Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Parlamentarnog Odbora za pridruživanje Europske unije i Ukrajine, Andrej Plenković, je na čelu izaslanstva Europskog parlamenta u srijedu u Kijevu s ukrajinskim kolegama razgovarao o političkoj, sigurnosnoj i gospodarskoj situaciji u Ukrajini, a nastavljen je dijalog o reformama koje poduzima Ukrajina u okviru Sporazuma o pridruživanju između EU-a i Ukrajine, priopćio je glasnogovornik HDZ-a.


Andrej Plenković, koji je i predsjednik HDZ-a, supredsjedao je s kolegom Mikolajem Knjažickim četvrtim sastankom Odbora za pridruživanje Europske unije i Ukrajine u Kijevu u utorak i srijedu.

Vezani članci Andrej Plenković stigao u Motel Plitvice gdje je smješten dio ukrajinskih izbjeglica koji su stigli u Hrvatsku Plenković posjetio ukrajinske izbjeglice: ''Ovo je samo početak, broj izbjeglih bit će i veći, ali dobrodošli su'' Andrej Plenković Hrvatska zabranila let ruskim avionima iznad RH, Ukrajini šalje i naoružanje; Plenković: ''Maske su pale''

Plenković je predvodio izaslanstvo EP-a u kojem su bili zastupnici Tibor Szanyi, Michal Boni, Jaromir Štetina, Kati Piri, Jasenko Selimović i Rebecca Harms.

"S ukrajinskim kolegama raspravljena je politička, sigurnosna i gospodarska situacija u Ukrajini te je nastavljen međuparlamentarni dijalog o reformama koje se poduzimaju u kontekstu provedbe Sporazuma o pridruživanju između EU i Ukrajine", a odbor je usvojio sveobuhvatne zaključke, priopćio je glasnogovornik Ivan Jabuka.

Plenković se susreo s ukrajinskim premijerom Vladimirom Groysmanom i tom prigodom ponovio snažnu potporu EP-a europskom putu Ukrajine, navodi se u priopćenju.

Glavna tema bilo je donošenje odluke na razini EU-a o bezviznom režimu za ukrajinske državljane, a Plenković je najavio izglasavanje pozitivnog izvješća o viznoj liberalizaciji za Ukrajinu na razini Odbora za građanske slobode idućeg tjedna te potom na plenarnoj sjednici EP-a, kaže se u priopćenju.

"Kazao je kako EU ne priznaje izbore koji su održani na Krimu za rusku Dumu jer je riječ o ilegalno okupiranom i anektiranom teritoriju Ukrajine", navodi priopćenje.

Plenković je s predsjednikom ukrajinskog parlamenta - Vrhovne Rade - Andrijem Parubijem razgovarao o provedbi mirovnog sporazuma iz Minska te o naporima za mirnu reintegraciju privremeno okupiranih područja Ukrajine, uz želju da se iskoriste iskustva Hrvatske koja je uz potporu međunarodne zajednice mirno reintegrirala hrvatsko Podunavlje, rečeno je u priopćenju. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju