Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aktualne teme

Vlada donijela važnu odluku za opstanak Hrvatske: ''Ovo zahtijeva napor cijelog društva''

Aktualno Galerija Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: Ranko Suvar/Cropix Demografija Demografija Foto: Vlada RH Strategija demografske revitalizacije RH do 2033. - 1 Strategija demografske revitalizacije RH do 2033. - 1 Foto: Vlada RH Strategija demografske revitalizacije RH do 2033. - 2 Strategija demografske revitalizacije RH do 2033. - 2 Foto: Vlada RH +0 Strategija demografske revitalizacije RH do 2033. - 3 Galerija 1/5 >>
Vlada je usvojila i u Sabor uputila Prijedlog Strategije demografske revitalizacije do 2033. godine, a premijer Andrej Plenković istaknuo je da ona zahtijeva napor cijelog društva.

Ministar financija Marko Primorac uoči sjednice Vlade predstavio je novi krug izdanja trezorskih zapisa, koji počinje od 19. veljače. Država ovaj put lansira jedno tromjesečno i jedno godišnje izdanje trezorskih zapisa, a minimalni iznos uloga bit će 1000 eura.

''Želimo aktivno uključiti građane i ova je aktivnost ujedno i inflatorna mjera'', istaknuo je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade u svojem uvodnom govoru, u kojem se još jednom osvrnuo na aktivnosti koje su se dogodile prošloga tjedna.

Podsjetio je da je prošlog tjedna umro francuski pravnik Robert Badinter, čija su mišljenja bila važna za međunarodno priznanje Hrvatske: ''Stoga smo na komemoraciju u Parizu uputili bivšeg ministra vanjskih poslova Matu Granića.''

''Briga za Hrvate izvan Hrvatske jedan je od najvažnijih zadataka Vlade''

Također je podsjetio i na susret s predstavnicima Matice hrvatske: ''Rezimirali smo zajedničke napore u vezi s donošenjem Zakona o hrvatskom jeziku. Riječ je o povijesnom iskoraku.''

Posebno je pritom zahvalio, kako je istaknuo, 95 zastupnika u Saboru koji su pokazali odgovornost i prepoznali trenutak nacionalnog zajedništva u zaštiti hrvatskog jezika: ''Zanimljivo je podsjetiti da je 17 zastupnika bilo protiv, 10 suzdržanih i 29 koji nisu došli na glasanje. Na taj način propustili su da svoj mandat okrune jednim od najbitnijih glasanja koje je Sabor imao. No u tome se političke opcije prepoznaju, ali i razlikuju. U ovakvom velikom nacionalnom trenutku svatko pokazuje vrijednosti iza kojih stoji i uvjeren sam da građani to dobro znaju i vide."

Istaknuo je da Vlada želi pomoći Hrvatima u Srbiji da očuvaju svoj jezik i identitet: ''Jednako tako pružamo podršku i svim manjinama koje žive u Republici Hrvatskoj. To radimo s čvrstim uvjerenjem da je to dobro za naše društvo. Briga za Hrvate izvan Hrvatske jedan je od najvažnijih zadataka Vlade.''

Prisjetio se i obilaska Zagreba te istaknuo, kako je kazao, sjajnu, cjelovitu obnovu važnih zgrada, posebice zgradu jedne zagrebačke gimnazije i KBC-a Sestara milosrdnica, druge najveće bolnice u Hrvatskoj.

Naglasio je da se u Zagrebu u obnovu bolnica nakon potresa ulaže oko 700 milijuna eura te ćemo u idućih nekoliko godina imati tri potpuno nove bolnice u gradu Zagrebu: ''Ovo je zaista ogroman, povijesni proces ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu.''

Vlada je zaključkom s današnje sjednice poduprla izgradnju novog objekta u KB-u Dubrava, za koji je u državnom proračunu za ovu te projekcijama za iduće dvije godine osigurano ukupno 152 milijuna eura.

U tom objektu bit će smješteni Objedinjeni hitni bolnički prijam, Centar za traumatologiju, Zavod za jednodnevnu kirurgiju, Odjel za onkologiju i radioterapiju te Zavod za znanstvenoistraživačku djelatnost i translacijsku medicinu.

Pročitajte i ovo Viktor Orban Šokantne ostavke "Ovako dalje više ne može": Javnost je bijesna, Orban uzdrman skandalima

Vlada je na sjednici, između ostalog, usvojila i u Sabor uputila Prijedlog Strategije demografske revitalizacije do 2033. godine.

Andrej Plenković Demografija Foto: Vlada RH

Demografija je jedan od najvećih hrvatskih problema, a Plenković je podsjetio da Hrvatska ima četiri prioriteta za ovo desetljeće: ''Demografska revitalizacija, dekarbonizacija, digitalizacija i obrazovanje - to su četiri od niza ciljeva razvojne strategije u godinama pred nama'.'

Andrej Plenković Strategija demografske revitalizacije RH do 2033. - 1 Foto: Vlada RH

Andrej Plenković Strategija demografske revitalizacije RH do 2033. - 2 Foto: Vlada RH

''Upotpunjujemo ključne obrise naših razvojnih kapaciteta u ovom desetljeću'', poručio je Plenković i naglasio: ''Ona zahtijeva napor cijelog društva.''

Andrej Plenković Strategija demografske revitalizacije RH do 2033. - 3 Foto: Vlada RH

Uoči sjednice Vlade s Vrhovnog suda priopćeno je da je predsjednik Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske uz suglasnost predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske podnio nadležnom sudačkom vijeću pritužbu protiv suca tog suda Ivana Turudića zbog povrede Kodeksa sudačke etike. Plenković se na to u svojem govoru nije osvrnuo.

Pročitajte i ovo Zatvor - 4 Puni su ideja Dramatičan pokušaj bijega iz hrvatskog zatvora: "Dolazi sve gora i gora populacija zatvorenika"

Na sjednici su imenovani predsjednik i članovi Vijeća za praćenje i unaprjeđenje sustava plaća u državnoj službi i javnim službama, osnovanog temeljem Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama s ciljem sprječavanja stihijskog uređenja sustava plaća.

Predsjednik Vijeća je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, a u Vijeću su predstavnici Ureda predsjednika Vlade te devet resornih ministarstava, kao i predstavnici sindikalnih središnjica - Matice hrvatskih sindikata, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Odlukom su utvrđene i zadaće Vijeća - praćenje sustava plaća u državnoj službi i javnim službama, analiziranje konkurentnosti plaća u tim službama u odnosu na realni sektor, praćenje financijske održivosti sustava, praćenje provedbe načela jednakosti plaća i vrednovanja radnih mjesta, kao i davanje mišljenja na prijedloge uredbi sukladno Zakonu o plaćama te u okviru svoga djelokruga predlaganje promjena u sustavu plaća.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene