Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oaza mira vraća u djetinjstvo

Hrvatsko selo u utrci za svjetsku titulu: "Nađemo li se na toj listi od 50 ili 70 sela u cijelom svijetu..."

Aktualno Galerija Zmajevac - 1 Zmajevac - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zmajevac - 2 Zmajevac - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zmajevac - 3 Zmajevac - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zmajevac - 4 Galerija 1/4 >>
Baranjsko selo Zmajevac hrvatski je kandidat za Best Tourism Villages, oznaku pod pokroviteljstvom UN-ove Svjetske turističke organizacije koja se dodjeljuje selu koje je izvanredan primjer seoske turističke destinacije.

Zmajevac je selo u srcu Baranje poznato po surducima, okruženo vinogradima i vinskim cestama, s bogatom ponudom domaćih specijaliteta. Vrhunsku ponudu ovog sela, koja je pravi mamac za turiste, istražila je za Dnevnik Nove TV novinarka Matea Drmić.

O najpopularnijim proizvodima progovorio je Časlav Kostov, voditelj kušaonice. "Turisti najčešće biraju riblja mesa, riblje specijalitete. Naravno, tu su i mesa od patke, a spomenut ću i lungić, obraze od crne svinje, vrat crne svinje. Od deserta to su najčešće taškice s pekmezom i rezanci s makom", rekao je.

Gotovo svaka kuća ima vinski podrum, ali obitelj Gerštmajer preteča je u Zmajevcu, kao i u cijeloj Baranji. Ivan je u svojoj obitelji četvrta generacija. "Trenutno posjedujemo 13 hektara vinograda. Primarna djelatnost nam je proizvodnja grožđa i vina, a u ponudi imamo i nešto domaće hrane koju pripremamo otac i ja", rekao je vinogradar i vinar Ivan Gerštmajer.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svi u zmajevac Maraton nakon kojeg sve bude veselije

Osim bogate gastronomske ponude i poznatog vinskog maratona, posjetiteljima Zmajevca priroda nudi oazu mira. "Ja sam svojim sobama dala i stara sokačka imena", rekla je ugostiteljica Blaženka Nađ. "Gosti su najčešće iz Zagreba, međutim imamo i puno stranih gostiju, kao i dosta lovaca, ribolovaca i tvrtki koje dolaze na team building", rekla je.

"Organiziramo olimpijade starih sportova, poput skakanja u vrećama, povlačenja užeta, bacanja potkovica... To je ljudima vrlo zanimljivo, da se duh starih sportova ponovno vrati", dodala je.

Pročitajte i ovo Kuća za odmor (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Umjesto plaže, na livadu i u planine Zanemareni adut turističke ponude: "Razvija se, ali nešto sporije od potencijala koji ima"

A u djetinjstvo se vratio i gospodin Šandor Juhas, koji je otvorio Edukativnu stanicu - zbirku tradicijskih vinarskih i vinogradarskih predmeta. "Ovo je moja obiteljska ostavština, ustvari moje žene i mene, od naše dvije obitelji. Sve ono što je služilo za obradu vinograda i pripremanje vina ja sam pokupio i izložio, a posjetitelji gledaju, čude se... Ljudi se prvi put susreću s tim alatima", rekao je.

Vrhunsko vino, dobra hrana i povijest doveli su Zmajevac u utrku za seosku turističku destinaciju na svjetskoj karti. "Nađemo li se na toj listi od 50 ili 70 sela u cijelom svijetu - mislim da to jako puno znači, i da je to pokazatelj svima da se i na kontinentu može odlično raditi, samo treba zasukati rukave i znati u kojem smjeru želiš ići", rekao je direktor Turističke zajednice Baranja Matej Perkušić.

Ova kandidatura i popularnost kod turista dokaz su da se o okusu i mirisu dobrog vina i dobre kuhinje daleko čuje!

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene