454285
454285
454285
454285
454285

Ivana Petrović iz Bruxellesa: "Na summitu je došlo do naglog obrata, Plenković nije mogao izaći"

  • , 20.10.2016., 19:32
  • Autor:
  • komentara

Plenković u Bruxellesu sudjeluje na summitu zemalja članica EU-a

 
 
 
 
Javljanje Ivane Petrović iz Bruxellesa (Video: Večernje vijesti Nove TV)
Javljanje Ivane Petrović iz Bruxellesa (Video: Večernje vijesti Nove TV)

Andrej Plenković danas je prvi put kao hrvatski premijer boravio u Bruxellesu odakle se uživo za Dnevnik Nove TV javila reporterka Nove TV Ivana Petrović.

Premijer je trebao gostovati u Dnevniku Nove TV, no Petrović je kazala kako je došlo do naglog obrata velike promjene dnevnog reda i ubacivanja rasprave o trgovinskom sporazumu s Kanadom.

"Ovaj sastanak bi mogao potrajati do dugo u noć jer bi mogla biti donesena i ratifikacija tog sporazuma koji nije bio na dnevnom redu. Na dnevnom redu su bile migracije, odnosi s Rusijom i Sirija. Premijer  ne može izaći jer nije običaj da bilo tko izlazi sa sastanka Europskog vijeća. Uz najbolju volju njegovih suradnika, to nije bilo moguće", kazala je Petrović.

Petrović je objasnila u čemu je važnost summita.

Zaoštravanje odnosa s Rusijom

"Ovaj summit je bitan zbog sporazuma Turske i Europske unije oko migranata  koji je sve krhkiji i krhkiji te zbog zaoštravanja odnosa zapada s Rusijom. Britanska premijerka Theresa May rekla je kako Rusija čini strašnih zločina koje Rusija čini u Siriji i koji se moraju zaustaviti.  Predsjednica Litve Dalia Grybauskaitė bila je još oštrija te poručlila da se mora spriječiti mogući sukob zapada i Rusije što zvuči pomalo apokaliptično i pomalo kao novi svjetski rat, no tu sigurno ima i dosta osobne frustracije. Summit je važan i zbog Brexita koji bi se trebao pokrenuti u ožujku sljedeće godine. Francuski predsjednik Francois Hollande bio je vrlo rječit te je britanskoj premijerki poručio kako će, ako želi komplicirani Brexit, upravo takav i dobiti", kazala je Petrović.

Moguće nove sankcije Rusiji

Istaknula je i kako je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk kazao da je moguće kako će Europska unija zbog Sirije nametnuti nove sankcije Rusiji, ali da se o tome danas neće razgovarati.

"Jedna musaka velikih problema koji pomalo straše. Vidjet ćemo kakvi će biti zaključi, ovo će sigurno potrajati do dugo u noć", pojasnila je Petrović.

Podsjetimo, Plenković je u Bruxelles otputovao na svoj prvi summit zemalja članica EU-a na kojem su glavne teme migracija, odnosi s Rusijom i trgovinska politika EU-a.

Prije dolaska u Bruxelles, sudjelovao je na pripremnom summitu Europske pučke stranke (EPP) u Maastrichtu u Nizozemskoj, gdje je prije 25 godina potpisan Ugovor iz Maastrictha.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se