Obavijesti Video Pretražite Navigacija
deset točaka

Strategija s mjerama za bolju demografsku sliku, ali bez konkretnih mjera: "Kao i svi takvi slični ostanu mrtvo slovo na papiru"

Aktualno Galerija Demografska strategija - 1 Demografska strategija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Demografska strategija - 2 Demografska strategija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Demografska strategija - 3 Demografska strategija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Demografska strategija - 4 Demografska strategija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Galerija 1/5 >>
Ključni dokument kako poboljšati demografsku sliku Hrvatske doživio je pravi fijasko. Sa trosatnog sastanka mnogi su otišli zbunjeni. Većina, osim naravno vladajućih, nije shvatila što su spasonosne mjere.

Da bi nas bilo više, Vlada je odlučila zasukati rukave. Demografska strategija ugledala je svjetlo dana. Tri sata trajalo je predstavljanje, a na kraju se većina pitala koji je smisao.

"Jedan sam od članova radne skupine, ali strategiju nisam vidio. Zadani su strateški ciljevi bez konkretnih mjera. Bit će donesen akcijski plan, ali u ovoj strategiji mjera neće biti", ispričao je demograf Nenad Pokos.

Zato je tu lista lijepih želja poput "Stvorimo kulturu koja cijeni obrazovanje", "Radna mjesta koja potiču produktivnost", "Snažna obitelj ključ je budućnosti", "Vratimo dijasporu, to je prosperitet".

"Ja se ne bih složila da nema ništa konkretno, imamo dva strateška cilja koja vrlo jasno govore o izrađivanju poticajnog okruženja za obitelji ili mlade, ali isto tako i drugog cilja, a to je mobilnost stanovništva", komentirala je Željka Josić iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Pročitajte i ovo Ilustracija dobra vijest Dijelu umirovljenika stiže uplata na račun: HZMO objavio detalje

"Novaca ima, volje ima, pitanje je samo na koji način će se to u društvu primijeniti", rekla je Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije.

Konkretniji je pokušao biti ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić. Vrtići za sve, cjelodnevna nastava, besplatna prehrana, fleksibilno radno vrijeme, ugovori na neodređeno, potpore, sve što su učinili i što još planiraju.

Od premijera Andreja Plenkovića mogla se čuti mjera koju je već najavio.

"Umjesto sadašnjih šest mjeseci, majkama koje idu u mirovinu
omogućiti da ubuduće dobiju 12 mjeseci staža po djetetu", ponovio je.

Pročitajte i ovo Provjereno: Anna - 5 inspirativna priča "Mislila sam da ću zauvijek živjeti gladna, u zemljanoj kući, bez vode": Anni su Hrvati spasili život, a kakav je on danas pokazala je Provjerenom

Dnevnik Nove TV zanimalo je što kaže na ključnu strategiju i je li ona mogla biti preciznija. Premijer je odgovorio da je riječ o realnoj strategiji. "Samo ovako - novac nije problem samo društvenog optimizma", dodao je.

Holistički pristup našao na drugom mjestu u sažetku od
10 ključnih točaka. Josić je rekla da se tu misli na sveobuhvatnu populacijsku politiku.

Sindikalist Mladen Novosel kad je upregnuo i tijelo i duh
i um kako i nalaže holizam, zaključio je: "Ovo je, ne znam kako bih to nazvao. Strategija ili dokument koji kao i svi takvi slični
ostanu mrtvo slovo na papiru".

Imamo pet mrtvih strategija, pokopale su ih sve dosadašnje Vlade. Ovo je šesta, istaknula je reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara Knezović.

"Sjetimo se samo prije tri godine akcije Biram Hrvatsku. Od te cijele Biram Hrvatsku u maloj šali treba reći vratio se jedino Kalinić u Hajduk, a vjerujem da je i on požalio", kazao je zastupnik u Europskom parlamentu Fred Matić.

"Vi možete ili ne morate vjerovati hoće li uspjeti, ali nama je u cilju da ovaj uspije", dodala je Josić.

Hrvatske će biti, ali Hrvata će prema riječima demografa Pokosa do 2030. godine biti manje.

"Ako se budu mjere provodile, koje su poznate, nisu to specifičnosti Hrvatske, onda će nas biti malo više", dodao je demograf Anđelko Akrap.

Ipak, mjera u strategiji na 115 strana nema.

 

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene