Ročište o nagodbi vjerovnika u Agrokoru održat će se 4. srpnja i na njega su pozvani svi vjerovnici, pri čemu ukupno 3069 vjerovnika ima otvorene tražbine s kojima mogu glasovati, izvijestila je u petak izvanredna uprava Agrokora.

Galerija +0 Agrokor (Foto: Filip Kos/PIXSELL)

Na ročište su pozvani svi vjerovnici Agrokora, neovisno o tome jesu li im tražbine priznate ili osporene.
Ukupno oko 3069 vjerovnika ima otvorene tražbine s kojima mogu glasati na ročištu, od čega oko 2785 vjerovnika ima otvorenu tražbinu veću od 1.000 kn.

Vezani članci izv. prof. dr. sc. Sunčana Roksandić, Pravni fakultet u Zagrebu Stručnjakinja o pravnoj trakavici u aferi Veliki Agrokor: "Ovaj predmet je imao neke okolnosti za koje ni samo državno odvjetništvo nije moglo znati" Plenković i Peruško Oporba optužuje Vladu zbog kaosa u Fortenovi: Je li premijer upoznat s pitanjima od nacionalne sigurnosti?

Ukupan iznos utvrđenih tražbina trenutno je (na dan 29. lipnja 2018.) 42.644.966.221,57 kn, što umanjeno za međukompanijske tražbine i namirene tražbine, trenutno daje pravo glasa u iznosu od 25.204.670.817 kn.
Ukupan iznos osporenih tražbina za koje postoji mogućnost da će im biti odobreno pravo glasa, iznosi oko 12,1 milijardu kuna.

Zbog velikog broja vjerovnika i tražbina, glasovanje na ročištu se neće provoditi dizanjem ruke ili prozivanjem, već putem, za tu svrhu kreirane mobilne aplikacije. Naime, iako se radi o sudskom ročištu, Agrokor kao dužnik u organizaciji ovog ročišta Sudu mora pružiti svu potrebnu podršku, pa je Agrokorova kompanija m-Start razvila posebnu aplikaciju „m2voting“, priopćili su iz Agrokora.

Naime, budući da je riječ o sudskom ročištu te dvorana Cibona predstavlja sudnicu Trgovačkog suda u Zagrebu, pravila koja vrijede na ročištu su ista kakva vrijede i na Sudu.

Prije svega, vjerovnici odnosno njihovi zastupnici i/ili punomoćnici na ročište moraju doći s važećom osobnom iskaznicom ili putovnicom, izvatkom iz sudskog, obrtnog i drugog registra, novom urednom punomoći za ročište za glasovanje o nagodbi te odvjetničkom iskaznicom i drugom relevantnom dokumentacijom koja im daje pravo sudjelovanja na ročištu i ovlašćuje ih za glasovanje i odlučivanje o nagodbi.

Postupak glasanja odvija se u dvije faze. Prva faza glasanja odnosi se na odobravanje prava glasa vjerovnicima osporenih tražbina, a druga faza se odnosi na glasanje vjerovnika o samoj Nagodbi.

Postupak glasanja o Nagodbi završava u trenutku kada su vjerovnici odnosno njihovi zastupnici potpisali zapisnik o ročištu, a rezultati će biti objavljeni po odluci sutkinje.

Ukoliko se ročište ne dovrši 4. srpnja 2018. godine ili se iz bilo kojeg razloga ne održi toga dana ili bude odgođeno, Trgovački sud je odmah odredio održavanje ročišta ili nastavka ročišta za slijedeći dan - 5. srpnja 2018. godine u isto vrijeme, te zbog istih razloga i eventualno za 6. srpnja 2018. godine u 8,00 sati.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju