Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Hrvatskoj gotovo dvije kartice po stanovniku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na kraju prvog polugodišta 2007. u Hrvatskoj je bilo 8,5 milijuna kreditnih i debitnih kartica, što predstavlja gotovo dvije kartice po stanovniku, pokazuju podaci o broju kartica, bankomata i POS terminala tj. uređaja instaliranih na prodajnim mjestima koje je danas objavila Hrvatska gospodarska komora (HGK).

Sektor za bankarstvo HGK ove podatke od banaka i kartičnih kuća prikuplja unazad 8 godina, a u odnosu na prvo promatrano razdoblje, odnosno na kraj 2000. godine, ukupan broj kartica i broj bankomata povećani su do kraja prve polovice ove godine za više od tri puta, dok je ukupan broj POS terminala povećan za gotovo 7 puta.

Pročitajte i ovo Eksplozija bankomata u Vukomercu - 1 Očevid u tijeku Eksplozija u Zagrebu: Raznesen bankomat na istoku grada Ilustracija Bolje izbjeći Ako izgubite karticu za autocestu, u velikom ste problemu: Pogledajte zašto ih treba dobro čuvati

U odnosu na prvih 6 mjeseci prošle godine, ukupan broj kartica u prvoj polovici ove godine bio je veći za 9,5 posto.

Od ukupnog broja kartica 88,14 posto su debitne i kreditne kartice banaka, a 11,86 posto su kreditne kartice kartičnih kuća. Pritom od ukupnog broja bankovnih kartica, 51,64 posto čine kartice skupine Mastercard, 36,38 posto kartice skupine Visa, a 0,11 posto su ostale bankovne kartice (tj. 88,14 posto ukupnog broja kartica).

Od ukupnog boja kreditnih kartica pak 45,22 posto su kreditne kartice banaka, a 54,78 posto su kreditne kartice kartičnih kuća.

Podaci HGK pokazuju i da je u Hrvatskoj moguće plaćati na gotovo 65 tisuća POS terminala, lociranih na različitim prodajnim mjestima, do čega 70,2 posto čine terminali banaka, a preostalih 29,8 posto su terminali kartičnih kuća.

Gotovinu se pak može podići na više od 2.700 bankomata, od kojih je 8 posto uplatno-isplatnih. Iz HGK navode i kako je 67,4 posto bankomata instalirano izvan prostora banke, dok su preostali bankomati u prostoru banaka, s tim da je 29,2 posto od njih dostupno klijentima 24 sata dnevno.

U prvih šest mjeseci ove godine ukupna vrijednost transakcija realiziranih karticama izdanim od strane banaka, kroz 86,6 milijuna transakcija u zemlji i inozemstvu, premašila je vrijednost od 39 milijardi kuna, što je za 19,3 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, navode iz HGK.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene