Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Barroso: Ciljni datum završetka pregovora s Hrvatskom jesen 2009.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija će najesen ove godine objaviti da je ciljni datum završetka pregovora s Hrvatskom jesen 2009., ako Hrvatska ispuni potrebne uvjete, rekao je danas u Bruxellesu predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso nakon razgovora s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

"Potvrđujem da će u jesenskom paketu Komisija predstaviti ciljni vremenski raspored za tehničko završavanje pregovora do jeseni 2009. godine, odnosno do kraja mandata ove Komisije, pod uvjetom da Hrvatska ispuni određene uvjete", rekao je Barroso u izjavi novinarima nakon sastanka.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Ivan Penava Parlamentarni izbori 2024. Novi tjedan, nova Vlada? Pregovori ulaze u novu fazu Andrej Plenković Iz minute u minutu Hoće li ovako izgledati Plenkovićeva većina? Oglasio se član Domovinskog pokreta: "Znate koja je naša polazišna osnova"

Mandat sadašnje Komisije istječe 31. listopada 2009.

Kao uvjete koje je potrebno ispuniti za završetak pregovora u spomenutom roku, Barroso je naveo ispunjavanje svih mjerila za otvaranje poglavlja do lipnja 2008., te ispunjavanje svih obveza koje proizlaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Hrvatska također treba popraviti upravljanje programima pretpristupne pomoći iz europskih fondova poput PHARE-a i IPA-e.

I na kraju, rekao je predsjednik Europske komisije, Hrvatska mora suspendirati sve aspekte Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) što smatram da je sada učinjeno.

"Uvjeren sam da će Hrvatska ispuniti uvjete i potpuno sam uvjeren da je moguće tehnički završiti pregovore iduće godine, po mogućnosti do kraja mandata ove Komisije", rekao je Barroso.

To je prvi puta da dužnosnici Europske komisije konkretno govore o datumu završetka pregovora s Hrvatskom.

Premijer Sanader rekao je kako je siguran da će Hrvatska ispuniti sve tražene uvjete.

"Siguran sam da to možemo napraviti, siguran sam da će Hrvatska biti 28. članica Europske unije", rekao je Sanader.

Barroso je izrazio zadovoljstvo jamstvima koje mu je dao premijer Sanader u pogledu reformi koje Hrvatska mora ispuniti.

"Želim mu odati počast kao uvjerenom Europljaninu, koji vrlo jasno razumije da je europska budućnost nacionalni interes Hrvatske", rekao je Barroso.

Predsjednik Komisije je rekao da se u jesen ove godine navršava treća godišnjica od otvaranja pregovora Hrvatske s Europskom unijom i da je "u međuvremenu Hrvatska ostvarila veliki napredak, stoga sam uvjeren da je Hrvatska u stanju učiniti 2008. odlučujućom godinom za napredak".

Barroso je istaknuo da razumije hrvatsku zabrinutost oko zaštite Jadrana i da se Komisija zauzima za održivo ribarstvo, posebice u Jabučkoj kotlini te da je Komisija spremna razmotriti posebnu zaštitnu zonu usred Jadrana. Također je istaknuo spremnost pomoći Hrvatskoj da ribolovni sektor učini konkurentnijim, najavivši da postoje financijske mogućnosti za to područje u okviru IPA-e u visini od 12 milijuna eura do kraja 2009. godine.

Sanader je zahvalio Barrosu, povjerenicima za proširenje i ribarstvo Olliju Rehnu i Joeu Borgu u vezi s projektom Jabučka kotlina.

Vode oko otoka Jabuke i Palagruže su prirodno mrijestilište u Jadranu i Hrvatska nastoji posebnim mjerama zaštiti to područje.

Sanader je rekao da je odluka Sabora o neprimjenjivanju ZERP-a na zemlje članice EU-a "bila ispravna".

"Ova odluka je u skladu s hrvatskim interesima, a jedan od najvećih interesa je ući u EU", naglasio je.

Upitan hoće li nakon odgode ZERP-a Slovenija i Italija snažnije podržavati Hrvatsku na putu prema EU-u, Sanader je rekao da će "ne samo Slovenija i Italija, nego i sve ostale članice podržati Hrvatsku".

I Barroso je siguran da će sve zemlje članice slijediti ciljeve koje je istaknula Komisija u vezi sa završetkom pregovora s Hrvatskom.

"Ako Hrvatska ispuni sve uvjete i odradi svoju zadaću, ja sam siguran da će sve članice podržati ovaj vremenski plan", rekao je Barroso.

Upitan kako Hrvatska gleda na ideju francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja o osnivanju Unije za Mediteran, Sanader je odgovorio da će Hrvatska u tome sudjelovati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene