Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TKO STAJE NA KRAJ OBITELJSKOM NASILJU

Godinama trpjela zlostavljanje supruga: "Samo je prenoćio u zatvoru, onda je pušten"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj žena koje su ubili partneri sve više zabrinjava, kao i policijski podaci od 18 ubojstava ove godine - u čak 10 slučajeva žrtve su žene.

Ubili su ih sadašnji ili bivši partneri. Alarm je to za institucije, a mi smo provjerili što konkretno poduzimaju da se smanji crna statistika.

Pročitajte i ovo Policija U policiji je Strašne scene u Splitu: Šakama izudarao dvije žene na terasi kafića, hvatali ga prolaznici Slika nije dostupna Staje alarmantno Obiteljsko nasilje: Svakih 15 minuta netko u Hrvatskoj trpi neki oblik nasilja, uloga skloništa presudna

Devet je godina Ivana Marušić trpjela zlostavljanje supruga. Na kraju je spas potražila u sigurnoj kući. "On je samo jednu noć prenoćio u zatvoru, onda je pušten normalno", rekla je Marušić.

"Pa dva puta sam ga prijavljivala. Nijedanput nije ništa. Čak sam prvu kaznu ja morala platiti, jer ode glava ako ne platiš'', kaže Marušić.

U institucije se razočarala. "Sam si, nemaš nikog, institucije, kakve institucije, na koja god vrata dođeš nisi kod mene nego kod drugog i sve tako redom'', priča Marušić.

Sa žrtvama obiteljskog nasilja u svojoj se praksi godinama susreće odvjetnica Teuta Palčić. Ali i s nasilnicima.

"Vrlo često se meni kao odvjetniku prijeti, mislim da bi policija onda trebala reagirati da počinitelja odmah privede u policijsku postaju'', rekla je Palčić.

Policija brzo djeluje, ali trebali bi, kaže, više pratiti ponašanje zlostavljača koji je na slobodi. Problem je, tvrdi, što nasilnici često prođu nekažnjeno.

"Većinom su to uvjetne kazne, znači na godinu dana, a vrlo mali broj počinitelja doista završava u zatvoru'', dodaje Palčić.

U MUP-u pak navode da raste broj uhićenih zlostavljača, ali i onih kojima izriču zabranu približavanja žrtvi. "Ministarstvo unutarnjih poslova je u okviru svojih poslova koncentrirano na trenutni prekid nasilja, koncentrirano je na iniciranje pomoći žrtvama, isto tako na procesuiranje počinitelja", kaže Nikolina Gotal iz službe za odnose s javnošću MUP-a.

Crna je statistika i za ovu godinu. Od ukupno 18 ubojstava čak su 10 žrtava žene, koje su ubili sadašnji ili bivši partneri. Nasilje trebaju nadzirati i u ministarstvu obitelji. Tamo nam kažu - nakon malog zastoja u strategiji zaštite od nasilja, nastavljaju s radom na prevenciji.

"Ovo ministarstvo će u svakom slučaju financirati rad skloništa. Također će nastaviti međuresornu suradnju i financirat će savjetovališta'', rekla je Maja Pletikosa, državna tajnica u ministarstvu socijalne politike.

Plan je da nadzor provođenja Zakona o zaštiti nasilja u obitelji od njih preuzme ministarstvo pravosuđa koje priprema zakonske izmjene koje, poručuju u ministarstvu: "između ostalog, proširuje prava žrtve nasilja u obitelji u skladu s Direktivom EU-a o pravima žrtava kaznenih djela, propisuje načine postupanja povodom nasilja u obitelji, određuje krug osoba na koje se odnosi i definira vrste nasilja u obitelji.

Pred prekršajne sudove je samo u prvih pola godine dovedeno više od 1000 okrivljenih za nasilje nad partnericom.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene