Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zelena akcija, GONG i TI Hrvatska

FOTO: Prosvjed zbog Zakona o golf igralištima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aktivisti Zelene akcije, GONG-a i Transparency Internationala Hrvatske danas su u podne pred Ministarstvom turizma vježbali golf kako bi upozorili na štetnost u ponedjeljak prihvaćena Zakona o golf igralištima, priopćile su te udruge.

Zelena akcija, GONG i Transparency International Hrvatska pozivaju da se ukine taj zakon o golfskim igralištima jer je, kako tvrde, 'neustavan, nepravedan i budući izvor netransparentnosti, pogodovanja, korupcije i otimačine'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HHO traži obustavu primjene zakona 'Iza zakona o golf igralištima je pljačka i kriminal' Slika nije dostupna Udruge predale zahtjev za ocijenu ustavnosti Sedam dobrih razloga za ukidanje Zakona o golfu

U priopćenju najavljuju da će se i dalje boriti protiv tog zakona svim pravnim sredstvima i pokretanjem javnosti.

Ističu kako se protive takvu zakonu o golfskim igralištima, jer je protuustavan i ugrožava pravo vlasništva i poduzetničku slobodu, obvezuje državu ili jedinice lokalne i područne samouprave da na zahtjev ulagača po tržišnoj cijeni prodaju bez javnog natječaja do 30 posto površine zemljišta potrebna za formiranje neizgrađene građevne čestice. Osim toga ulagač može izvlastiti (odnosno oduzeti vlasnicima zemlje) i do 20 posto ukupne površine golfskog terena.

>> Donesen Zakon o golfu, koalicija na kušnji

'To znači da ulagač koji želi izgraditi golfski teren mora imati samo 50 posto ukupne površine u svom vlasništvu, a 50 posto može dobiti po povoljnoj cijeni mimo javnog natječaja i postupkom izvlaštenja', navode udruge u priopćenju.

Napominju da je taj zakon išao po hitnom postupku bez javne rasprave, a nije donesen radi usklađivanja s pravnom stečevinom EU-a niti postoje druge zakonske osnove za takav postupak. Golf je proglašen pitanjem od državnog interesa i izjednačen s gradnjom autocesta ili pitanjima državne obrane, navode udruge.

Dodaju i kako nisu određeni kriteriji po kojima netko dobiva pravo na gradnju golfskih terena, a to, kako tvrde, otvara prostor za političku korupciju te omogućuje apartmanizaciju mimo prostornih planova i bogaćenje ulagača na štetu lokalne zajednice.


Zbog zakona o golf igralištima SDP podiže ustavnu tužbu

Ustavnom tužbom SDP će pokušati osporiti jučer izglasani zakon o golf igralištima. Korupcijski zakon, kako ga nazivaju, zadire u pravo vlasništva odredbom o izvlaštenju.

SDP nastavlja s optužbama na račun vlade ne odstupajući od teorije da je zakon o Golfu vraćanje usluge agenciji Skiper koja je financirala HDZ-ovu predizbornu kampanju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene