Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Amonijak ipak curio!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je inspekcija Ministarstva zaštite okoliša utvrdila kako u Karlovačkoj pivovari nije bilo nepravilnosti u smislu povrede Zakona o zaštiti zraka niti Zakona o otpadu, ekipa Nove TV od jednog je člana inspekcije neslužbeno doznala da je amonijak prije 15-ak dana ipak procurio. I to u kanalizaciju.

Do curenja je navodno došlo pri prebacivanju amonijaka iz jednog skladišta u drugo.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 2 Ovo morate znati Tihi ubojica: Kako prepoznati curi li vam plin u kućanstvu i koji su simptomi trovanja? Termoelektrana, ilustracija (Foto: AFP) 15 ozlijeđenih u kini Pet mrtvih pri curenju ugljičnog monoksida u kineskoj termoelektrani

Situacija u Karlovcu, inače, mijenja se iz sata u sat.

Trenutačno navodno traje sastanak čelništva Pivovare i gradonačelnika Karlovca.

Lokalno stanovništvo sve je zabrinutije. Najavljen je i hitan sastanak Mjesnog odbora. Građani tvrde da je u području stalno prisutan smrad amonijaka, a strahuju zbog blizine svojih domova i obližnje škole mjestu gdje je teško stradao Zdravko Martinović, a njegov pas uginuo.

Zabrinutost je dodatno porasla nakon što je još šest građana, među njima i supruga nesretnog Martinovića, zatražilo liječničku pomoć.

Žale se na teškoće s disanjem, mučninu, vrtoglavicu i opću slabost.

Jednoj je pacijentici, doznajemo, utvrđena povišena razina amonijaka u organizmu, viša od dopuštene.

Ipak, svi su izvan životne opasnosti i otpušteni su na kućno liječenje.

Stručnjaci su, inače, utvrdili da zatajenje pojedinih organa kod Martinovića i smrt njegove kujice nije uzrokovao amonijak, već nedostatak kisika. No, do nedostatka kisika moglo je doći upravo zbog prisustva nekog drugog plina.

- To najviše liči na trovanje fosfinom, jednim plinom kojim se radi fumigacija prostora, to je insekticid koji oštećuje organe na sličan način na koji je to oštećenje utvrđeno, kaže dr. Marija Zavalić, specijalistica medicine rada.

Fosfin je, inače, pivovara mogla koristiti za odstranjivanje nametnika iz žitarica. No, koristi li pivovara taj kemijski spoj, nije poznato.

Ako se uz sve to uzme u obzir da su svi očevidi i analize vode iz potoka kraj kojeg su stradali Martinović i njegov pas, obavljeni prekasno, čak 20-ak sati nakon tragedije, nije ni čudo da su u Karlovcu duhovi sve uznemireniji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene