Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Udruga B.a.B.e. pozvala je u utorak sve hrvatske i europske parlamentarce da danas bez odgode glasuju za ratifikaciju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, za tzv. Istanbulsku konvenciju čiji je cilj zaštititi žene od svih oblika nasilja te spriječiti, kažnjavati i ukloniti nasilje nad ženama i nasilje u obitelji.


Istanbulska konvencija pridonijet će suzbijanju svih oblika nasilja i diskriminacije, promovirati rodnu ravnopravnost i osigurati sveobuhvatni okvir politika i mjera za zaštitu i pomoć žrtvama svih oblika nasilja nad ženama uključujući i obiteljsko, ističu B.a.B.e. u priopćenju povodom rasprave o toj temi u Europskom parlamentu.

Vezani članci Severina (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) O slučaju Severina - Popović oglasili se iz udruge B.a.B.e. i inicijative Spasi me: ''Ovo je nasilje nad djetetom'' Hrvoje Zekanović (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) HRAST pokreće referendum o Istanbulskoj konvenciji: "Bitno nam je da narod kaže što misli o tom dokumentu"

Iz te udruge navode i da konvencija daje smjernice i za podršku organizacijama i institucijama u uspostavljanju učinkovite suradnje i usvajanja sveobuhvatnog pristupa u suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

B.a.B.e. pozivaju hrvatsku i europsku javnost da podrži ratifikaciju Istanbulske konvencije te upozoravaju da "svaki oblik namjerne i zlonamjerne pogrešne interpretacije duha ove konvencije odbace i ne nasjedaju na lažne interpretacije i priopćenja onih kojima nije stalo da zaštite žene, djecu i obitelji".

Prema ranijim najavama iz Ministarstva demografije, obitelji i mladih, u Hrvatskoj bi zakon o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istanbulska konvencija) trebao biti upućen u proceduru do kraja godine.

Konvencija je stupila na snagu 2014., a Hrvatska se još uvijek nalazi u grupi država koje su je samo potpisale.

Hrast poziva europarlamentarce da glasuju protiv ratifikacije Istanbulske konvencije

Hrast – pokret za uspješnu Hrvatsku pozvao je u utorak hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu da glasuju protiv ratifikacije Istanbulske konvencije jer taj međunarodni ugovor, koji je pravno jači od hrvatskih zakona, ugrožava vrijednosti koje temeljno određuju hrvatski narod i hrvatski nacionalni identitet.

"Hrast se svesrdno zalaže za borbu protiv svakog nasilja, a pogotovo protiv tako strašnog nasilja kao što je nasilje nad ženama i djecom. Vjerujemo da, što se tiče osude tog nasilja, postoji konsenzus svih društveno političkih čimbenika u Hrvatskoj. Stoga bismo trebali stvarati i ratificirati dokumente koji bi bili općeprihvaćeni, pa time i učinkoviti, a ne dokumente poput Istanbulske konvencije koji pod krinkom borbe protiv nasilja nad ženama podmeću borbu protiv tradicionalnih obiteljskih vrijednost", stoji u priopćenju Hrasta.

Istanbulska konvencija traži od država potpisnica borbu protiv svih društvenih stereotipova, onih negativnih, ali i onih pozitivnih, poput braka te klasičnih roditeljskih i obiteljskih odnosa, pa Hrast smatra da će na meti "agresivnog i isključivog dokumenta" biti i veći dio hrvatske kulture, tradicije i običaja, kao i temelji kršćanstva.

"Hrast – pokret za uspješnu Hrvatsku čvrsto će i beskompromisno stajati u obrani i promociji hrvatskog nacionalnog identiteta, hrabro prokazujući ovakve 'mućak' dokumente i boreći se stvarno protiv svakog nasilja", poručuje ta stranka u priopćenju. (Hina)