Obavijesti Video Pretražite Navigacija

87 posto Hrvata ima vlastiti stan ili kuću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čak 87 posto obitelji u Hrvatskoj živi u kući ili stanu koji su u njihovom vlasništvu, dok preostalih 13 posto živi u podstanarskom stanu, ali samo njih 4,7 posto za to plaća naknadu.

Pokazala je to anketa o potrošnji kućanstava koju je u 2.727 kućanstva u prošloj godini proveo Državni zavod za statistiku. Ako bi se postotci dobiveni u anketi prenijeli na cijelo stanovništvo, to bi značilo da stan ili kuću u svom vlasništvu ima 1,28 milijuna kućanstava od 1,47, koliko ih je u Hrvatskoj, piše Glas Slavonije.

Pročitajte i ovo Ilustracija koliko nas ima? Objavljeno koliko Hrvata živi izvan Hrvatske: U jednoj državi ima ih najviše, a nije Njemačka Rade Šimičević, saborski zastupnik HDZ-a - 3 Tužio općinu Sali "Tamo su mi sentimentalne stvari, uniforma, suveniri iz rata...": HDZ-ov zastupnik uvjeren da ima pravo na stan na moru

U podstanarstvu živi oko 200 tisuća kućanstava, ali samo njih oko 70 tisuća plaća najamninu. Zanimljivo je što porezne uprave bilježe tek nekoliko tisuća takvih podstanara u cijeloj Hrvatskoj.

Još je zanimljivi podatak da 78,7 posto obitelji (što je 1,16 milijuna) za svoj stan ili kuću ne otplaćuje nikakav kredit, dok samo 8,7 posto ili oko 128 tisuća kućanstava otplaćuje neki zajam za svoj stan.

Više od deset posto, što bi na razini cijele Hrvatske bilo 140 tisuća kućanstava, osim stana ili kuće u kojoj žive imaju i drugi stan. Većina obitelji, njih gotovo 71 posto, živi u kućama. 

Podaci o tome da čak 87 posto hrvatskih kućanstva ima vlastiti stan ili kuću na tragu su onih iz popisa stanovništva od prije šest godina, kada se pokazalo da 83 posto kućanstava živi u svom stanu, napominje profesor sociologije s Pravnog fakulteta u Zagrebu Gojko Bežovan. 

Hrvatska je u vezi s tim pitanjem daleko ispred bogatih europskih zemlja, jer je u rijetkima zabilježeno da 60 posto obitelji živi u stanovima koji su u njihovom vlasništvu.

Razlog za znatno veći postotak u Hrvatskoj, kao i u većini tranzicijskih zemlja, jest to što je država većini građana omogućila jeftin, netržišni otkup stanova, napominje Bežovan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene