Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pitanje diplome

Rektor iz Travnika brani Dabru: "On je izabran za ministra, a ona nije i zato ga napada"

Josip Dabro zakonito je magistrirao, napadaju ga zbog politike, ustvrdio je rektor Univerziteta u Travniku Rasim Dacić.

Obrazovna ustanova pod nazivom Univerzitet u Travniku nije nikada bila predmetom policijske istrage niti je izdala neku diplomu koja bi mogla biti zakonski sporna, izjavio je rektor Rasim Dacić, čime odbacuje sumnje da je novi hrvatski ministar poljoprivrede Josip Dabro osoba sa spornom fakultetskom izobrazbom.

Dacić je u izjavi za sarajevski Dnevni avaz ustvrdio kako je Josip Dabro magistarsku diplomu na tom sveučilištu stekao zakonito te je ocijenio kako su drukčije tvrdnje isključivo rezultat međustranačkih sukoba u Hrvatskoj.

Na taj je način reagirao na izjavu zastupnice u Hrvatskom saboru Marijane Puljak, koja je rekla kako su u BiH otvorene istrage u povodu nezakonitog stjecanja visokoškolskih diploma pa je postavila pitanje nije li i novi ministar poljoprivrede svoju kupio negdje na benzinskoj pumpi.

"Prošle godine bila je racija. Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) provjeravala je diplome u BiH. Tada je netko rekao da postoje fakulteti i univerziteti koji prodaju diplome na pumpama. Nisu uopće rekli da je u pitanju naš Univerzitet, mi čak nismo ni bili predmet promatranja. Predmet promatranja bio je jedan drugi univerzitet iz Travnika. Ne tvrdim da je njima nešto nađeno ili nije, ali mi nismo uopće bili predmet promatranja", izjavio je Dacić.

Pročitajte i ovo U prometnoj nesreći u Dugom Selu poginulo je dijete - 8 Očevid u tijeku Strašna tragedija: Kamion pregazio djevojčicu koja se vraćala iz škole - "Čuli smo strašan udarac"

U Travniku, gradiću u središnjoj Bosni koji prema posljednjem popisu broji tek nešto više od 50.000 stanovnika, postoje čak dva privatna sveučilišta.

Uz ono kojemu je rektor Dacić, a u svom sastavu ima pet fakulteta, postoji i ustanova pod nazivom Internacionalni univerzitet Travnik, koja ima čak sedam fakulteta.

Dacić kaže kako je Dabro magistrirao na Univerzitetu u Travniku, a da Puljak bez argumenata dovodi u pitanje kvalitetu tog studija.

"On je čovjek koji je kod nas magistrirao i izabran je na poziciju (ministra), a ona (Puljak) nije i ona zato njega napada. Vjerojatno je nekada davno čula negdje da se na benzinskim pumpama kupuju diplome. To je priča protiv privatnih fakulteta, da se ocrne bez ikakve argumentacije. Ako netko nađe jednu diplomu da je izdana nepravilno na Univerzitetu u Travniku, ja ću ga trajno zaključati", kazao je Dacić.

Tužiteljstvo BiH još je 2020. godine otvorilo istragu o navodima da se na privatnim sveučilištima u toj zemlji nezakonito stječu diplome.

U veljači 2023. zbog toga je uhićeno pet osoba, dok je osumnjičeno njih 11, uključujući dekane i profesore. Policija je pritom provela racije i u Travniku, a glavni tužitelj Milanko Kajganić nakon toga je kazao kako je riječ o jednom od najozbiljnijih slučajeva korupcije u toj zemlji, a o ozbiljnosti cijelog slučaja, kako je istaknuo, govore i podaci da su se neke diplome mogle kupiti na benzinskim pumpama.

"To je temelj sistemske korupcije, a zlouporabe u visokoškolskim ustanovama katalizator su cjelokupne korupcije u BiH", izjavio je tada Kajganić. 

Cijeli slučaj još nije dobio pravosudni epilog.

Pročitajte i ovo Sabornica Oporba upozorila Rasprava u Saboru: "Jedno je izrazito nepristojno - gdje je on?"

Dvojbe o vjerodostojnosti diplome novog ministra poljoprivrede kojega je postavio Domovinski pokret potaknuo je njegov istup iz 2021., u kojemu je uz dozu zbunjenosti objašnjavao koliko je točno godina studirao i gdje je stekao diplomu.

Iz Hrvatske Agencije za znanost i visoko obrazovanje potvrdili su kako su proveli propisani postupak priznavanja diplome koju je Dabro stekao u Travniku te da on sukladno tome ima zvanje magistra kineziologije.

"Josip Dabro Agenciji za znanost i visoko obrazovanje dana 28. 11. 2019. podnio je zahtjev za stručno priznavanje inozemne visokoškolske kvalifikacije magistar kineziologije koju je stekao dana 26. 10. 2019. godine na visokom učilištu Univerzitet u Travniku, Edukacijski fakultet, Travnik, Bosna i Hercegovina, završetkom studijskog programa kineziologija", objasnili su iz agencije navodeći kako su nakon potrebnih provjera dokumentacije 18. prosinca 2019. donijeli rješenje kojim je Dabri priznata travnička diploma pa mu je omogućeno da se s tim zaposli u Hrvatskoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene