plaće zabilježene su u Gradu Zagrebu - 12% iznad prosjeka.

Diploma i veličina tvrtke čine razliku

Stupanj obrazovanja i dalje uvelike utječe na visinu plaće. Osobe sa završenim fakultetom imaju 49% veću plaću u odnosu na osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem. Završeni magisterij ili doktorat povećava plaću u prosjeku za čak 103% u odnosu na srednju stručnu spremu.

U odnosu na prosječnu plaću u istraživanju, ispitanici sa srednjom stručnom spremom imaju prosječno 21% nižu plaću, dok ispitanici s visokom stručnom spremom imaju 18% višu plaću od prosjeka. Najvišu plaću imaju ispitanici s poslijediplomskim obrazovanjem, čak 61% više od prosjeka.

>> Liječnike i medicinske sestre nakon studija čeka siguran posao

Vlasništvo tvrtke također čini razliku za primanja zaposlenika. Plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu veće za 12% od prosjeka, dok su plaće u privatnim tvrtkama pretežno u domaćem vlasništvu niže od prosjeka za 9%. Plaće u državnim tvrtkama su 7% više od prosjeka.

Unutar prosjeka su plaće zaposlenih u javnoj i lokalnoj samoupravi (+4%). Najniže plaće i dalje imaju zaposleni u udrugama - 12% manje u odnosu na prosjek.

Kada se gleda prema broju zaposlenih, najviše se isplati raditi u tvrtkama s više od tisuću radnika. Plaće u tim tvrtkama su 6% iznad prosjeka, dok su u malim tvrtkama (do 10 zaposlenika) 16% ispod prosjeka.

Visina plaće s obzirom na iskustvo i poziciju

Plaća raste s iskustvom. Na početku karijere, ispitanici imaju 18% manju plaću od prosjeka. S godinom do dvije iskustva ispitanici u prosjeku imaju 7% nižu plaću. S tri do pet godina iskustva plaća je 2% viša od prosjeka, a sa šest do deset godina plaća je 9% viša od prosječne.

>> 'Ja sam onaj koji vas ništa ne košta, molim vas, zaposlite me'

Kvalificirani radnici u uslužnim djelatnostima imaju najniže plaće, čak 33% nižu od prosječne, a administrativni radnici imaju plaću 25% nižu od prosječne.

Kvalificirano osoblje ne-tehničkog usmjerenja ima plaću oko prosjeka (+5%), dok već kvalificirani radnici tehničkog usmjerenja imaju 8% višu plaću od prosjeka.

Rukovoditeljske pozicije imaju očekivano najviše plaće, srednji i niži management ima 29% više plaće od prosjeka.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene