Zmajevac je selo u srcu Baranje poznato po surducima, okruženo vinogradima i vinskim cestama, s bogatom ponudom domaćih specijaliteta. Vrhunsku ponudu ovog sela, koja je pravi mamac za turiste, istražila je za Dnevnik Nove TV novinarka Matea Drmić.
O najpopularnijim proizvodima progovorio je Časlav Kostov, voditelj kušaonice. "Turisti najčešće biraju riblja mesa, riblje specijalitete. Naravno, tu su i mesa od patke, a spomenut ću i lungić, obraze od crne svinje, vrat crne svinje. Od deserta to su najčešće taškice s pekmezom i rezanci s makom", rekao je.
Gotovo svaka kuća ima vinski podrum, ali obitelj Gerštmajer preteča je u Zmajevcu, kao i u cijeloj Baranji. Ivan je u svojoj obitelji četvrta generacija. "Trenutno posjedujemo 13 hektara vinograda. Primarna djelatnost nam je proizvodnja grožđa i vina, a u ponudi imamo i nešto domaće hrane koju pripremamo otac i ja", rekao je vinogradar i vinar Ivan Gerštmajer.
Pročitajte i ovo
Svi u zmajevac
Maraton nakon kojeg sve bude veselije
Osim bogate gastronomske ponude i poznatog vinskog maratona, posjetiteljima Zmajevca priroda nudi oazu mira. "Ja sam svojim sobama dala i stara sokačka imena", rekla je ugostiteljica Blaženka Nađ. "Gosti su najčešće iz Zagreba, međutim imamo i puno stranih gostiju, kao i dosta lovaca, ribolovaca i tvrtki koje dolaze na team building", rekla je.
"Organiziramo olimpijade starih sportova, poput skakanja u vrećama, povlačenja užeta, bacanja potkovica... To je ljudima vrlo zanimljivo, da se duh starih sportova ponovno vrati", dodala je.
Pročitajte i ovo
Umjesto plaže, na livadu i u planine
Zanemareni adut turističke ponude: "Razvija se, ali nešto sporije od potencijala koji ima"
A u djetinjstvo se vratio i gospodin Šandor Juhas, koji je otvorio Edukativnu stanicu - zbirku tradicijskih vinarskih i vinogradarskih predmeta. "Ovo je moja obiteljska ostavština, ustvari moje žene i mene, od naše dvije obitelji. Sve ono što je služilo za obradu vinograda i pripremanje vina ja sam pokupio i izložio, a posjetitelji gledaju, čude se... Ljudi se prvi put susreću s tim alatima", rekao je.
Vrhunsko vino, dobra hrana i povijest doveli su Zmajevac u utrku za seosku turističku destinaciju na svjetskoj karti. "Nađemo li se na toj listi od 50 ili 70 sela u cijelom svijetu - mislim da to jako puno znači, i da je to pokazatelj svima da se i na kontinentu može odlično raditi, samo treba zasukati rukave i znati u kojem smjeru želiš ići", rekao je direktor Turističke zajednice Baranja Matej Perkušić.
Ova kandidatura i popularnost kod turista dokaz su da se o okusu i mirisu dobrog vina i dobre kuhinje daleko čuje!
Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr