Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Zato što vjerujem u Hrvatsku''

Ovacije na predstavljanju kandidature Predsjednice: ''Hrvatska nije neka mala zemlja, Hrvatska nije region''

Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr)
Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović objavila je kandidaturu za još jedan predsjednički mandat s porukom ''Zato što vjerujem u Hrvatsku''. Novinari nisu smjeli postavljati pitanja.

Obraćanje Predsjednice i službena objava kandidature za novi mandat održani su u 12 sati u Matici hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Kolinda Grabar-Kitarović u Kninu (Foto: Dnevnik.hr) najavila kandidaturu Kolinda Grabar-Kitarović za desničarski list objasnila kad joj je ''Za dom spremni'' prihvatljiv, a kad nije Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) komentirao objavu u kninu Plenković najavio da će Predsjednica u utrku po još jedan mandat: Grabar-Kitarović će biti kandidatkinja HDZ-a

''Drage Hrvatice i Hrvati u Hrvatskoj i diljem svijeta, danas objavljujem kandidaturu za predsjednicu Republike'', rekla je na početku obraćanja i dobila veliki pljesak.

Rekla je da čvrsto vjeruje da Hrvatsku možemo graditi po mjeri čovjeka. ''Sada tražim vaše povjerenje za drugi mandat u želji da nastavimo put zajedništva i bolje Hrvatske'', rekla je i zahvalila na potpori HDZ-a. Rekla je da je cillj graditi Hrvatsku po mjeri čovjeka. ''To je moj cilj, to je moja dužnost i to je dužnost sviju nas'', rekla je. Dodala je da nam treba Hrvatska koja vjeruje u sebe i svoju budućnost.

Osvrnula se na aktualni mandat. ''Bila sam predsjednica iznad stranačkih i ideoloških podjela, držala sam se Ustava'', naglasila je.

''Ovlasti predsjednika države primjerene su potrebama hrvatske države i hrvatskih građana, a izravni izbor, dragi sugrađani, snažan je alat u vašim rukama. Predsjednik mora biti jamac temeljnih načela i vrijednosti naše demokratske države, uvijek iznad svakodnevne politike.''

Podsjetila je da je izmijestila ured diljem Hrvatske. ''Pokazala sam da sam jedna od vas i da radim za vas.''

''Za Hrvatsku se danas zna. Danas se Hrvatsku u svijetu gleda bolje nego ikad dosad.''

Nabrojila je da je pomogla rješavati pitanje blokiranih, uključivanje mladih u javne politike, predložila konkretne mjere za brendiranje Hrvatske.

''Sve nenarodne režime iz hrvatske prošlosti, koji su ubijali ljude i razarali hrvatsko jedinstvo – tretirala sam jednako negativno, znajući da im nema mjesta u modernoj i demokratskoj Hrvatskoj. Iako sam zbog toga bila napadana, od takvog stava neću odstupiti'', poručila je.

''1991. i 1995. jedine su godine oko kojih se cijeli hrvatski narod može i treba okupljati. Zato sam svojom politikom zajedništva nastavila politiku pomirbe prvog predsjednika Franje Tuđmana.''

''Iako još nemamo standard koji želimo, bitno je što smo u proteklih pet godina prestali razgovarati o krizi i konačno počeli razgovarati o razvoju. Tome sam kao predsjednica dala snažan doprinos.''

''Na svakom sam se koraku borila protiv negativnosti i apatije. To ću činiti i dalje – bez obzira na kritike onih koji mi to zamjeraju. Uvijek sam ponosno nosila boje hrvatskoga grba i promovirala našu domovinu. To ću činiti i dalje – bez obzira na kritike onih kojima to smeta'', naglasila je.

Dodala je da joj je posebno na srcu bilo traženje stradalih i nestalih branitelja i civila. Najavila je da će program objaviti uoči početka službene kampanje. Kaže da demografska politika mora biti prioritet svih nas.

''Tražit ću donošenje mjera za jačanje naše investicijske konkurentnosti i potpore izvoznicima. Plaće mogu i moraju rasti! Nema razloga da prosječna neto plaća u Hrvatskoj uskoro ne bude 7500 kuna'', rekla je.

''Hrvatska nije neka 'mala zemlja', Hrvatska nije 'region'. Hrvatska je suverena država koja ravnopravno razgovara s drugima! ''

''Upravo je vjera u Hrvatsku glavni razlog zašto se kandidiram. Vjera nas je sačuvala u najtežim trenucima te nas je dovela do slobode, a sloboda nam sada daje mogućnost graditi svoju domovinu onakvom kakvom je svi želimo – uspješnijom i boljom!'', rekla je.

''I u narednih pet godina ponosno i odgovorno predstavljat ću hrvatsku državu i sve hrvatske ljude. Zato što vjerujem u Hrvatsku'', rekla je na kraju obraćanja i zaradila ovacije okupljenih.

Najavila da će objaviti kandidaturu sunčanog dana

Predsjednica je u svibnju najavila da će kandidaturu objaviti ''jednog lijepog, sunčanog dana''. Prognoza joj baš ne ide na ruku jer dan nije sunčan, ali napokon je odlučila presjeći sva nagađanja, pa i ona da se uopće neće kandidirati. Dugo se čekala službena najava onoga što je svima bilo jasno, da ide u utrku za još pet godina na Pantovačku. Kandidatura je postala izvjesnija nakon svečanosti na kninskoj tvrđavi povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te obljetnice Oluje. ''Danas sam tu kao predsjednica i namjeravam se i idućih pet godina viđati s vama kao predsjednica'', rekla je u kolovozu.

Kolinda Grabar-Kitarović ovoga puta ulazi u utrku samo s potporom HDZ-a, ali u stožeru očekuju potporu još nekih stranaka. HDZ bi sljedećeg tjedna trebao na svojim stranačkim tijelima i formalno potvrditi da je aktualna predsjednica njihova kandidatkinja. Šef njezine kampanje Ivan Anušić za Dnevnik Nove TV rekao je da će dobiti istinski potporu HDZ-a, bez fige u džepu.

Poručio je da se Kolinda Grabar-Kitarović ne boji nikoga i da će pobijediti bilo kojeg protukandidata u drugome krugu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene