Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon informacije o ovrhi Brodosplita

Ministar Horvat: ''Ako Debeljak ne može financirati restrukturiranje Uljanika, proces će završiti kao i prethodni''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi strateški partner za spas Uljanika - Brodosplit najavio je milijarde kuna ulaganja u istarske škverove, no s druge strane grad Split ove ga je godine ovršio zbog milijun i pol kuna duga za komunalnu i vodnu naknadu.

U listopadu prošle godine splitski vijećnik Jakov Prkić otkrio je da je Brodosplit dužan za komunalnu i vodnu naknadu, a nakon dva mjeseca stigla mu je i službena potvrda gradskih vlasti kako su zbog tog duga ovršili Brodogradilište za više od milijun i pol kuna.

Pročitajte i ovo Treći maj (Foto: Dnevnik.hr) Stečaj ili ne? Nazire li se kraj agoniji Uljanika? Evo u što će ministar Horvat pokušati uvjeriti sud i premijera Tomislav Debeljak posjetio Uljanik (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Nema modela za isplatu plaća "Zar radnici trebaju gmizati po Uljaniku, ići četveronoške s posla kući, pa da se shvati da su pothranjeni?"

''Stalo mi je da velike firme naravno plaćaju i komunalnu naknadu, jer od toga živi grad. Isto tako nije mi jasno kako neko planira uložiti puste milijarde kuna u kupnju Uljanika, a nije u stanju platiti komunalnu naknadu koja iznosi 160 tisuća kuna mjesečno'', rekao je Prkić.

Iz Brodosplita kažu da razlog nije nedostatak novca, već smatraju da plaćaju previsoku naknadu pa su s gradom bili u pregovorima oko smanjivanja iznosa. Zbog toga nisu redovito plaćali naknadu očekujući da će morati manje platiti, ali do dogovora nije došlo.

''Pokrenuli smo proces i razgovore s gradom da se utvrdi ta stvarna površina, jer mi smo jedino brodogradilište u Hrvatskoj koje plaća punu komunalnu naknadu i nemamo nikakve benificije u odnosu na druga brodogradilišta'', kaže Josip Jurišić, glasnogovornik Brodosplita.

Dok iz splitske gradske uprave nema nikakvog odgovora. Ministar gospodarstva Darko Horvat je vrlo oprezan oko pitanja financijske sposobnosti novog Uljanikovog strateškog partnera.

''Najviše se bojim što hrpu takvih informacija dobivam ili od novinara ili neke druge zainteresirane javnosti'', kaže ministar.

''Ako se ustanovi da gospodin Debeljak, kao što to, ili nije mogao, ili nije htio i prethodni potencijalni odnosno odabrani strateški partner, nije pokazivao mogućnost financirati proces restrukturiranja onda se bojim da će proces i ovog puta završiti kao i onaj prethodni'', rekao je Horvat.

Dok vijećnika Prkića zanima i plaća li Brodosplit redovito koncesiju, iz Uljanika se hvale kako je novi strateški partner već dogovorio suradnju s australskom kompanijom koja bi u Puli gradila luksuzne istraživačke putničke brodove.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene