Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Adlešić: Očekujem da Mesić sutra odredi mandatara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić izjavila je večeras novinarima nakon sjednice Predsjedništva HSLS-a kako očekuju da sutra predsjednik Republike Stjepan Mesić odredi mandatara za sastav nove hrvatske Vlade.

Na večerašnjoj sjednici u sjedištu stranke Predsjedništvo HSLS-a informirano je o tijeku pregovora koalicije HSS-HSLS s HDZ-om.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Imenovanje Jadranke Kosor će pričekati 'Trebalo je ujediniti snage, a ne prepustiti probleme drugima' Slika nije dostupna Prijatelji postali neprijatelji Kandidati predali liste, kreću izbori

Predsjednica HSLS-a novinarima je također nakon sjednice pokazala još nepotpuni koalicijski sporazum, koji je predstavljen Predsjedništvu HSLS-a, a koji bi trebao biti potpisan između koalicije HSS-HSLS i HDZ-a. Sporazum zasad ima 100 stranica i u njemu je sve precizno definirano s rokovima provedbe. Primjerice, ukidanje participacije u
zdravstvu predviđeno je odmah.

Adlešić je rekla kako je Predsjedništvo HSLS-a izvijestila i da je usuglašavanje programa koalicije HSS-HSLS i HDZ-a veliki posao te da u pregovorima nisu još stigli do broja ministarstava i imena budućih ministara. Predsjedništvo HSLS-a zadovoljno je pregovorima baš zato jer nema imena, nego se pregovara o programima, istaknula je.

Predsjedništvo HSLS-a zaključilo je da stranka u pregovorima mora posebno inzistirat na decentralizaciji, izdvajanju za znanost i obrazovanje te radnom zakonodavstvu.

Adlešić je najavila kako će premijeru Ivi Sanaderu "još večeras poslati dopis, u kojem će od njega zatražiti odgovor o diplomatskim aktivnostima i učincima tih aktivnosti s obzirom na prijetnje Slovenije zbog ZERP-a".

Na upit novinara što ako predsjednik Mesić sutra ne odredi mandatara Vlade i to učini tek za nekoliko dana po povratku iz Francuske, Đurđa Adlešić je rekla kako svatko nosi svoj dio posla, ali i odgovornosti prema građanima, naglasivši da će koalicija HSS-HSLS nastaviti pregovore s HDZ-om.

"Svatko odgovara za svoj dio posla, političke stranke da usuglase programe i da imaju program buduće Vlade, a predsjednik Mesić da na vrijeme odredi mandatara", dodala je.

"Mi svoj dio posla radimo", rekla je Adlešić, napomenuvši da "još nisu završili pregovore, a da jesu rekli bi to danas predsjedniku (Mesiću) kada su kod njega bili na drugom krugu konzultacija".

Navela je da osim o ZERP-u i NATO-u još nisu završili ni pregovore o radnom zakonodavstvu, te da "niti oko branitelja baš u pregovorima ne ide glatko" jer bi htjeli da se registar branitelja javno objavi.

Koalicijski sporazum koalicije HSS-HSLS s HDZ-om mogao bi s potpisati tek kad predsjednik Mesić odredi mandatara i kad završe pregovori stranaka, rekla je Adlešić.

Najavila je da će se u ponedjeljak održati sjednica Središnjeg vijeća HSLS-a na kojoj će ih izvijestiti o detaljima do sada usuglašenih programa u pregovorima koalicije HSS-HSLS s HDZ-om.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene