Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aktualno prijepodne

Bulj premijeru poklonio majicu i pitao ga: "Gdje vam je vaš veseljko?" - Plenković: ''Nadam se da ste dobro, fufljali ste više nego inače"

Zastupnici su ponovno sjeli u parlamentarne klupe nakon dvomjesečne ljetne stanke. Sabor je aktualnim prijepodnevom, mnogo dužim nego inače, počeo jesensko zasjedanje.

Nova parlamentarna sezona otvorena je živahno. Zasjedanje je počelo aktualnim prijepodnevom u kojemu pitanja članovima Vlade postavlja 39 zastupnika, a već na samom početku nije manjkalo prigovora, opomena i izbacivanja iz sabornice. 

Premijer Andrej Plenković najavio je dan ranije da se veseli aktualnom prijepodnevu, a sve optužbe na svoj i račun Vlade i stranke je i danas sve redom odbacivao. 

Jandroković zastupnici odmah udijelio opomene, ona mu poručila: ''Vi ste nervozni jer ste u korupciji'' 

Na samom početku zasjedanja predsjednik Sabora Gordan Jandroković udijelio je dvije opomene zastupnici Karolini Vidović Krišto koja je podnijela prigovor na dnevni red saborske sjednice jer Sabor nije proveo raspravu o Izvještaju o radu obveznih mirovinskih fondova za 2019. godinu.

''Nemate pravo blokirati rad Sabora, nemate me pravo prekidati'', kazala je Vidović Krišto Jandrokoviću u kratkoj prepirci nakon što je on rekao da je njezin prigovor odbijen te mu je poručila nakon druge opomene: ''Vi ste nervozni jer ste u korupciji.''

Ona je izgubila i pravo govora za danas i sutra jer je zaradila i petu opomenu nastavivši raspravu s Jandrokovićem nakon što je kazala da Plenković govori nepovezano već danima: ''Postao je spiker trgovačkih lanaca. Barbarić mu prijeti, a Plenković ga nema snage smijeniti jer je ucijenjen.''

Miro Bulj Sjednica Sabora - 4 (Foto: DNEVNIK.hr)

''Kakvo aktualno prijepodne kad nema aktualnih ministara''

Opomenu je brzo zaradio i SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk, koji je poručio da ovo nije aktualno prijepodne jer nema aktualnih ministara - Gordana Grlića Radmana, Marija Banožića i Marije Vučkovića te je stoga to samo prijepodne.

Jandroković je poručio da to nije kršenje Poslovnika pa je uručio opomenu i Bauku.

Veljko Kajtazi pitao je ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa zašto u Hrvatskoj postoji segregacija romske djece, koja su odvojena u posebne razrede. Da postoje "čisti romski razredi", najviše ih je u Međimurskoj županiji, ministar nije negirao, ali je ustvrdio da se to događa jer je većina učenika u blizini pojedinih škola romske nacionalnosti.

Miro Bulj Sjednica Sabora - 5 (Foto: DNEVNIK.hr)

''Zašto razarate Hrvatsku i Slavoniju?"

Ivan Penava, bivši Plenkovićev stranački kolega, pitanje je uputio premijeru vezano uz depopulaciju Hrvatske: "S obzirom da konac djelo krasi, na kraju mandata prvi put od nastanka države, Slavonija ostaje bez svojih izbornih jedinica. Bili ste prisiljeni proširiti izborne jedinice jer ste razorili Slavoniju. Zašto to radite?"

''Kad Vas slušam ne znam kakav bi to nesuđeni zamjenik predsjednika HDZ-a bili, da Vi danas tako briljantno prosvijetljen napadate postignuća HDZ-ove Vlade", odvratio je Plenković i Penavine komentare nazvao depresivnima i pesimističnima.

Pritom je opet pobrojao postignuća i projekte Vlade u Slavoniji, između ostalog i povratak Hrvatske vojske u Vukovar, 16 milijuna eura za zdravstvo, riješene imovinsko-pravni sporovi, darovane nekretnine, ulaganja u bolnicu i poručio: "A gdje ćete vi glasati ako ne u svojoj izbornoj jedinici? Proširili smo je da ne biraju manje zastupnika. Što se tiče postignuća naše Vlade, najveća propaganda crnih komentara ne može zakriliti uspjehe.''

''Nije plin najjeftiniji hrvatskim građanima, nego Plenkovićevu tajkunu"

Plinska afera tema je na koju je Plenkovića podsjetila Anka Mrak Taritaš: "Afera čeka epilog. Rekli ste da Hrvatsku ne trese ništa, to je bilo početkom srpnja. Onda ste rekli da ćete odluku donijeti kad Vlada odluči. Što ste u zadnja dva mjeseca radili da rasvijetlite aferu gubitka 14,8 milijuna eura? Tko će snositi odgovornost?"

Umjesto odgovora Plenković je opet predbacio Mrak Taritaš da je stala na prorusku stranu kad je glasala protiv pomoći Ukrajincima.: "Možda je taj primjer vaše čestitosti prema žrtvi bio pravi primjer vaše pozicije. A što se tiče same teme, dogodila se greška, okej."

Podsjetio je na najjfetinije cijene struje i plina i opetovao da Vlada neće donositi odluke na pritisak drugih.

''Nije plin najjeftiniji hrvatskim građanima, nego Plenkovićevu tajkunu Vujnovcu'', poručio je Mostov Nikola Grmoja i zaradio opomenu jer se javio za kršenje Poslovnika, a nije o tome bila riječ.

"Vi niste car, vaša vlast ne proizlazi iz božanske volje. Ako ne želite odgovoriti nama, odgovorite građanima", odgovorila je Plenkoviću Mrak Taritaš.

Miro Bulj Sandra Benčić, Andrej Plenković (Foto: DNEVNIK.hr)

Okršaj Benčić i Plenkovića: ''Vi ste mecena korupcije u Hrvatskoj''

O aferi plin za cent i odgovornosti šefa HEP-a Frane Barbarića Plenkovića je pitala i Sandra Benčić iz Možemo podsjetivši ga da uvijek čeka do zadnjeg trena sa smjenama odgovornih i poručila: "Samim tim kako ste se odnosili prema pitanju političke odgovornosti onih koji su zaradili optužnice vi jeste mecena političke korupcije u Hrvatskoj.''

'Kad su sve adute ispucali, sad moramo staviti okvir pa će kasnije nešto i naći'', poručio je Plenković i rekao da oporba ne može protiv HDZ-a.

"Ovo je lažna, perfidna operacija političke sitneži koja želi doći na vlast tako da lažno optužuje, i to koga - premijera'', poručio je Plenković i dodao: "U biti vas sve štiti imunitet da vas ne tužim za to, pretjerujete, bez i jednog dokaza. To govori o vama kakvi ste - nemoćni, patetični, jadni."

Miro Bulj Sjednica Sabora - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

Od drugova do izvanzemaljaca

Tu negdje je krenula i rasprava o tome tko želi da ga se titulira drugom i drugaricom, a nakon što je Plenković Grmoju nazvao drugom.

"To mi govori osoba koja je odrasla u crvenom balonu", odvratio je Grmoja.

Katarina Peović iz Radničke fronte kazala je da bi ona Grmoju zvala drugom tek kad bi to zaslužio, a HDZ-ovce ne može zvati drugovima jer je zbog njih iselilo 500.000 stanovnika.

Hrvoje Zekanović
se javio i kazao da je upravo dobio infomaciju da su u Sabor stigli izvanzemaljci čija tijela unose dvojica Mostovaca.

S obzirom na to da se približavaju izbori, HSS-ov Krešo Beljak upozorio je da su pravila financijskih izvješća kandidata i stranaka površna pa se posljedice događaju nakon rezultata izbora. ''Svjedoci smo da je na prethodnim izborima bilo onih koji su potrošili stotine tisuća eura i postigli rezultate sumnjivim novcem", rekao je Beljak, a  Plenković je kazao da ne zna na koga misli: "Na HDZ sigurno ne, a tu bi nešto trebalo reći i Državno izborno povjerenstvo (DIP)".

Beljak je rekao da misli na Domovinski pokret: "Optužuju vas da ste financirani i vi i oni od iste osobe. Taj novac dolazi od mafije ili od tajkuna ili od stranih agencija ili tajnih službi ili od ideoloških organizacija kako bi promovirale svoje ideologije u Hrvatskoj."

Daniel Spajić iz Domovinskog pokreta rekao je Beljaku da nije tako govorio prije nekoliko mjeseci kada ih je zvao u koaliciju što su odbili. Beljak je na to rekao da su oni njemu nudili koaliciju, a on je odbio zato što je dokazano nepotkupljiv, a iza njih stoji mafija.

Miro Bulj Andrej Plenković (Foto: Ranko Suvar/Cropix)  

Ilegalno gradi godinama i ne plaća kazne, ali milijunski posao s državom nikada nije došao u pitanje: ''Čiji je interes?''

''U čijem je interesu da je privatna bolnica Medikol postala strateški projekt, a vlasnik ima dubioznu poslovnu prošlost. Ne plaća porez i ne poštuje zakone RH'', pitala je Ivana Kekin iz Možemo, a Plenković je rekao da on ne poznaje vlasnika Medikola, niti je to kriterij da se nešto proglasi strateškim projektom.

Istaknuo je da je važmno poznavati proces proglašavanja strateškim projektom i poručio: ''Smirite malo lažne izjave jer vam to nije dobro'."

"Smisao strateškog projekta nije financiranje, nego procedure", kazao je i podsjetio na nabavu linearnih akceleratora koji će omogućiti preglede 180.000 stanovnika.

''Strateški interes je da se nastavi privatizacija javnog zdravstva, da se pacijenti šalju odabranim privatnicima i da se tamo odlijevaju i zdravstveni radnici. Bogati HDZ-ovci u Medikol, ostali svećeniku",  zaključila je Kekin.

Miro Bulj Sjednica Sabora - 8 (Foto: DNEVNIK.hr)

Troskot savjetovao Plenkovića: ''Preporučam vam da si prije spavanja uzmete…''

''Imate člana Uprave HEP-a Tomislava Šambića koji je potpisao ugovor o nekretnini s Pavlom Vujnovcem. To vi odobravate, to je direktan sukob interesa. Od tisuća stanova u Zagrebu, on ga je kupio baš od Vujnovca'', kazao je Mostov Zvonimir Troskot Plenkoviću.

''Aferu Škugor otkrila je Vlada, tj. Miinistarstvo financija u suradnji s bankama. Novac nije izgubljen. Koji to mehanizam postoji unutar države da se sazna tko kupuje koji stan. Za mene je to novost. Kako vi to znate? Uvijek u isti lonac Mosta upadaju takve informacije. Od lobista, nekoga u zemljišnim knjigama, kako? Uvijek znate vi i s vama neki povezani medij. Objasnite javnosti vaše susrete s lobistima, objasnite situaciju oko socijalnog stana", rekao je Plenković.

Troskot mu je savjetovao: ''Preporučam vam da si prije spavanja uzmete štivo Kongresman, razmontirali su vas. Vi imate ozbiljna pitanja za odgovoriti.. Molim vas, kao pravi Francuz, budite parlamentarni."

''Pio sam kave sa stotinama stručnjaka. Jesmo li otkrili Barbarićevu vilu na Hvaru? Jesmo. Jesmo li otkrili da ste vi glasnogovornik Pavla Vujnovca? Jesmo. Pit ću kave sa svima koji imaju informacije koje mogu pomoći Hrvatskoj", rekao je Troskot i dodao da njegova majka živi u stanu koji nije socijalni, a dobila ga je 90-ih u skladu sa zakonom.

Pitanje o pismu američkog kongresmena Doug Lamborna Plenkoviću je postavio Milan Vrkljan iz stranke Pravedna Hrvatska, a Plenković kazao da će kongresmenu odgovoriti Veleposlanstvo Hrvatske u SAD-u.

Lamborn je, podsjetio je, bio u posjetu Hrvatskoj i SAD je za vrijeme njegove vlade ukinuo vize. Sigurnosna i obrambena suradnja je vrlo dobra, dodao je i podsjetio na kupovinu američkih helikoptera.

"Tko je bio u kontaktu s kongresmenom i tko je napisao ovo u njegovo ime, ne znam. Pitali smo u Veleposlanstvu. Ovaj input je došao iz lokalnih kuhinja, a ne iz SAD-a. Nama nije poznato da je neki investitor imao poteškoća", rekao je Plenković.

Jandroković poručio Ahmetović: Laki ste na obaraču

''Postalo je normalno da se plin kupuje po višoj, a prodaje po nižoj cijeni, kao što je dopušteno i zaduženje po komercijalnim stopama kod poslovnih banaka. Normalno je i poslati zastupnike na godišnji odmor bez da se utvrdi odgovornost za pljačku. Pitanje nije zašto se Plenković boji smijeniti Franu Barbarića, nego - gdje je on u cijeloj toj priči: je li scenarist, redatelj, šaptač ili glavni glumac?''

''Pozivam vas da platite višak onoga što ste dvije godine plaćali jeftinije kad je riječ o struji i plinu, ako smatrate sa su mjere Vlade bile loše", rekao je Plenković i podsjetio da se Ahmetović borila protiv LNG terminala kao načelnica Omišlja i to će joj ostati upisano u karijeri.

Ahmetović je poručila Plenkoviću da je bio kukavica jer nije došao objasniti građanima Omišlja prednosti plutajućeg terminala te da je svojeg intimusa Barbarića postavio na čelo HEP-a i ministra Filipovića u Vladu: "Čak i da niste izravno sudjelovali u malverazcijama, direktno ste odgovorni za štetu, a niste se u stanju niti ispričati. Nadam se da ljetos niste previše kartali s društvom, pa da konačno dočekamo tu utakmicu između vas i Barbarića ako vam ruke budu slobodne."

''Laki ste na obaraču'', rekao joj je Jandroković i dodao da treba birati riječi.

Miro Bulj Andrej Plenković (Foto: Ranko Suvar/Cropix)

Bez poštede u sabornici: Od izdaje do fufljanja

Sabornica se užarila nakon što je Stipo Mlinarić iz Domovinskohg pokreta potpredsjednika Vlade i ministra branitelja Tomu Medveda nazvao izdajnikom koji je sagnuo glavu pred Plenkovićem.

Mostov Miro Bulj Plenkovića je pitao o eutanaziranju svinja i ministru kojeg se proziva zbog sukoba interesa: ''Gdje vam je, premijeru, sada Grlić Radman koji ubire novac, vaš veselko koji danas nije ovdje. Sramota je da seljak gleda kako mu svinje mrtve leže. Kako odgovoriti da će dobiti manje novca za ubijenu svinju nego što će dobiti Grlić Radman za zbrinjavanje?"

''Nadam se da ste dobro, fufljali ste više nego inače'', odvratio je Plenković.

''Kao i inače u teorijama zavjere, osim što sam izdajnik jer imam srpske zastupnike, i što sam korumpiran kao Benčićka i Mrak Taritaš, sad ste našli tezu o tome kakve veze ima Grlić-Radman kao ministar koji je sad s vašim frendom Milanovićem u New Yorku, a Vučković je na sjednici za pomoć svinjogojcima da bi ih obeštetila, a siguran sam da Grlić Radman nije donio virus svinjske kuge… 2017. ugovor Agroproteinke - nema Grlića Radmana u Vladi… Logička konstrukcija koju nastojite plasirati je toliko nerazumljiva, izmišljena i debilna da ne znam tko ju može koristiti kao tezu koja bi bila ispravna'', kazao je Plenković.

''Vi ste premijeru svjesni da se pogoduje ministru, bankama, Pavi Vujnovcu, svjesni ste toga. Može li Slavonac seljak za jedan cent dobiti plin ili električnu energiju? Hoće li to biti potpora tom seljaku koji je teško odgojio svinju? Mala je riječ izdaja, to je preblago, ovo je veleizdaja", zaključio je Bulj koji je imao i dar za Plenkovića.

Riječ je o majici s logom HEP-a uz natpis: "HEP, više od krađe. Za 1 cent svima, a ne samo njima." "Na Sinjskoj alci su vas toliko zaštitari zaokružili da vam nisam tamo mogao pokloniti ovo", rekao je Bulj i ponovio da je Vujnovac sponzor Vlade: "Šteta je da premijer nema ovu majicu kao poklon naroda Dalmacije i Slavonije."

"Da nije Vlade, ne bi ti ni Alke bilo", kazao je Plenković, a Bulj podsjetio da Alke ne bi bilo da nije bilo alkara.

''Jesenjin poznat po onom što je napisao, a Grlić-Radman po onom što nije upisao''

SDP-ov Arsen Bauk svoje je pitanje uputio ministru Grlića-Radmanu iako on nije bio danas u Saboru: "Najprije ste bili ministar, onda ste postali poznat. Citirali ste i šaputali Lavrovu Jesenjina mjesec dana prije invazije. Jesenjin je poznat po onom što je napisao, a vi po onom što niste upisali. Sakrili ste i prihod i imovinu. Funkcija koju obnašate, dva milijuna eura, poslovanje s državom te način privatizacije, kako je drug direktor postao gospodin vlasnik; vi ste zaslužili naziv počasnog druga."

Podsjetio je da je premijer ranije rekao da je Hrvatska među 15 najrazvijenijih zemalja svijeta pa zapitao: "U kojoj u tih 15 zemalja ovo ne bi završilo isprikom ili ostavkom?"

Odgovorio je Plenković: "Mislio sam vam reći da će vam odgovoriti ministar pismeno, ali kad ste sami spomenuli da smo ušli u 15 najboljih, ponovit ćemo lekciju temeljito. Greška, propust, no kako ste rekli, legalan novac, ispravit će. Krupan previd, ali nije kazneno djelo. Eto, toliko o imovinskoj kartici."

"Ne dam, jednostavno ne dam da mi skrećete fokus, no way", citirao je Bauk Plenkovića, kazavši da se radi o velikom misliocu 21. stoljeća uz molbu ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek da ne temu jezika odradi roditeljski sastanak.

"Patentirali jednu novu ulogu u hrvatskoj politici. Vi ste premijerski kandidat u ostavci sa štrikom oko vrata"

SDP-ov Peđa Grbin prozvao je premijera da sustavno ništa ne rješava i da nijednu reformu nije sustavno proveo. Pitao ga je i hoće li konkretno odgovoriti i na jedno zastupničko pitanje i hoće li se ispričati za afere, a Plenković je odvratio: "Vi ste patentirali jednu novu ulogu u hrvatskoj politici. Vi ste premijerski kandidat u ostavci sa štrikom oko vrata."

"SDP potiče suicid kod naših umirovljenika i starijih, to je politička poruka s kojom ste startali. Odmah ste u ostavci. Bit ćete treći predsjednik SDP-a gdje ćete dati ostavku nakon izbora, to je već sad jasno", kazao je Plenković.

Pročitajte i ovo Nevidljivi lovac Vojska na nogama Pronađene krhotine nestalog nevidljivog lovca F-35! Nestanak otkrio skrivanu tajnu: Što se to događalo proteklih šest tjedana?

Sabor će bez prekida zasjedati do 27. listopada, nakon čega će napraviti stanku u tjednu kada je blagdan Svih Svetih. Novu sjednicu nastavit će 8. studenoga, koja će trajati do ustavnog roka.

Zastupnike očekuje dinamična jesen uoči superizborne 2024. godine, tijekom koje će vjerojatno sve češće koristiti saborsku govornicu za predizborna obećanja i govore.

Zastupnici trebaju raspraviti brojne zakone i izvješća, na dnevnom redu 18. sjednice je 201 točka od kojih je 167 ostalo neraspravljeno od prethodne sjednice, a 34 su nove.

Uz to, Sabor ove jeseni očekuje i Godišnje izvješće o radu Vlade koje premijer usmeno podnosi jedanput godišnje, prošle godine to je učinio u listopadu.

U jednosatnom govoru premijer se obično osvrne na rad Vlade unatrag godinu dana, a zna najaviti i neke novosti, poput besplatnih obroka u školama, povećanje plaća i slično.

U prvom tjednu zastupnici će raspraviti konačne prijedloge izmjena Zakona o izbornim jedinicama, kao i seta poreznih zakona.

Mijenjaju se izborne jedinice

Zakon o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, koji je na dnevnom redu u srijedu, mijenja se temeljem odluke Ustavnoga suda kojom aktualni zakon prestaje vrijediti 1. listopada.

Predloženim, kao i dosad, ostaje deset izbornih jedinica (plus dvije koje se odnose na izbor zastupnika nacionalnih manjina i državljana s prebivalištem izvan Republike Hrvatske) u kojima se bira po četrnaest zastupnika.

Novih deset izbornih jedinica pritom su određene na način da je broj birača u zakonskom okviru od +/- 5 posto, odnosno niti u jednoj izbornoj jedinici odstupanja nisu veća +/- 2,20 posto. Kao polazište broja birača u svakoj izbornoj jedinici uzeti su podaci iz registra birača.

Set od devet poreznih zakona, koji je na dnevnom redu u četvrtak, dio je paketa porezne reforme koja će stupiti na snagu 1. siječnja.

Prirez će od 1. siječnja biti ukinut za sve kategorije dohotka, njih pet, a jedinicama lokalne samouprave će biti omogućeno da kompenziraju dotadašnji prihod od prireza većim stopama poreza na dohodak, i to samo kada je riječ o kategorijama dohotka od nesamostalnog rada i dohotka od samostalne djelatnosti.

U odnosu na prvo čitanje najznačajnije se promjene odnose na povećanje poreznog opterećenja dohotka od kapitala i imovine.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Hrvatska udruga poslodavaca Jesu li trgovački lanci profiteri inflacije: Ova tri imaju najviše marže, a ovi najmanje zarađuju po proizvodu

Ostalim poreznim izmjenama, Vlada diže osnovni odbitak na 560 eura, potom osnovicu osobnog odbitka za uzdržavane članove obitelji, a podiže se i prag za primjenu više stope s 47.780 na 50.400 eura godišnje te se smanjuje osnovica za mirovinsko osiguranje u prvom stupu.

U paketu su i izmjene Zakona o lokalnim porezima, koje uključuju povećanje raspona u kojem gradsko ili općinsko vijeće može utvrditi visinu poreza na vikendice od 60 centi do pet eura po četvornom metru. Kada je o napojnicama riječ, one će se moći ostavljati i putem kartica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene