Obavijesti Video Pretražite Navigacija
trebao gostovati u Dnevniku Nove TV

Ivana Petrović iz Bruxellesa: "Na summitu je došlo do naglog obrata, Plenković nije mogao izaći"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Plenković u Bruxellesu sudjeluje na summitu zemalja članica EU-a

Andrej Plenković danas je prvi put kao hrvatski premijer boravio u Bruxellesu odakle se uživo za Dnevnik Nove TV javila reporterka Nove TV Ivana Petrović.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković Parlamentarni izbori 2024 Dan nakon odluke Ustavnog suda: U kojem smjeru kreće okršaj Milanovića i Plenkovića? Andrej Plenković U čemu je problem Plenković rekao da Hrvatska nikad nije bila u boljoj situaciji: "Za demografski preokret potrebno je i više društvenog optimizma"

Premijer je trebao gostovati u Dnevniku Nove TV, no Petrović je kazala kako je došlo do naglog obrata velike promjene dnevnog reda i ubacivanja rasprave o trgovinskom sporazumu s Kanadom.

"Ovaj sastanak bi mogao potrajati do dugo u noć jer bi mogla biti donesena i ratifikacija tog sporazuma koji nije bio na dnevnom redu. Na dnevnom redu su bile migracije, odnosi s Rusijom i Sirija. Premijer  ne može izaći jer nije običaj da bilo tko izlazi sa sastanka Europskog vijeća. Uz najbolju volju njegovih suradnika, to nije bilo moguće", kazala je Petrović.

Petrović je objasnila u čemu je važnost summita.

Zaoštravanje odnosa s Rusijom

"Ovaj summit je bitan zbog sporazuma Turske i Europske unije oko migranata  koji je sve krhkiji i krhkiji te zbog zaoštravanja odnosa zapada s Rusijom. Britanska premijerka Theresa May rekla je kako Rusija čini strašnih zločina koje Rusija čini u Siriji i koji se moraju zaustaviti.  Predsjednica Litve Dalia Grybauskaitė bila je još oštrija te poručlila da se mora spriječiti mogući sukob zapada i Rusije što zvuči pomalo apokaliptično i pomalo kao novi svjetski rat, no tu sigurno ima i dosta osobne frustracije. Summit je važan i zbog Brexita koji bi se trebao pokrenuti u ožujku sljedeće godine. Francuski predsjednik Francois Hollande bio je vrlo rječit te je britanskoj premijerki poručio kako će, ako želi komplicirani Brexit, upravo takav i dobiti", kazala je Petrović.

Moguće nove sankcije Rusiji

Istaknula je i kako je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk kazao da je moguće kako će Europska unija zbog Sirije nametnuti nove sankcije Rusiji, ali da se o tome danas neće razgovarati.

"Jedna musaka velikih problema koji pomalo straše. Vidjet ćemo kakvi će biti zaključi, ovo će sigurno potrajati do dugo u noć", pojasnila je Petrović.

Podsjetimo, Plenković je u Bruxelles otputovao na svoj prvi summit zemalja članica EU-a na kojem su glavne teme migracija, odnosi s Rusijom i trgovinska politika EU-a.

Prije dolaska u Bruxelles, sudjelovao je na pripremnom summitu Europske pučke stranke (EPP) u Maastrichtu u Nizozemskoj, gdje je prije 25 godina potpisan Ugovor iz Maastrictha.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene