Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na prijedlog Fortenove

Natukao 233,5 milijuna kuna duga: Otvoren stečaj nad Todorićevom tvrtkom Agrokor projekti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trgovački sud u Zagrebu otvorio je stečaj nad Agrokor projektima d.o.o, tvrtkom kojoj je jedini osnivač, član i direktor Ivica Todorić, s dugom od čak 233,5 milijuna kuna utvrđenim sredinom rujna.

Stečajni postupak otvoren je na prijedlog Fortenova grupe d.d., za stečajnu upraviteljicu imenovana je Snježana Vrkljan, a ročište za ispitivanje tražbina vjerovnika i izvještajno ročište zakazano je za 9. veljače iduće godine.

Pročitajte i ovo Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića Problemi do grla Hoće li biti novog vještačenja u slučaju Agrokor? "Teško će pronaći nekoga tko neće biti kontaminiran" Ivica Todorić - 2 Preokret Vrhovni sud odbio zahtjev DORH-a u slučaju Agrokor: Vještačenje ostaje zakonit dokaz

Prethodni postupak za otvaranje stečaja Todorićeve tvtke bio je pokrenut krajem siječnja, a tadašnji privremeni stečajni upravitelj podnio je izvješće u kojem navodi da taj dužnik posjeduje imovinu u dionicama HPB koja se može unovčiti, ali i poslovne udjele u Adria Group iz Amsterdama čija se tržišna vrijednost treba utvrditi. Osim toga, ističe i da, bez obzira što je tvrtka u blokadi, imovina tog stečajnog dužnika dovoljna je za namirenje stečajnog postupka.

"Prema potvrdi Financijske agencije (Fine) na dan 14. rujna 2020., stečajni dužnik ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 710 dana, u ukupnom iznosu od 233.556.932 kuna", navodi se u obrazloženju sudskog rješenja.

Agrokor projekti d.o.o, tvrtka je osnovana u veljači 2011. na adresi nekadašnjeg sjedišta Agrokora na zagrebačkom Trgu Dražena Petrovića, a osnivač, jedini član d.o.o-a i direktor je Ivica Todorić. Odlukom skupštine društva Agrokor projekti u studenome 2015. je "povećan temeljni kapital društva u pravima sa 20.000 kuna za 5.320.000.000 kuna", odnosno na čak pet milijardi, 320 milijuna i 20 tisuća kuna.

Upravo je tvrtka Agrokor projekti bila predmetom spora bivšeg vladina povjerenika u Agrokoru Ante Ramljaka i razvlaštenog vlasnika Ivice Todorića u kojem je Ramljak sudu podnio prijedlog za ovrhu te Todorićeve tvrtke u iznosu nešto većem od 16 milijuna kuna.

Kako se u medijima navodilo, bila je riječ o dospjelim obavezama po zajmovima koje je Todorić kao vlasnik Agrokora davao svojoj tvrtki Agrokor projekti. Pritom je, kako se isticalo u medijima, ugovor Todorić potpisao sam sa sobom – prvi potpis stavio je kao predsjednik Uprave Agrokora, a drugi kao direktor tvrtke Agrokor projekti.

Navodilo se i da tvrtka Agrokor projekti nije bila dio koncerna Agrokor, stoga nije ni bila obuhvaćena "Lex Agrokorom" te je nad tom tvrtkom bilo moguće provesti ovrhu. Nakon što je Todoriću bila blokirana sva imovina, krajem 2017. bila je izdana i zabrana da otuđi ili optereti svoje poslovne udjele nominalne vrijednosti od čak 5,32 milijarde kuna.

Rješenje o otvaranju stečaja nad Agrokor projektima d.o.o. doneseno je 6. listopada, samo dan prije objave presude kojom je Todorić sa suoptuženicima oslobođen za zlouporabe na štetu svog nekadašnjeg koncerna 'teške' 1,25 milijuna eura.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene