Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milijun eura nekretnina u četiri godine

USKOK istražuje Bergmanovu imovinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neslužbeno doznajemo da će USKOK istražiti porijeklo imovine smijenjenog ravnatelja HZZO-a Većeslava Bergmana koja je značajno dobila na vrijednosti nakon njegova mandata na čelu HZZO-a.

USKOK će danas od Porezne uprave da mu dostave podatke o imovini njegove kćeri, supruge te još nekih članova obitelji, vjerojatno punca i punice, za razdoblje dok je bio na čelu HZZO-a, ali i nekoliko godina ranije kako bi se imovina Bergamanovih mogla usporediti s onom koji su imali prije njegova imenovanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Velika sječa Smijenjena četiri pomoćnika direktora u HZZO-u Slika nije dostupna Istražuje se porijeklo imovine USKOK: Već dulje istražujemo Većeslava Bergmana

Inače, u HZZO-u traje kriminalistička obrada protiv neimenovanih osoba zbog financijskih malverzacija u HZZO-u, iako još nikoga ne sumnjiče izravno, pa tako ni Bergmana.
Većeslav Bergman i obitelj, supruga Dubravka, njihova starija kći Lana te umirovljeni punac i punica Milan i Magdalena Šimac u četiri godine njegova mandata na čelu te zdravstvene ustanove, od 2005. do 2009., kupili su nekretnine vrijedne približno milijun eura.

U konačnom izvješću o imovinskom stanju, koje je ispunio na kraju mandata, 13. siječnja ove godine, Bergman je upisao da zajedno sa suprugom posjeduje imovinu vrijednu približno 4 milijuna kuna, piše Jutarnji list. Za četiri stana, navodi u imovinskoj kartici, otplaćuje četiri kredita.

Prije dolaska u HZZO jedan stan

Prije dolaska u HZZO imao je jedan stan veličine 103 četvorna metra u Lastovskoj ulici u Zagrebu, za koji još uvijek otplaćuje kredit. Od 2005. postao je, uz suprugu, suvlasnik stana od 115 kvadrata na zagrebačkom Vrhovcu 28 i vlasnik građevinskog zemljišta u Zaprešiću. Uz jedan zajednički stan za koji su podigli kredit od 1,4 milijuna kuna, supruga Većeslava Bergmana postala je vlasnica dva stana, jednog u Palmotićevoj (78 m2) i jednog u Laurenčićevoj ulici (36 m2). Tu imovinu Dubravka Bergman stekla je tijekom 2007. jer ju je Bergman prijavio tek u imovinskoj kartici iz 2008.

Osim tih nekretnina, Bergman je u imovinskoj kartici iz 2008. prijavio i vlasništvo supruge nad pokretninama vrijednima 150 tisuća kuna te suvlasništvo nad zemljištem vrijednim 500 tisuća kuna, što nije prijavio u 2007.

U imovinskoj kartici za 2007. Bergman nije prijavio nikakvu ušteđevinu za sebe i suprugu. U dopuni imovinske kartice 2008. upisao je ukupno 400 tisuća kuna u rubriku ostale pokretnine.

Otplaćuje goleme hipotekarne kredite, teško uz tu plaću

Zbog imovine velike vrijednosti supružnici Bergman podmiruju goleme hipotekarne kredite. Kada se pogledaju plaće njega i supruge može se zamisliti da nije to baš lako. On je imao dužnosničku plaću od 11 tisuća kuna a njegova supruga, privatna stomatologinja,plaću od od 14 tisuća kuna. Ukupni promet privatne ordinacije gospođe Bergman u 2007. iznosio je 650 tisuća kuna, što s obzirom na njenu plaću (u godišnjem bruto iznosu od 350 tisuća kuna), porez te troškove rada i materijala nije moglo donijeti značajniju dobit. Pored toga uspjeli su, prema njegovoj konačnoj imovinskoj kartici, uštedjeti i 350 tisuća kuna.

Ostatak obitelji također stekao oveći fond nekretnina

Ostatak obitelji Bergman, kći, punac i punica, uspio je, za vrijeme dok je on rukovodio javnim zdravstvom, steći veći fond nekretnina u podsljemenskoj zoni: dva luksuzna stana s garažama u elitnom dijelu Zagreba, u ulicama Nad lipom 116 (120 kvadrata) i Vrhovec 140 (115 kvadrata), čija tržišna vrijednost prelazi 600 tisuća eura. Veći dio plaćen je gotovinom.

Na kupnju luksuznih nekretnina Bergman se odlučio tek nakon što je postao šef HZZO-a, dok su njegovi punac i punica investitori postali tek u dubokoj starosti, kao dugogodišnji umirovljenici.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene