Ivana Petrović o summitu u Bruxellesu (Foto: Dnevnik.hr)
Ivana Petrović o summitu u Bruxellesu (Foto: Dnevnik.hr)

Reporterka NOVE TV Ivana Petrović iz Bruxellesa se javila uživo u Dnevnik Nove TV te se osvrnula na summit šefova država i vlada Europske unije.


"Mnogo je vrućih tema bilo na stolu. Europska unija je u krizi i bori se sa sve težim temama. Na prvom mjestu su Rusija i trgovinski sporazum s Kanadom. Europsko vijeće osuđuje ruske udare u Alepu na civile i sirijski režim te ih poziva da s time prekinu kako bi se mogao otvoriti humanitarni koridor", kazala je Petrović.

Kazala je kako nije donesen nikakav zaključak o sankcijama Rusiji kojima se protivi povjerenica visoka povjerenica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini.

"Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je kazao kako je evidentno da Rusija pokušava destabilizirati Europsku uniju kroz Ukrajinu, ali i kroz Balkan. Pitali smo premijra Plenkovića i što je s navodnom aferom ruskog novca koji je preko jedne tvrtke doniran HDZ-u, no on se ogradio od svega", kazala je Petrović.

Podsjetila je i kako mnogi stručnjaci u Hrvatskoj smatraju da mi moramo biti jezičac između Rusije i Euorpske unije.

"Pozicija Hrvatske je vrlo jasna i ona ne može biti taj jezičac", kaže Petrović.

Naglasila je kako trgovinski sporazum s Kanadom, druga tema summita, nije donesen.

"Valonski premijer Paul Magnette protivi se tom sporazumu, no Juncker smatra da još ima prostora. Juncker je kazao kako je EU već potpisala takav sporazum sa Vijetnamom, a sada ne može s Kanadom", kaže Petrović.