Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZVIDI U TIJEKU

Beroš o ženi koja mjesecima nije znala da ima karcinom: "Ja ne mogu suditi o osobi koja možda ima neke druge motive"

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je slučaj pacijentice Line Budak.

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je slučaj pacijentice Line Budak, koja boluje od karcinoma dojke. Sedam mjeseci nakon pregleda nije znala da ima karcinom. 

Vili Beroš izjavio je da je pacijentica nakon pregleda bila upućena da se javi specijalistu. "Pacijentica je dobila informaciju da se mora javiti specijalistu, mogla je doći specijalistu i dobiti taj nalaz", izjavio je Beroš. 

"Još sam jučer razgovarao s ravnateljem KBC-a Sestre milosrdnice. Oni imaju praksu da ne dostavljaju pacijentima na šalter nalaze s teškom  dijagnozom, što je vrlo dobro. Jer ne bi bilo dobro da netko svoju sudbinu sazna na šalteru. Pozdravljam tu praksu. Nalazi se podižu kod specijalista", objasnio je Beroš. 

"KBC Sestre milosrdnice odgovorio je pacijentici. Beroš ne šuti, Vinogradska bolnica odgovorila je pacijentici. Zdravstvena inspekcija već je postupala. Gospođa se žalila i na KBC Rebro, a zdravstvena inspekcija otići će i k njima. Uputili su priopćenja. Postupanje je u tijeku.

Zaprimili smo pritužbu i postupanje je u tijeku. Pacijentica je dobila uputu da se javi specijalistu i da će joj on uručiti nalaz. Na šalteru se nalazi ne mogu ni podizati. Takvi se nalazi ne podižu na šalteru zbog psihološkog efekta. Ona je dobila jasnu uputu da se javi specijalistu", izjavio je Beroš. 

"Možda ima neke druge motive"

"Ja ne mogu suditi o osobi koja možda ima neke druge motive, meni je iskreno žao zbog njene bolesti, ali isto tako sam vam sve objasnio. Rekli smo, ne podižu se ti nalazi na šalteru, nego kod liječnika. Mene samo zanima, je li se gospođa javila liječniku i je li on krio od nje nalaz nije joj ga htio dati? Problem se navodi i na Rebru", kazao je.

"Problem, čuo sam, neću u medijima o tim elementima jer nisu za javnost, ali ima tu nekoliko dodatnih stvari koje se odnose na odnos zdravstvenih ustanova s dotičnom pacijenticom. Ali potpuno je to razumljivo, jer kad smo u bolesti, onda nam se promijeni percepcija svega i bolest nam je u prvom planu, što je potpuno razumljivo i zato se trudim da zdravstveni sustav ubuduće napravi upravo to, da se takve stvari više ne događaju", dodao je Beroš.

Pročitajte i ovo Lina Budak Pokreće se unutarnji nadzor Bolnica o ženi koja mjesecima nije primila nalaz da ima karcinom: "Specijalistu se javila tek za šest mjeseci"

Na konstataciju novinara da je pacijentica ipak neke nalaze dobila na šalteru, Beroš je rekao da se takvi nalazi baš ne daju na šalteru. Najavio je da će se ubuduće svi nalazi moći vidjeti u e-kartonu. "Ako se pokaže da je bilo propusta, bit će sankcija i osobno ću uputiti ispriku", kazao je Beroš. 

Ministar zdravstva u petak je u u Ministarstvu zdravstva održao sastanak s predstavnicima liječničkih udruga.

"Danas smo vrlo detaljno opisali elemente iz nove uredbe o koeficijentima koje je otišlo u međuresorno savjetovanje.

Ne znači da će kao takvo biti prihvaćeno, ali to je radni dokument koji je usuglašen i koji je njima nov. Radili smo na izjednačavanju različitih koeficijenata složenosti poslova tako da smo izjednačili koeficijente užih specijalizacija i specijalizacija, što je bio jedan od glavnih prigovora, izjednačili smo i koeficijente radnika u primarnoj i bolničkoj zdravstvenoj zaštiti", rekao je Beroš nakon sastanka.

"Ustrajat ćemo u izradi Zakona o radnopravnom statusu liječnika, a bit će donesen i Zakon o plaćama u javnom sektoru. Prosvjedi i štrajk su legitimno pravo, oni na neki način imaju svoje uzuse. Mi ćemo napraviti svoje, a to je pokušati iznjedriti dogovoreno, a na drugim je suradnicima na njihovom moralnom, ljudskom i stručnom usmjerenju da postupaju kako hoće.

Pročitajte i ovo Liječnici najavili prosvjed Bili u Ministarstvu Liječnici ne odustaju od prosvjeda: "Na sastanku nam nisu ništa ponudili"

Ako su im namjera hrvatskih pacijenti, dostupnost i kvaliteta zdravstvene zaštite, onda vjerujem da će konstruktivno razgovarati dalje. Ako opcija bude neka druga, Bože moj, svakome će jednom njegova uloga doći na vidjelo. Ova administracija nema fige u džepu, radi transparentno, bori se za pacijente i želi unaprijediti zdravstveni sustav", poručio je Beroš. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene