Obilježen je Dan antifašisitčke borbe. Na ovaj državni praznik obilježava se sjećanje na prvi partizanski odred, osnovan u šumi Brezovici, u blizini Siska. Obilježavanje se preselilo u Zagreb gdje je pripremljen prigodan program u organizaciji Antifašističke lige Hrvatske i Saveza antifašističkih boraca.

Galerija


Ovo je drugi put da Antifašistička lige Hrvatske i Savez antifašističkih boraca organiziraju okupljanje na trgu koji je do jučer nosio ime maršala Tita, kazao je reporter Dnevnika Nove TV Vjekoslav Đaić.

Oni žele izraziti svoje protivljenje, kako kažu, retrogradnim pojavama u društvu. Jedna od njih svakako je preimenovanje trga i skidanje Maršalova imena. 

Ističu kako se ovaj dan u Hrvatskoj slavi kao državni praznik dok se istovremeno dio politike odriče i srami Tita koji je u toj borbi imao svoju ulogu.

Kažu kako je važno da se ova 77 obljetnica proslavi u Zagrebu i to na spomen na 50.000 zagrepčana koji su bili sudionici NOB-a. 

Ogranizatori su, najavljujući ovaj prosvjed, rekli kako su antifašističke tekovine danas ugrožene i da je važno da se društvo tome suprostavi. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr