Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moody's podignuo kreditni rejting

Plenković oštro odgovorio Milanoviću: "Vidim tu neku vrstu opsjednutosti. Je li možda kilavac netko tko patriotski pada s Patrije?"

Agencija Moody's podigla je kreditni rejting Hrvatske za jedan stupanj, na Ba1, što je najviša razina u neinvesticijskoj kategoriji.

Agencija Moody's podigla je u petak kreditni rejting Hrvatske za jedan stupanj, iz 'Ba2' u 'Ba1', najvišu razinu u neinvesticijskoj kategoriji, a izmijenila je izglede iz pozitivnih u stabilne.

Premijer Andrej Plenković je rekao da se radi o jednoj od tri svjetske agencije koje su Hrvatsku podigle na kreditnom rejtingu, a Moody's je najkonzervativnija od njih. "Sad smo jednu stepenicu ispod investicijskog rejtinga", dodao je Plenković.

"Ono što je posebno važno u ocjeni koju je objavio Moody's je vrlo jasno prepoznata politika Vlade RH u ovoj kriznoj situaciji i kada je riječ o pravovremenoj reakciji na ekonomske i financijske posljedice COVID-19, na kvalitetnu suradnju s HNB-om. Cijelo vrijeme govorimo da smo u proljeće poduzeli korake da održimo financiranje države i prihode koji su nam u tom trenutku bilo potrebnim, a nismo ih mogli ubirati na uobičajeni način", rekao je Plenković.

"Iskorak kod Moody's agencije je pozitivna vijest. Nadomak smo još jedne stepenice koja će nas svrstati u investicijsku kategoriju", istaknuo je Plenković.

Zamjena kune za euro u 2023.

Kako je rekao Plenković, Hrvatska bi mogla zamijeniti kunu za euro u 2023. godini. "Ova odluka agencija je izrazito dobra za Hrvatsku, banke, građane i sve koji nas gledaju. To znači da smo na dobrom putu i da ostvarujemo dobre rezultate za naše građane", objasnio je Plenković.

Dodao je da je prema Kliničkim bolničkim centrima u Hrvatskoj u petak upućeno 868 milijuna kuna. "Istodobno 472 milijuna kuna je pušteno županijskim bolnicama. Dakle, 1,34 milijardi kuna jučer je realiziran. To se odnosi na obaveze koje su imale zdravstvene ustanove", dodao je Plenković.

"Troškovi su veliki u zdravstvenom sustavu. Moramo vidjeti kako racionalizirati troškove i zaustaviti generiranje duga na mjesečnoj razini", rekao je Plenković i dodao da je COVID kriza pokazala da je država jako važnja u svakom sustavu. "Ali moramo napraviti jednu bolju koordinaciju tih segmenata i to je sad taj trenutak", zaključio je.

Komentirao je i mjere za očuvanje radnih mjesta. "Do sada je pristiglo prijava od 14.000 poslodavaca za 70.000 radnika. Očekujemo da ćemo kroz naknade za očuvanje radnih mjesta i zapošljavanje do kraja ove godine izdvojiti više od osam milijardi kuna", rekao je Plenković.

Uplaćena sredstva i Croatia Airlinesu

Navodi da je Croatia Airlinesu upućena pomoć od 88,5 milijuna kuna. "To će im omogućiti da premoste financijsku situaciju u kojoj su se našli", objasnio je.

Navodi da je sporazumima s velikim farmaceutskim kompanijama naručeno novo cjepivo protiv COVID-19 kako bi ga građani dobili čim ono bude registrirano. "Tako će biti osigurano da ga ranjive skupine dobiju čim ono bude dostupno", dodao je Plenković.

"Zaključili smo sporazume o kupnji cjepiva unaprijed. Hrvatska je naručila 2,7 milijuna doza od AstraZenece. Kad je riječ o Sanofiju, kroz nekoliko tjedana znat ćemo koliko će biti doza raspoređeno po EU članicama. S Johnsonom smo dogovorili 900 tisuća doza cjepiva. Kod Pfizera smo rezervirali milijun doza cjepiva", kazao je Plenković.

"Cjepiva bi se mogla odobravati u siječnju ili veljači, a mi ćemo već onda moći gledati pandemiju u drugom svjetlu", objasnio je Plenković.

O oštrim riječima Zorana Milanovića

Predsjednik Republike Zoran Milanović kazao je da ga je premijer Andrej Plenković, kad ga je usporedio sa saborskom zastupnicom Karolinom Vidović Krišto, nazvao osobom odgovornom za teroristički napad. Uputio mu je oštre riječi o tvrdoj kohabitaciji na koje je premijer odgovorio.

"Shvatio sam kuda to sve zajedno ide. Sve više se pojavljuje ta neka vrsta opsjednutosti. Mislim da je Milanović opsjednut s tim čime se ja bavim. Vidim da nastoji jako podcijeniti aktivnost koju sam imao za vrijeme diplomatskih mandata u Bruxellesu i Parizu", kazao je Plenković i dodao da je njegov diplomatski doprinos vidljiv, za razliku od Milanovićeva.

"Kod samog podnošenja za članstvo u EU i u logistici, to je bila velika diplomatska operacija. To je sve bilo u vrijeme dok sam bio tamo. Što je on napravio u Bruxellesu u svoje tri godine dok je bio tamo? Kupio polovan auto u Bruxellesu. Po tome se kolege njega sjećaju. Mojih pet godina u Parizu su mi jako pomogle da sagledam svijet s jednog od ključnih središta, da dobijem drugu diplomatsku optiku. Razlika između mojih i njegovih dostignuća je enorma", dodao je.

Milanović veći stalker od Marasa

"On je gotovo veći stalker od Marasa. Što se tiče svih teza o tvrdoj kohabitaciji, cmizdrenju i kilavcima, ne znam jel možda kilavac netko tko patriotski pada s Patrije. Vidim da je opsjednut košarkom, dajem mu deset golova razlike fore kadgod hoće i pobijedit ću ga", rekao je Plenković.

"Što se tiče ostalih besramnih komentara, nemam što reći. On pati od poraza 2016. godine. Mislio je valjda da će pobijediti i biti premijer, no izgubio je od mene. Što se tiče njegovog kilavljenja s Vijećem za nacionalnu sigurnost i teze o tome da ne želimo raspravljati o kršenju prava Hrvata u BiH, tu je pismo Zvonimira Frke na kojem mi odgovaramo na sugestiju da se raspravlja o temi Hrvata u BiH", kazao je Plenković.

"Javno objavljivanje dnevne redove Vijeća baš dva dana pred izbore u BiH su vrhunaravni diplomatski potezi. To je briljantan potez jer bi moglo demobilizirati bošnjačko biračko tijelo i oni možda sutra neće izaći na izbore. Vrlo pametan diplomatski potez. Zato je i reagirao SDA", rekao je Plenković i dodao kako se to vjerojatno radi "valjda u dogovoru s gospođom Krišto, Milanovićevom prijateljicom". "Neka svi čitaju kako se kod nas dogovara sastanak Nacionalnog vijeća", kazao je.

Na pitanje hoće li prestati s prepucavanjem kaže: "Zašto da ja zašutim? Mnogi su zašutili nakon afere Janaf. Nakon toga kreće tirada prema svima. Nećete valjda očekivati od mene, kilavca, da ja zašutim? Što je vama pa to je politika", kazao je Plenković.

Posljednje optužbe Zorana Milanovića da Plenković proziva ljude lažovima komentirao je da proziva lažovima one koji - lažu. "Ako netko ne govori istinu, onda mu treba reći da laže. To je već taktika", rekao je Plenković.

O Koloni sjećanja u Vukovaru i HDZ-u

Komentirao je i održavanje Kolone sjećanja u Vukovaru, kao i činjenicu da je Milanović kazao kako se poštovanje ljudima koji su tamo nastradali može odati i u skladu s epidemiološkim mjerama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Osvrnuo se i na Milanovića Plenković komentirao presudu za Fimi Mediju: "Nema šanse da sada još nosimo etiketu Ive Sanadera. No way!"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna podmiruju dugove u zdravstvu Plenković: ''Strože mjere možemo izbjeći odgovornim ponašanjem. Zdravstveni sustav nije pred slomom, ali...''

"Sebe Milanović vjerojatno smatra elitom zbog helikopterske vožnje. Ja sebe ne smatram elitom. Moja je želja i obaveza da budemo u Vukovaru 18. studenoga", rekao je Plenković.

Plenković je rekao da HDZ iz Sanaderovog doba i današnji HDZ nisu ista stranka. "Što se tiče HDZ-a, sad imamo novi HDZ s novim ljudima. Bačić nije bio u vremenu Sanadera glavni tajnik stranke. Bačić je bio glavni tajnik stranke kad je Ivo Sanader rekao 'hvala i doviđenja'", kaže.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene