Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BIZNISMEN KOJI ZNA ŠTO SU PREGOVORI

Mate Mijić: Pobjedom Trumpa vraćamo se u Reaganovo razdoblje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Razgovarali smo s Matom Mijićem, voditeljem ureda Ruže Tomašić u Europskom parlamentu, čija se prognoza o pobjedi Donalda Trumpa na Američkim izborima 2016. pokazala točnom.

Mate Mijić je u Dnevniku Nove TV noć uoči Američkih izbora 2016. prognozirao pobjedu Donalda Trumpa nabrojivši države koje bi Trump mogao osvojiti. Njegove su se prognoze pokazale točnima, Trump je doista dobio i Sjevernu Karolinu, Floridu, ali i Michigan i Pensilvaniju. 

Pročitajte i ovo Miroslav Škoro Napustio ga glasnogovornik Škoro uputio poruku biračima: "Nastavljamo Hrvatsku vraćati narodu, ja vas neću ostaviti" Miroslav Škoro u autobusu Podrška Ruže Tomašić Dan u kampanji s Miroslavom Škorom: "Neke bitke sam možda propustio, ali u ovoj sam spreman i umrijeti"

Koliko će Donald Trump kao predsjednik SAD-a morati odstupiti od onoga što je govorio u kampanji?

Trump je svašta govorio u kampanji, mislim da ni sam nije svjestan što je točno rekao i kad. Bilo je tu svakakvih ideja i promjena stajališta još kroz republikanske predizbore. Sve što je Trump rekao, svaka kontroverza, sve je to bilo u službi dolaska ovdje gdje je sad. Od danas nadalje gledat ćemo predsjednika Trumpa i vrlo često ćemo se zapitati što se dogodilo s onim luckastim kandidatom Trumpom. Donald Trump je biznismen, on zna kad je vrijeme da se stvarima pristupi maksimalno ozbiljno, a potencijalne nestašluke svakako će ograničiti i republikanska većina u oba doma Kongresa jer njima nikako nije u interesu da im Trumpovi potencijalni ispadi unište stranku.

Kakva bi mogla biti politika njegove administracije prema ovom našem dijelu svijeta?

To je relativna nepoznanica jer se Trump u kampanji doslovno nijednom nije očitovao o stanju u jugoistočnoj Europi. Vjerujem da će biti manje američke inicijative, manje rješenja koja će odozgo biti predlagana ili nametana lokalnim političkim liderima, a puno više će se tražiti da prijedlozi rješenja kriznih situacija te impuls za reforme dolaze iznutra pa će ih eventualno Amerika podržati. Na nas bi se mogla odraziti i redefinicija odnosa unutar NATO-a koju je Trump više puta najavio. Postoje naznake da će se Europa morati više uključiti u financiranje svoje vlastite obrane i općenito NATO-a, dok s druge strane EU establishment gura ideju "Europske vojske" koja nije u potpunosti kompatibilna s NATO-m. Kako nama ovdje NATO jamči sigurnost na vrlo trusnom području, naša obrambena i sigurnosna politika morat će doživjeti promjene.

Očekujete li doista da se pod njegovim vodstvom smire napetosti između SAD-a i Rusije?

Mislim da se vraćamo u Reaganovo razdoblje kad je Zapad imao moćnu vojsku i obavještajnu zajednicu, ali se nije iscrpljivao na uzaludnim vojnim intervencijama, nego je to prepuštao Sovjetskom Savezu koji je naposljetku krahirao. Trump najavljuje obnovu američke vojske i sigurnosnih službi, dakle neće Putin tu imati prijateljski tretman kakvom se možda nada. Ali, da će se s Rusijom više razgovarati, to svakako. Tako i treba biti.

Trebamo li se "bojati" njegovog izbora?

Svakako ne. Donald Trump je od osvajanja republikanske nominacije na konvenciji u Clevelandu drugi čovjek jer su ulozi postali veći. A tek su sad ulozi ogromni i mislim da je on toga svjestan. Riječ je o biznismenu koji zna što su pregovori, ima osjećaj za realnost i vrlo je pragmatičan. Trump nije čovjek ideologije i u tom smislu on baš niti jednu politiku neće po svaku cijenu gurati i tako izazivati nestabilnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene