Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović najavila je u Hrvatskom tjedniku da će se kandidirati za drugi mandat na čelu države rekavši da ne može sada okrenuti leđa Hrvatskoj.

Galerija Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Kolinda Grabar-Kitarović u Kninu (Foto: Dnevnik.hr) Svečani prijem u Kninu, Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) - 3 +0 Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr)

"Naravno, idem u kandidaturu za novi predsjednički mandat, objavit ću je uskoro, ali želim prije toga raditi kao predsjednica što veći dio mandatnog vremena", rekla je Kolinda Grabar-Kitarović u velikom intervjuu glavnom uredniku i direktoru Hrvatskog tjednika Ivici Marijačiću.

"Kako bi to sada izgledalo da ja okrenem leđa Hrvatskoj i prihvatim neki od poslova koji mi se nude, koji su mnogo više plaćeni diljem Europe i svijeta, a ja da napustim svoj hrvatski narod i svoju vlastitu djecu, koja vide budućnost ovdje", objasnila je u tjedniku koji je izašao u četvrtak, 8. kolovoza.

Neće okrenuti leđa stranci

Kazala je da se prije svega oslanja na hrvatski narod, ali da neće leđa okrenuti stranci iz koje je izrasla, ma koliko god se u nekim aspektima ne slagala s njezinim politikama, bilo to u vrijeme Ive Sanadera ili bilo koga drugoga.

"To što sam ja vjerna HDZ-u ne znači da nisam vjerna cijelom spektru ljudi koji vole Hrvatsku", rekla je Grabar Kitarović za list za koji se smatra da je desne političke orijentacije.

Komentirala sumnje Vladimira Šeksa

Na pitanje jesu li joj u ovoj situaciji Andrej Plenković i HDZ koji su doživjeli poraz na EU izborima i dalje im pada rejting, pomoć ili teret, predsjednica je rekla da nikoga ne želi kriviti niti uzdizati. "Sve što postignem u životu jest rezultat onoga što sam ja radila sa svojim suradnicima. Sve je u mojim rukama", kaže.

Govoreći o sumnji veterana HDZ-a Vladimira Šeksa da bi joj se u kampanji moglo objaviti nešto kompromitirajuće, Predsjednica je rekla da ne zna što bi se to moglo objaviti. "Moguće su razne fabrikacije, ali to ide na dušu onima koji žele prljavu kampanju. Ja takvu kampanju neću voditi", rekla je.

''Prerano je davati procjene''

Nije željela komentirati protukandidate: "Prerano je davati takve procjene. Hrvatski narod i građani reći će svoje. Naše je prihvatiti pravorijek birača."

Grabar-Kitarović kaže da ovu državu želi izvesti na put kojim je krenula devedesetih. "Ne vratiti u devedesete, nego vratiti na put koji je zacrtao predsjednik Franjo Tuđman, na put dostojanstva i ponosa, na put europejstva koje neće biti podložničko, ali i na put političke odlučnosti, djelotvornosti i odgovornosti, kazala je.

Kolinda Grabar-Kitarović u Kninu (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) - 11 Otkrivamo zašto je Predsjednica objavila kandidaturu u Kninu: ''Ako je bilo promišljeno, onda tu ima dosta upitnika''

Ivo Josipović (Foto: Dnevnik.hr) Josipović nakon kritika upućenih Grabar-Kitarović: ''Volio bih da me Predsjednica tuži, to bi bio zanimljiv postupak''

Zauzela se da se Hrvatska što bolje brendira dok predsjeda EU-om. "Ono što ja predlažem je da pokažemo da Hrvatska nije nikakva mala država. Važno je da zapadni Balkan uđe u EU, pogotovo BiH – ali da to bude lajtmotiv našeg predsjedanja? Hrvatska je mnogo više od toga. Zato sam Hrvatsku izvukla iz tzv. regiona u srednju Europu, dobila potporu predsjednika Trumpa i predsjednika Putina", kazala je Grabar-Kitarović.

Na pitanje misli li da je pravedno da dođe ministar i ukrade 40 tisuća referendumskih potpisa za promjenu izbornog sustava, Predsjednica je rekla da "postupak nije bio razvidan i to ostavlja sumnju".

Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Već je 10 kandidata najavilo da će u utrku za Pantovčak: Tko će uspjeti prikupiti potpise?

"Demokracija znači kontrolu vlasti, a vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu. Zato ni predsjednik države ne smije imati moć bez kontrole, što neki predlažu", dodala je.

Naglasila je da je naš ključni problem demografija. "To je pitanje opstanka države. S druge strane, ja ne mogu i ne smijem ni jednome građaninu ove države zanijekati njegovo pravo da ide raditi i učiti nekamo drugamo. Smatram svojom zadaćom i zadaćom vlade svakome osigurati uvjete da se vrati", rekla je.

Na pitanje urednika Hrvatskog tjednika "nije li sramotno što praktički skrivećki ide na Bleiburg dan prije naroda, Predsjednica je rekla da ima isti odnos prema svim totalitarinim režimima. "Apsolutno ih osuđujem – i nacizam, i fašizam, i komunizam, i njihove totalitarističke derivate u Hrvatskoj, kao i četništvo", kazala je. "Osim toga, nisam otišla ni u Jasenovac na službeni dio", dodala je.

''Vukovar će uvijek biti Hrvatska''

Na sugestiju ne čini li joj se da je "forsiranje uvođenja ćirilice u Vukovaru dio projekta velikosrpske srbizacije Vukovara kako bi se, kad se uvede ćirilica na temelju vjerojatno lažiranog popisa stanovništva, ucjenjivalo Hrvatsku da se stvori neka sprska autonomija", Grabar Kitarović je rekla: "Ne dolazi u obzir!"

"Vukovar je Hrvatska i uvijek će biti Hrvatska. Bez obzira na popis stanovništva, bez obzira na to koliki bio postotak Srba u Vukovaru", dodala je.

Govoreći o pozdravu "Za dom spremni", novinar Hrvatskog tjednika upitao je nije li shizofrena i nenormalna situacija da je pozdrav pod kojim je branjen Vukovar kompromitiran, a zvijezda petokraka nije.

Svečani prijem u Kninu, Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) - 10 Ne jenjavaju reakcije na emotivni govor Predsjednice: "Kninska tvrđava uvijek izaziva jako puno emocija"; "To je nepošteno, to je fake!"

Grabar-Kitarović je odgovorila da nijedan pozdrav pod kojim je branjen Vukovar ne može biti kompromitiran. "Nije pitanje riječi, pitanje je namjere. Za branitelje HOS-a to nije upitno, ali ako se tim pozdravom obnavljaju simpatize za NDH, onda mi taj pozdrav nije prihvatljiv", rekla je.

Odgovarajući na pitanje o "obilježavanju četničkog ustanka u Srbu", predsjednica je rekla da o tom tzv. ustanku misli što i većina Hrvata misli. "To nije bio nikakav ustanak, nego pokolj Hvrata. Zato u tome ni na koji način ne sudjelujuem. Pitanje je treba li to zabraniti ili ne treba", rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu za Hrvatski tjednik. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju