Obavijesti Video Pretražite Navigacija
na sastanku Europskog vijeća

Plenković u Bruxellesu: "Za Hrvatsku je važno da ukupan iznos koji će biti na raspolaganju bude otprilike duplo veći nego u prvih 7 godina"

Premijer Plenković nakon što je dobio mandat, otputovao je u Bruxelles, gdje će sudjelovati na sastanku Europskog vijeća. Nakon dugo vremena, šefovi država i vlada napokon će uživo sjesti za isti stol kako bi raspravili goruće probleme.

Višednevni boravak u Bruxellesu hrvatski premijer započeo je susretima s čelnicima Europske unije. Prvo je razgovarao s predsjednicom Europske komisije Ursulom Von Der Leyen, potom se susreo s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković Uoči izbora Svjetski mediji raspisali se o političkoj situaciji u Hrvatskoj: Plenković je autoritaran, Milanović oštra jezika Andrej Plenković analitičari o tajnim snimkama Jesu li ove snimke početak rušenja Plenkovića? "Na izmaku su snaga i živaca, ali ovo je dobro za sve nas"

Razgovarao je Plenković s europskim kolegama o hrvatskom ulasku u Schengen i eurozonu, ali i o gorućim problemima Unije u cjelini. Sljedeća dva dana pokušat će ih riješiti šefovi država i vlada zemalja članica, na posebnom sastanku u Bruxellesu. Riječ je o planu oporavka od koronakrize, te višegodišnjem proračunu.

''U ovom trenutku ima dosta zemalja koje imaju bitno različita stajališta, više je tema na stolu. Za Hrvatsku je važno da ukupan iznos koji će biti na raspolaganju bude otprilike duplo veći nego što je bio ovaj u prvih sedam godina našega članstva u Uniji. Kada se zbroje i jedna i druga košara, dakle i višegodišnji financijski okvir i EU instrument Nove generacije“, rekao je Andrej Plenković.

Uoči summita, diplomatska aktivnost ponovno je bila na razini prije pandemije. Posvuda se razgovaralo o 750 milijardi eura teškom planu za oporavak, te još tisuću 100 milijardi eura teškom višegodišnjem proračunu.

"Ako dođe do odgode, to će odgoditi oporavak, a posljedično riskiramo pogoršanje krize. Mislim da si to ne možemo dopustiti“, rekao je Pedro Sanchez, španjolski premijer.

"U petak ćemo razgovarati o tome i kako pronaći zajednički jezik. Pozicije su još uvijek jako udaljene. Sada vam ne mogu reći hoćemo li pronaći rješenje u petak ili subotu. Ali, to bi za Europu bilo jako dobro'', kazala je Angela Merkel, njemačka kancelaka.

Švedska, Nizozemska, Austrija i Danska ne skrivaju suzdržanost. No, isto tako spremne su pregovarati.

"Ako sjednete i pregovarate s drugima, morate biti spremni na popuštanja, a to vrijedi za sve strane. No, u isto vrijeme sve zemlje imaju svoje limite tako da moramo pronaći most, odnosno prave mostove'', rekao je Stefan Lofven, švedski premijer.

27 zemalja članica možda se oko svih detalja ne slažu, no u jednome su suglasne. Što se duže čeka s planom za oporavak, gospodarske posljedice postaju još teže, a oporavak sporiji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene