Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Spektakl" u košarkaškoj dvorani

Tko sve ima pravo glasa? 5500 vjerovnika u Ciboni će o nagodbi u Agrokoru glasati na mobitelu

Nagodba stigla na Trgovački sud (Foto: Vijesti Nove TV u 14)
Nagodba stigla na Trgovački sud (Foto: Vijesti Nove TV u 14) Foto: Vijesti Nove TV u 14
Trgovački sud u Zagrebu zakazao je ročište za glasovanje vjerovnika o nagodbi Agrokora za srijedu 4. srpnja u 8,00 sati. S obzirom da se očekuje dolazak 5500 vjerovnika, ročište će se održati u Košarkaškom centru Dražen Petrović, odnosno dvorani Cibona.

Trgovački sud objavio je na e-oglasnoj ploči poziv svim vjerovnicima, članovima Privremenog vjerovničkog vijeća i izvanrednog povjerenika u Agrokoru da 4. srpnja dođu na ročište na kojem će se glasovati o nagodbi.

Nagodba od 7300 stranica je, podsjetimo, ovog tjedna usuglašena između povjerenika Fabrisa Peruška i Privremenog vjerovničkog vijeća, a svi su oni prije usvajanja bili na razgovoru i kod premijera Andreja Plenkovića. Tekst nagodbe je u srijedu objavljen na e-oglasnoj ploči suda te je dostupan svim vjerovnicima, a oni koji nisu zadovoljni mogu uložiti prigovor.

"Zbog velikog broja vjerovnika i tražbina, glasovanje se na ročištu neće vršiti dizanjem ruke ili prozivanjem, već putem za tu svrhu oformljene mobilne aplikacije naziva 'm2voting' dostupne na Google play i Apple store", stoji u odluci o ročištu koje je sazvala i koje će očito voditi sutkinja Nevenka Siladi Rstić.

U obrazloženju odluke se navodi i kako je "način glasovanja zbog ekonomičnosti i svrsishodnosti postupanja, u uvjetima s preko 5.500 vjerovnika, s preko 12.000 tražbina, određen na najprikladniji način za tu svrhu, u cilju što točnijeg i bržeg odlučivanja o predmetu ročišta".

Pravo glasa nemaju vjerovnici koji su u cijelosti namireni niti vjerovnici u onom dijelu tražbine u kojem su djelomično namireni.

Ruskim bankama najveći udjel u novom Agrokoru

Pročitajte i ovo Ročište za Agrokor (Foto: dnevnik.hr) ''Za'' glasali vjerovnici s 80,2 % ukupnih tražbina Izglasana nagodba o Agrokoru, Peruško: "Hvala svima, ovih zadnjih dana nije se puno spavalo", Plenković zahvalio Dalić Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) U srijedu ročište o Agrokoru "Dvorana Dražena Petrovića pretvorena je u najveću sudnicu u Hrvatskoj. Čeka nas nikad dosad viđeno suđenje"

Nadalje, vjerovnicima osporenih tražbina će se priznati pravo glasa ako se na ročištu za glasovanje o nagodbi izvanredni povjerenik i nazočni vjerovnici s pravom glasa tako sporazumiju. Ako se sporazum ne može postići, o tome odlučuje sud na ročištu rješenjem protiv kojeg nije dopuštena posebna žalba. Stoga Trgovački sud poziva te vjerovnike da pristupe na ročište da bi im se moglo priznati pravo glasa uz navedene uvjete.

Privremeno vjerovničko vijeće u utorak je jednoglasno prihvatilo prijedlog nagodbe, prema kojem će najveći suvlasnik novog Agrokora biti ruski Sberbank sa 39,2 posto, a slijede imatelji obveznica sa 25 posto, VTB će imati 7,5 posto dionica te Zaba 2,3 posto. Ova četiri suvlasnika tako će biti 74,6 posto dionica novog Agrokora. Prema nagodbi, dobavljači koncerna u prosjeku će ostvariti stopu povrata svojih potraživanja od 60 posto, a financijske institucije i ostali vjerovnici do 20 posto.

U tekstu nagodbe, među ostalim, nalazi se i odredba da ruske banke Sberbank i VTB ne mogu ni pojedinačno, ali ni zajedno dosegnuti udio od 50 posto ili više udjela u Agrokoru.
 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene