Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Austrijski Vrhovni sud potvrdio izručenje generala Zagorca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Austrijski Vrhovni sud odbacio je zahtjev obrane umirovljenoga generala Vladimira Zagorca i potvrdio odluku dvaju austrijskih nižih sudova da Zagorec može biti izručen Hrvatskoj, objavili je jedna komercijalna televizijska postaja i dnevni list.

Glasnogovornik austrijskog Državnog odvjetništva Gerhard Jarosh izjavio je za komercijalnu TV postaju da je prije nekoliko tjedana Vrhovni sud odlučio da Zagorec može biti izručen Hrvatskoj, ali su nakon toga njegovi odvjetnici zatražili ponovno otvaranje slučaja i ponavljanje postupka izručenja na Zemaljskom sudu u Beču.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Klarisa Zagorec: Strahujem za suprugov život Slika nije dostupna Zemaljski sud potvrdio odluku o izručenju Zagorca!

Zahtjev sada proučava tužitelj, a Zemaljski sud odlučit će hoće li slučaj ponovno otvoriti ili ne, rekao je Jarosh.

Glasnogovornik austrijskog ministarstva pravosuđa Thomas Geiblinger za jedne dnevne novine izjavio kako ne zna na čemu se temelji taj zahtjev.

Hrvatski odvjetnik umirovljenog generala Zvonimir Hodak rekao je da je Vrhovni sud prihvatio sve dokazne prijedloge tužilaštva, a sve dokaze obrane odbacio. Zato su odvjetnici zatražili da se predmet ponovo vrati prvostupanjskom sudu kako bi imali mogućnosti uvesti sve nove dokaze koje su predložili.

Gerhard Jarosh smatra da, ako Zemaljski sud odluči da je slučaj zatvoren, Zagorec mora biti izručen Hrvatskoj.

U tom slučaju potpis na izručenje mora staviti još samo austrijska ministrica pravosuđa.

Uz austrijske žalbe, Zagorec se žalio i Europskom sudu za ljudska prava uz obrazloženje da su mu odlukom o izručenju Hrvatskoj, gdje bi mu mogao biti ugrožen život, austrijski sudovi prekršili ljudska prava. Sud u Strasbourgu donio je privremenu mjeru zabrane izručenja, ali je ona kasnije ukinuta i austrijske vlasti s te strane nemaju nikakva ograničenja i mogu Zagorca izručiti Hrvatskoj, piše dnevni list.  

Hodak vjeruje da se to neće dogoditi. "Kad sud u Strasbourgu uzme u proceduru jedan predmet onda se po nekom presedanskom pravu izvršenje neće izvršiti dok se taj predmet ne završi", rekao je Hodak..

Umirovljeni general Vladimir Zagorec, koji već sedam godina živi u Austriji, uhićen je u Beču u ožujku ove godine na temelju međunarodne tjeralice koju je raspisalo hrvatsko pravosuđe. Sumnjiči ga se za zloporabu položaja i ovlasti.

Hrvatska optužuje Zagorca da je odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane 2000. godine otuđio dragulje koje mu je 1993. predao njemački trgovac oružjem kao jamstvo na pet milijuna američkih dolara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene