Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svijetli primjer

Zaprešić: U tvornici kabela otvoreno novih 100 radnih mjesta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odlične gospodarske vijesti stižu iz okolice Zaprešića. Sto novih radnih mjesta otvoreno je u velikoj tvornici kabela vrijednoj 25 milijuna eura.

No još veća vrijednost je u činjenici da barem netko u Hrvatskoj razumije učinkovitu formulu za izlazak iz krize: proizvodnja plus izvoz daju brži oporavak. Greenfield investicija koja je ovaj zeleni travnjak pretvorila u najmoderniju tvornicu kablova najjači je mogući pokretač gospodarstva. Pokretači biznisa danas su ponosni.

Pročitajte i ovo Mućke u splitskoj gradskoj upravi - 1 U splitskoj gradskoj upravi Usred višesatne rasprave oko Small Malla pojavile se - Mućke: "Iza tog pravnog rječnika krije se obična muljaža" PR Vaš partner u investiranju Inflacija raste, novac vrijedi sve manje. Je li rješenje investicijsko zlato?

'Važna je činjenica da se mi ne bojimo, ni poduzetništva, ni inicijative, ni individualnosti, dapače, na njima počiva sav naš razvojni put', ističe Dražen Matiegka, predsjednik Uprave Eurocable grupe. U doba krize investicije ovakvog kapaciteta mogu se izbrojati prstima jedne ruke. Dok su svi bježali od rizika pokretači ove investicije svjesno su se bacili u njega uloživši 25 milijuna eura u gigantski projekt proizvodnje kablova.

Doista impresivno. Samo prije godinu dana ovdje je bila obična livada a danas ovi najmoderniji strojevi zarađuju novac i pokreću gospodarstvo, a pokreću i živote stotinu obitelji koje će živjeti od rada njihovih članova u novim halama. Uz to čak 80 posto ovih kablova koji se proizvedu prodaje se u inozemstvu. To je ono što Hrvatska treba. Jaku proizvodnju koja se izvozi i u državu vraća eure i dolare koji pokreću ekonomiju i rast BDP-a. No da bi se i drugi odvažili učiniti ovo što i Eurocable, Hrvatska pod hitno mora ubrzati proceduru pokretanje investicija.

'Problem koji će svaki investitor imati koji se odluči na takvu investiciju je da je 11 mjeseci bilo potrebno da napravimo urbanistički plan. Ovo je industrijska zona koja nema urbanistički plan. I tu zapravo puca svaki investitor koji nema hrvatsko porjeklo', kaže Matiegka. Zaradu na izvozu pojačava činjenica da se sirovina za ove kablove ne mora uvoziti već se također proizvodi ovdje u tvornici. Tvornicu su otvorila djeca svih zaposlenika zajedničkim presjcanjem vrpce. I oni i njihovi roditelji ali vlasnici tvornice tako su simbolično krenuli u novi početak sa nadom u bolji život za sve.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene