Obilježen je Dan antifašisitčke borbe. Na ovaj državni praznik obilježava se sjećanje na prvi partizanski odred, osnovan u šumi Brezovici, u blizini Siska. Obilježavanje se preselilo u Zagreb gdje je pripremljen prigodan program u organizaciji Antifašističke lige Hrvatske i Saveza antifašističkih boraca.

Galerija


Ovo je drugi put da Antifašistička lige Hrvatske i Savez antifašističkih boraca organiziraju okupljanje na trgu koji je do jučer nosio ime maršala Tita, kazao je reporter Dnevnika Nove TV Vjekoslav Đaić.

Vezani članci U nedjelju poslijepodne u Trešnjevci se odvijala masovna tučnjava navijača (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL) - 1 Masovna tučnjava navijača: Letjeli stolovi i stolci iz kafića, policija privela 25 osoba Jakuševac (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Kolika je cijena života uz odlagalište otpada? Ne mogu otvoriti prozore, ali im je grad isplatio 50 milijuna kuna

Oni žele izraziti svoje protivljenje, kako kažu, retrogradnim pojavama u društvu. Jedna od njih svakako je preimenovanje trga i skidanje Maršalova imena. 

Ističu kako se ovaj dan u Hrvatskoj slavi kao državni praznik dok se istovremeno dio politike odriče i srami Tita koji je u toj borbi imao svoju ulogu.

Kažu kako je važno da se ova 77 obljetnica proslavi u Zagrebu i to na spomen na 50.000 zagrepčana koji su bili sudionici NOB-a. 

Ogranizatori su, najavljujući ovaj prosvjed, rekli kako su antifašističke tekovine danas ugrožene i da je važno da se društvo tome suprostavi. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr