Boris Miletić, Anka Mrak Taritaš, Krešo Beljak (Foto: Patrik Macek/PIXSELL Dusko Marusic/PIXSELL)
Boris Miletić, Anka Mrak Taritaš, Krešo Beljak (Foto: Patrik Macek/PIXSELL Dusko Marusic/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL Dusko Marusic/PIXSELL

Nakon što je Amsterdamsku koaliciju napustila stranka Pametno, u političkim kuloarima nagađa se da bi na njezino mjesto mogao uskočiti HSS.


Tako bi po novom koaliciju tvorili stranka GLAS, IDS i HSS. Nagađa se da su pregovori između GLAS-a i HSS-a već započeli, no HSS-ov predsjednik Krešo Beljak rekao je za DNEVNIK.hr tek da se kompletna opozicija mora udružiti, s obzirom na to da, prema istraživanjima, 70 posto građana smatra da Hrvatska ide u lošem smjeru.

Vezani članci Glavni odbor HSS-a (Foto: Facebook/Krešo Beljak) Donesena konačna odluka: Beljak objavio koga će HSS podržati na predsjedničkim izborima Gradonačelnik Milan Bandić (Foto: Dnevnik.hr) Uskok provodi izvide, stranke predlažu zakonska rješenja: Može li se najezda saborskih transfera uopće zaustaviti?

"Svako okupljanje opozicije je dobrodošlo i pozivam sve da se udruže, da rade kako bi se što prije maknuo HDZ", rekao nam je Beljak.

Iz GLAS-a pak poručuju da ne žele biti isključivi. U priopćenju ističu kako nastavljaju ostvarivati ideju okupljanja progresivnih političkih snaga u Hrvatskoj, bilo stranaka ili pojedinaca. 

"Sve progresivne političke snage u zemlji moraju preuzeti odgovornost za zaštitu temeljnih vrijednosti liberalne demokracije jer su one ugrožene danas više nego ikad. S tim u vezi razgovaramo i razgovarat ćemo sa svima onima koji su spremni biti brana desnom radikalizmu i populizmu koji nagrizaju Europu i koji se žele oduprijeti načinu na koji HDZ vodi ovu zemlju", navode u priopćenju. 

Ističu i da su dodatno motivirani slabošću hrvatske opozicije.

Podsjetimo, stranka Pametno napustila je Amsterdamsku koaliciju zbog Uljanika, odnosno zbog, kako su objasnili, neprihvatljive činjenice da je Ivan Jakovčić primao novac od tvrtke u vlasništvu Danka Končara i tako bio u direktnom sukobu interesa, objasnila je tada Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno.

HSS već ima potpisan sporazum s SDP-om o zajedničkom izlasku na parlamentarne izbore, no s obzirom na nizak rejting stranke i konfuzno stanje, moguće je da je Beljak odlučio zaigrati za drugu stranu. Razlog tome, vjerojatno leži i u činjenici što je SDP već objavio da na EU izbore iduće godine ide samostalno.