Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aktualno prijepodne

Bulj iznenadio Plenkovića: Pogledajte što mu je darovao

Aktualno Galerija Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: Damjan Tadic/Cropix Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: Patrik Macek/Pixsell Miro Bulj opet darivao Andreja Plenkovića - 1 Miro Bulj opet darivao Andreja Plenkovića - 1 Foto: DNEVNIK.hr Miro Bulj opet darivao Andreja Plenkovića - 2 Miro Bulj opet darivao Andreja Plenkovića - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Miro Bulj opet darivao Andreja Plenkovića - 3 Galerija 1/6 >>
Ferrari, autobusi, Mojsijeva šlapa, cica, akademska titula, diploma iz Travnika... rodna polja, rodna ideologodija, prosvjed odgojiteljica, PDV, vojni poziv, Petrokemija, Palestina ... neke su od tema s aktualnog prijepodneva kojim je Hrvatski sabor nastavio rad nakon dvotjedne stanke.

Nakon dvotjedne stanke zbog izbora za Europski parlament Sabor je nastavio rad u srijedu aktualnim prijepodnevom na kojem su članovima Vlade pitanja postavili 41 zastupnik i zastupnici. Kako je protekao dan, pogledajte u videoprilogu reporterke Petre Buljan

14:17 Završilo je aktualno prijepodne.

13:50 Zašto u Zagrebačkoj županiji, a ni u Novom Zagrebu, gdje živi 200.000 stanovnika, ne postoje opće bolnice i zašto nisu predviđene u programu Vlade, pitao je SDP-ov Branko Kolarić ministra zdravstva Vilija Beroša.

Ministar je odvratio da je s gradskim vlastima Velike Gorice, s obzirom na 500.000 stanovnika južno od Save, dogovorena izgradnja dnevne bolnice: "Radi se o jednom novom, suvremenom, ekonomičnijem, multidisciplinarnom konceptu pružanja zdravstvene zaštite. Ta nova dnevna bolnica bit će bazirana na KB-u Dubrava i unaprijedit će koncept izvanbolničke zdravstvene zaštite."

Podsjetio je i na projekt izgradnje nove nacionalne dječje i sveučilišne bolnice i na području Blata u Zagrebu, za što su osigurana sredstva u iznosu većem od 50 milijuna eura, od čega je 85 posto bespovratnih sredstava iz EU fondova. "Gotov je idejni projekt, u završnoj je fazi izrada natječaja i dokumentacije, za koju očekujem da će u srpnju ili kolovozu biti puštena u javno savjetovanje", rekao je Beroš i dodao da je Vlada uspostavila i helikoptersku Hitnu medicinsku pomoć.

Vratit će se Samoborček

13:40 Što je sa željezničkom prugom, rutom kojom je vozio nekadašnji Samoborček, zanimalo je Fokusova Darija Zurovca, a ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković objasnio je kako stoje stvari: "Projekt pruge Podsused - Samobor - Bregana odbijen je 2013. za europsko financiranje pa smo krenuli u revidiranje i studija je u fazi razrade tako da bude financiran iz europskih fondova. Ako to ne bude moguće, tražit ćemo varijantu kako bi se to moglo financirati iz državnog proračuna."

"Tko dopušta Mati Jujnoviću da troši javni novac s autobusima starijim nego što je Mojsijeva šlapa?"

13:15 Mostov Miro Bulj ponovno je imao poklon za premijera Andreja Plenkovića. Nakon sinjskog mlijeka i majice, ovog puta premijeru je poklonio igračku autobus, a nakon što je prozvao ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića zbog autobusa Prometa Makarska i Mate Jujnovića.

"Sinj raste i gospodarski rast je velik, ali što je s infrastrukturom? Obećane su nove prometnice. Što će nam demografske mjere kad svakodnevno, tjedno... gore jedan ili dva autobusa. Župana nije briga, tvrdi da nije čuo, iako sam to ovdje spomenuo, slao sam dopise, pitanja... Tko dopušta Mati Jujnoviću da troši javni novac s autobusima starijim nego što je Mojsijeva šlapa?" pitao je Bulj Butkovića.

"Činjenica jest da duže vrijeme upozoravate na to i da apelirate na činjenicu da autobusi s područja grada Sinja nisu ispravni te da su se dogodile određene nesreće. Nije točno da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Ministarstvo unutarnjih poslova nisu djelovali. Imali smo 12 inspekcijskih nadzora u posljednjih 12 mjeseci, a pritom i isključili četiri autobusa iz prometa, pa nisu mogli voziti ni djecu ni ljude. Žao mi je što se to sve događa, a rješenje je javna usluga, što smo svim županijama osigurali još 2021. godine", odvratio je Butković.

Miro Bulj opet darivao Andreja Plenkovića - 3 Miro Bulj opet darivao Andreja Plenkovića - 2 Foto: DNEVNIK.hr

"Nisam zadovoljan odgovorom. Glasao sam za nerentabilne linije, ali ništa nije napravljeno. Što će nam sve ako nismo osigurali sigurnost djece? Županija je osnivač, ponavljam Sanaderu, Butkoviću i Plenkoviću, za promet. Županija pogoduje Mati Jujnoviću, koji je dvostruko skuplji od prijevoznika koji vozi studente. Pozivam sve da dignu glas. A vama, premijeru, kad s Makarnima i Jujnovićem imate dobre odnose, dajem na poklon ovaj autobus koji mi je dao jedan dječak iz prvog razreda za Plenkovića, pa da vidi kako djeca drču", kazao je Bulj i poklonio autobus igračku Plenkoviću.

Što je s Petrokemijom?

12:40 "Ministre, kako je došlo do gubitka Petrokemije iako je Vlada obećala da se to neće dogoditi? Tko je odgovoran da turski partner svjesno ili nesvjesno napravi što je napravio, pa da Hrvatska izgubi kontrolni paket? Je li napravljen nadzor? Radi li se o nesposobnosti uprava ili svjesnoj namjeri? Koje je vaše mišljenje o dugoročnim posljedicama za Petrokemiju i lokalnu ekonomiju Petrinje?" pitao je SDP-ov Marko Krička DP-ova ministra gospodarstva Antu Šušnjara.

"Dionice još nisu ni upisane, pa dokapitalizacija nije izvršena. Mnoga su pitanja još uvijek otvorena, a bitna je stvar partnerski odnos u ugovoru. Zbog osjetljivosti procesa ne bih izlazio s puno detalja, a Vlada je pokazala da vodi računa o građanima u poljoprivredi i to će tako ostati u budućnosti", poručio je Šušnjar.

"Palestina? Konzistentni smo"

12:35 "Slovenija, Irska, Španjolska... u posljednjih su mjesec dana priznale Palestinu. Što je učinila Hrvatska na vanjskopolitičkom planu u vezi s tim? O Rezoluciji i palestinskom uvrštavanju u UN Hrvatska je bila protiv odnosno suzdržana. Zašto je Hrvatska toliko pasivna vezano za sukob u Gazi? Koji je stav Hrvatske prema Sudu u Haagu o nalogu za uhićenje izraelskih i Hamasovih čelnika?" pitala je premijera Andreja Plenkovića Ivana Kekin iz Možemo!.

"7. listopada dogodila se velika tragedija za Izrael, u jednom danu ubijeno je 1200 ljudi. Naš je stav bio vrlo jasan - osuditi Hamas kao terorističku organizaciju i poslati poruku solidarnosti s Izraelom. Imali smo konzistentan stav i pritom smo davali pomoć Palestini. Opći politički stav Hrvatske, ne samo ove nego i drugih vlada, jest da zagovaramo politički proces koji će dovesti do dvodržavnog rješenja izraelsko-palestinskog sukoba. Ne vidim da se nešto dogodilo nakon što su druge države priznale Palestinu. Mi tražimo rješenja koja će završiti rat, dovesti do rješenja kojim će Palestina dobiti međunarodno priznanje, a Izrael sigurnost. Konzistentni smo", ustvrdio je Plenković.

Miro Bulj opet darivao Andreja Plenkovića - 3 Andrej Plenković Foto: Patrik Macek/Pixsell

Ništa od smanjenja PDV-a, a Plenković se sjetio Petrokemije

12:30 Premijer Andrej Plenković sjetio se da nije odgovorio na pitanje o Petrokemiji pa je kazao: "Vode se razgovori o Petrokemiji i ide se prema rješenju."

12:10 "Završili smo dva izborna procesa i u ova tri mjeseca kampanje imali smo prilike slušati koliko smo uspješna zemlja. Vidjeli smo koliko nam rastu zaposlenost i plaće, a BDP je sve veći. No veće su i cijene u trgovinama. Unatoč pozitivnim pokazateljima Hrvatska je i dalje među zemljama s najvećom inflacijom. Vrijeme je da pomognemo svim građanima, IDS traži da se smanji PDV s 25 na 22 posto i time olakša građanima inflatorni udar", kazao je IDS-ov Dalibor Paus.

"Očuvali smo socijalnu koheziju hrvatskog društva, i to paketima pomoći. Prije osam godina razmišljali smo o smanjenju stope PDV-a, međutim radili smo analize - kada se smanjuje stopa PDV-a, nismo primijetili da su cijene proizvoda za potrošače uzele to u obzir. Državi ide manje prihoda, a cijena ostaje ista. Teško je to horizontalno činiti i ne mislimo da je to pravi put. Kalibriranim mjerama postigli smo više", ustvrdio je Plenković.

"Raste interes za vojni poziv"

11:30 "Na koji način motivirate mlade da uđu u vojsku i ima li povećanja interesa za vojno osposobljavanje", pitao je HSLS-ov Darko Klasić ministra obrane Ivana Anušića.

"U prvih pet mjeseci za dragovoljno vojno osposobljavanje prijavio se 451 kandidat, a u cijeloj 2023. godini 616 kandidata. To je već 83 posto od cijele 2023. godine", kazao je Anušić i podsjetio da su podignute plaće vojnika i dnevnice za one u misijama, kao i granica za odlazak u mirovinu na 50 godina. "Radimo i na boljem opremanju, pa se nadam da će se trend rasta nastaviti, što bi trebala biti dovoljna motivacija za privlačenje mladih u vojsku", dodao je.

11:20 "Kako ste uspjeli nakon Ine i u Petrokemiji napraviti isto? Petrokemija je prepuštena turskom investitoru, a država u svibnju gubi kontrolni paket. Kako mislite povratiti kontrolni paket u Petrokemiji?" pitala je premijera Andreja Plenkovića Sandra Benčić iz Možemo!.

"Drago mi je da mi je netko dao priliku da govorim o našim uspjesima", kazao je Plenković, ali na pitanje o Petrokemiji nije odgovorio.

O prosvjedu odgojiteljica u Biogradu: Naći ćemo rješenje

"Tko će uopće raditi u vrtićima i školama, čuvati i odgajati djecu, posebno nakon situacije u Biogradu gdje su odgojiteljice izvrgnute zastrašivanju, vrijeđanju, prijetnjama jer su najavile štrajk i tražile potpisivanje kolektivnog ugovora i plaće sukladno tome?" pitala je SDP-ova Irena Dragić premijera Andreja Plenkovića.

"Istina je, trenutačno smo u fazi najvećeg ulaganja u predškolski odgoj, osnovne i srednje škole, dvorane. Želimo osigurati od 2027. da sva naša djeca budu u jednosmjenskoj ili cjelodnevnoj nastavi. U mandatima naših vlada imat ćemo ulaganja u 800 vrtića, kako bi do 2030. svako dijete imalo mjesto u vrtiću", podsjetio je Plenković.

Rekao je i da je upoznat sa situacijom u Biogradu: "Ja sam s njima razgovarao. One nisu jedine, situacija je slična u Slunju, Vrsaru, imamo situacije gdje neki lokalni čelnici nisu dogovorili ugovor koji bi im povećao plaću, ministar Fuchs itekako zna za to, mi ćemo nastojati pronaći rješenje", rekao je premijer. Vlada, istaknuo je, već sada intervenira i daje dodatna sredstva onim lokalnim jedinicama koje nemaju dovoljno sredstava za funkcioniranje vrtića. "Moje poštovanje odgojiteljicama, slažem se s vama i naći ćemo rješenje", ponovio je.

"Ja ne znam tko je vama dao akademske titule. Kako ste se uspjeli tako dobro ukopčati na cicu koja se zove država i europski fondovi?"

10:45 "Prije osam godina munjevito ste dovedeni na čelo Vlade i tad ste rekli da stranka ne može biti talac jednog čovjeka, ali Hrvatska je sve veći talac vašeg upravljanja strankom i državom, što služi konolizaciji države i globalizacijskim interesima, čime se događa šteta za Hrvatsku. Najrazornije su demografske posljedice. Primjerice, događa se zamjena stanovnika zbog vaše diktature, koja je desetak puta brža nego u Europskoj uniji. Zato je protiv vas podnesena utemeljena kaznena prijava jer dopuštate ilegalnim migrantima da nam nanose štetu. Jeste li svjesni da sve ovo znači da se veleizdajnički upravlja Hrvatskom i da prije ili kasnije slijedi moralna i pravna odgovornost?" pitao je premijera Andreja Plenkovića nezavisni Josip Jurčević.

"Ja ne znam tko je vama dao akademske titule. To je moj prvi komentar. Drugi, ove nebuloze koje govorite, dajte mi neki meritoran izvor. Vi ste jedan tipični izdanak ljudi na hrvatskom političkom prostoru, zaogrnuti nekakvim akademskim titulama, za koje ne znam tko vam ih je dao. Gluposti koje pričate nisu ni vaši bivši mogli provariti, pa su vas šutnuli. Kažu ljudi koji vas znaju da ste 30 i nešto godina vapili kako doći u Sabor i uspjeli ste, a sad ćemo vaše gluposti slušati četiri godine", odgovorio je Plenković.

"Kako ste se uspjeli tako dobro ukopčati na cicu koja se zove država i europski fondovi?" pitao je Jurčevića Plenković pozivajući se na podatke prema kojima su tri udruge obitelji Jurčević bile uključene u 14 projekata programa "Zaželi" koji su dobili gotovo 11,6 milijuna eura, a to nisu jedini projekti kojima su se bavili.

"Da netko tako govori o novcu iz europskih fondova, a ministri su mu pod istragama. Vrhunac licemjerja", kazao je na to Mostov Nikola Grmoja, a Jurčević je Plenkoviću poručio: "Drago mi je što ste odgovorili kako ste odgovorili, to je znak nemoći. To se može protumačiti kao dokaz ili olakotna okolnost u nekom budućem procesu."

"Koja su vam tri profesora bila omiljena?"

10:20 "Ne shvaćate ozbiljno dabrove, ali ne shvaćate ozbiljno ni otvorena pitanja o svojoj diplomi. Koja su vam bila tri najdraža profesora i tri najdraža kolegija i u kojem ste kafiću najradije boravili?" pitala je Centrova Marijana Puljak ministra poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josipa Dabru.

"Što se tiče dabrova, jučer je bila tema gospodina koji je izvršio suicid, zbog čega to nisam htio komentirati. Problem dabrova se rješava. Prvo morate znati da su to zaštićene životinje i u izradi je plan gospodarenja tom vrstom životinja. Na temu mojih diploma, Agencija za visoko obrazovanje jedina je validna institucija. Vi kao zastupnica pokušajte u što brže vrijeme dogovoriti da Splićani imaju gdje gledati Hrvatsku tijekom Eura", odvratio je Dabro.

"Čestitam vam na brizi za dabrove, ali na pitanja niste odgovorili", upozorila je Dabru Puljak i poručila da će će se Splitu gledati utakmice, osim "u zaštićenom kulturnom dobru - Dioklecijanovoj palači. Po uputama konzervatora, televizor ne može biti na otvorenom prostoru u Dioklecijanovoj palači, ali 500 metara dalje gledat će se na otvorenom. Cijeli Split će gledati i navijati za reprezentaciju".

"Zadnji put ste rekli da nemate veze sa Splitom. Kako sad znate što će se događati u Splitu?" zanimalo je Jandrokovića, a bivši gradonačelnik Splita i aktualni HDZ-ov saborski zastupnik Andro Krstulović Opara poručio je da Puljak izmišlja upute konzervatora.

O rodnim poljima i rodnoj ideologodiji

10:10 "Što planirate napraviti kako bi se postupci raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem ubrzali i kako bi poljoprivrednici konačno dobili plodne oranice?" pitala je SDSS-ova zastupnica Dragana Jeckov ministra poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josipa Dabru.

"Od 2018. je zaprimljeno 466 prijedloga od jedinica lokalne samouprave za raspolaganje zemljištem. Suglasnost je dana na 400 programa. Ono što vas kao i mene zanima, trebamo razgovarati s čelnicima lokalne samouprave o raspisivanju jednog programa. Nastojat ću to ubrzati, dajte mi nekih šest mjeseci", odvratio je Dabro.

"Vidim da je ministarski entuzijazam opao. Vašim odgovorom nisam zadovoljna, ali to je manji problem, njime neće biti zadovoljni poljoprivrednici. Preostaje im da rodna polja potraže u Irskoj i Engleskoj, a u našoj će zemlji ostati samo rodna ideologija. Pardon, ideologodija", poručila je Jeckov.

"Ferrari je neuspjeli skeč. Čovjek vjerojatno nije navikao na pritisak..."

10:00 "Hrvatska za sve nas ili Hrvatska za članove HDZ-a? Kakvu Hrvatsku vidite? Vaš koalicijski partner, stranka Opasni pokret, najavljuje talibanizaciju zemlje. Član te stranke ne zna kako živi s tridesetak eura, vozi se u Ferrariju i ruga onima koji rade i žive od posla. Kako ćete se odnositi prema koalicijskom partneru i je li to službena politika Vlade? Što će biti prva crta obrane?" između ostalog premijera Andreja Plenkovića pitala je SDP-ova Ivana Marković, koja je i pohvalila boju Ferrarija DP-ova Stephena Bartulice.

"Poštuje li SDP Ustav? Poštuje li vaš kršitelj Ustava načela demokratskog poretka u Hrvatskoj? Mislim da ne. Vi ste jataci kršitelja Ustava, koji je ozbiljno narušio temeljna prava u Hrvatskoj. Pljeskali ste mu i bili ushićeni, a dobili ste jedan mandat više. Ostali ste u oporbi 12 godina. To je broj jedan. Broj dva, koliki je porez na dohodak u Supetru? Maksimalan? To je ta politika fiskalne ekonomije. I sad vi meni postavljate neko dječje pitanje o tome što mislim o crvenom Ferrariju. Neuspjeli skeč. Čovjek vjerojatno nije navikao na pritisak na koji smo mi svi navikli, pa je išao odgovoriti u stilu koji je potpuno promašen. Što se tiče naše politike prema manjinama i ženama, ne znam što nam to imate zamjeriti? Čija smo mi to prava narušili, kome smo naštetili? Dajte mi jedan primjer. O jednakosti nemate što govoriti, niste imali hrabrosti izglasati Istanbulsku konvenciju. Licemjeri ste", poručio je Plenković.

"Andrej Plenković ovdje manipulira i obmanjuje javnost. Kum HDZ-ova Branka Bačića, predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ustvrdio je da SDP ne krši Ustav. Ili ste neinformirani ili ste nervozni, a tek je prvo pitanje SDP-a", kazala je SDP-ova Mirela Ahmetović.

"Nisam dobila odgovor, nego uvrede. Što se Supetra tiče, HDZ tamo nije dobio izbore 13 godine. Ljudi su zadovoljni i dolaze u Supetar, što se vidi po konstantnom rastu broja stanovnika. Kad me vi vrijeđate, znači da dobro radim svoj posao, hvala na tome. Što se tiče SDP-a, ovdje smo u većem broju i bit ćemo glasniji, bit ćemo bolji. Što se tiče vaših odgovora, trebali biste biti ponizniji i skromniji jer ona se tiču naših građana, koji ni s dva posla ne mogu normalno živjeti. Vaš odgovor prema zastupnicima na ona pitanja koja ih interesiraju na razini je vožnje Ferrarija. Niste odgovorili o Domovinskom pokretu", odvratila je Marković.

"Zakon se donosi samo kako bi Plenkoviću bliski ljudi dobili status dužnosnika i veće plaće"

9:40 Predsjednik Sabora Gordan Jandroković na početku sjednice čestitao je svima koji su osvojili mandat na izborima za EP, a obavijestio je i zastupnike da je umro muškarac koji se zapalio na Markovu trgu te je izrazio sućut njegovoj obitelji.

Zastupnici su utvrdili dnevni red nove sjednice. Zamjerke su došle iz redova oporbe, naime SDP-ova Marija Lugarić i Mostov Miro Bulj  upozorili su da nema potrebe da se izmjene Zakona o Vladi raspravljaju po hitnom postupku. "Zakon se donosi samo kako bi Plenkoviću bliski ljudi dobili status dužnosnika i veće plaće", poručila je Lugarić.

9:30 Saborski zastupnici bez prekida će zasjedati do 12. srpnja, kada odlaze na dvomjesečnu ljetnu stanku. Na dnevnom redu aktualne sjednice zasad se nalazi 58 točaka, od kojih je 16 preneseno iz prošlog saziva, a ostale su novi prijedlozi Vlade ili zastupnika.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Planovi i namjere Što to smjera Putin? Smijenio je jednog od svojih najvažnijih ljudi, a sada mu daje novu zadaću

Nakon aktualnog prijepodneva zastupnici će u srijedu raspraviti izmjene Zakona o sestrinstvu kojima se uređuje način stjecanja više razine obrazovanja medicinskih sestara te se u zakon uvrštavaju dosad izostavljeni stručni diplomski studiji.

Definiraju se i kompetencije prvostupnika sestrinstva sa završenom specijalizacijom iz djelatnosti hitne medicine te im se omogućuje primjena znanja i vještina te samostalna primjena lijekova utvrđenih Pravilnikom o životno ugrožavajućim stanjima bolesnika bez prisustva liječnika.

Za četvrtak je predviđena rasprava o izmjenama Zakona o Vladi kojima se osnivaju uredi za socijalno partnerstvo i odnose s javnošću. Istog dana na dnevnom su redu i izmjene Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi kojima se uređuje radnopravni status zajedničkog službenika ili službenika zajedničkog upravnog tijela jedinice lokalne samouprave koje su funkcionalno povezane, kao i obveze polaganja državnog ispita, rokovi za polaganje te posljedice neizvršenja polaganja državnog ispita.

U petak će Sabor raspravljati o prijedlogu Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara (EU) kojim se reformira način upravljanja kulturnom baštinom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene