Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cijepljenje u Banovini

Beroš o masovnom davanju krvi: "Zadnji datum u kojem je zabilježen sličan odaziv je bio 5. kolovoza 1995., početak Oluje"

Ministar zdravstva Vili Beroš obišao je KB Dubrava u Zagrebu gdje je komentirao trenutnu situaciju i planove.

Ministar kaže da se snaga i zajedništvo medicinskih djelatnica očitovalo neki dan kad su zaprimili niz COVID pozitivnih bolesnika iz Sisačko-moslavačke županije.

Pročitajte i ovo Vili Beroš Prebacio preglede Kako je Beroš riješio liste čekanja? Dao 2 milijuna eura privatnim poliklinikama Vili Beroš Ohrabrujući rezultati Ministar uvjeren: "Imamo silazni trend lista čekanja na dijagnostičke preglede"

"Vjerujem da zajedno možemo dalje. Jutros sam zaprimio vrijednu informaciju da je na jučerašnji dan je prikupljen rekordan broj, preko 750 doza krvi samo u Petrovoj 3", rekao je ministar.

"Zadnji datum u kojem je zabilježen sličan odaziv je bio 5. kolovoza 1995., početak same Oluje. To poakzuje svijet hrvatskog naroda i naše zajedništvo", rekao je. 

Ističe i da su pred nama veliki izazovi. "Ovih danas intenzivno radimo da omogućimo adekvatnu zdravstvenu skrb", rekao je.

Osvrnuo se na štetu nastalu potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji. Kaže da je 90 posto zgrada sisačke bolnice oštećeno i van funkcije.

Najavio je kako se dio pristiglih cjepiva protiv koronavirusa preusmjerava na tu županiju.

"Organiziali samo da u subotu ide tim epidemiologa i procijepit će sve koji se nalaze u kolektivnom smještaju, djelantike Hitne pomoći i hitnih službi koji će tamo biti iduća tri tjedna", rekao je ministar te istaknuo kako epidemija traje, a cjepljenje je određeni dio rješenja.

Ministar kaže da šalju oko 1000 doza cjepiva, a epidemiolozi će na terenu izvidjeti situaciju i procijeniti treba li slati još doza. Rekao je i da u ovom trenutku ima dovoljno rezervi zaštitne opreme - rukavica i maski.

"Potrebe su ovoj izvandrednoj situaciji veće, ali problema nema. Damir Trut je na terenu cijelo vrijeme i koordinira sve. Rezervi zaštitne opreme ima dovoljno, a Vlada otpočetka krize vodi računa da nabava bude kontinuirana i da više ne bude problem kao na početku", rekao je.

Rekao je i da će se riješiti problem dostave lijekova, a među korisnicima domova za starije na tom području provode se brza antigenska testiranja kako bi se otkrilo ima li zaraze na kolektivnom smještaju:

"Nakon potresa ministar Aladrović me kontaktirao, omogućili su smještaj velikog dijela korisnika domova iz Petrinje u bolnici u Popovači i a drugim mjestima. Snalazimo se. Izazov je, testiramo brzim antigenkim testovima. Među korisnicima domova ima pozitivnih pa sad za njih tražimo smještaj sa županijskim vlastima. Moramo se još držati mjera, maski, distance, dezinfekcije, virus je još tu. Ove okolnosti pogoduju njegovom širenju", kazao je.

Napomenuo je da organiziran novac za nagradu medicinskim djelatnicima s covid bolesnicima. "Svi moraju dobiti obećano", naglasio je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene