Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Svaki zaposleni Hrvat ima i do šest kreditnih kartica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do kraja lipnja ove godine građani su u Hrvatskoj i u inozemstvu na kartice potrošili čak 35,8 milijardi kuna i obavili 95,7 milijuna financijskih transakcija.

Hrvati su krajem lipnja ove godine bili vlasnici rekordnih 7,8 milijuna kartica koje su mogli “peglati” na 2463 bankomata i čak 56.276 EFT POS terminala. Hrvatska je i dalje po broju kartica apsolutni rekorder u regiji jer bilježi nevjerojatnih šest kartica po zaposlenom i gotovo dvije kartice po svakom stanovniku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Narodi Jugoslavije Nova analiza genetskog podrijetla Srba, Hrvata, Bošnjaka i Albanaca mnogima se neće svidjeti: "Uvijek smo duboko u sebi znali" Skijaška sezona - 6 Školski praznici i novi skijaški val Brinu li Hrvate paprene cijene? Provjerili smo koliko duboko morate posegnuti u džep za skijašku avanturu i koliko košta nova oprema: "Rezervacije se uzimaju već od ljeta"

Prema podacima Sektora za bankarstvo i druge financijske institucije HGK, u odnosu na kraj 2000. godine ukupan broj kartica i bankomata povećan je za tri puta, a ukupan broj EFT POS terminala za gotovo šest puta. Do kraja lipnja ove godine građani su u Hrvatskoj i u inozemstvu na kartice potrošili 35,8 milijardi kuna i obavili 95,7 milijuna transakcija.

Unatoč ovako brzom rastu raznih oblika zaduživanja putem kartica, bankari ne bilježe veće probleme u plaćanju koji se kreću od jedan do dva posto. Sve banke nude građanima koji se nađu u teškoćama i plaćanje zaduženja u ratama prije sudske naplate dugovanja.

Oko 6,9 milijuna debitnih i kreditnih kartica izdale su banke (njih 26), dok je 880 tisuća u vlasništvu kartičnih kuća (PBZCard i Diners Club Adriatic). Udio smart kartica (chip kartica) bio je 25,7% (1,9 milijuna). Osamdeset posto kartica čine debitne, koje su vezane za tekući račun, dok ih je samo 20 posto kreditnih.

Na bankomatima hrvatskih banaka (25 banaka imaju bankomate) u prvih šest mjeseci obavljeno je 44,1 milijun transakcija ukupno vrijednih 26,9 milijardi kuna. Inače, od ukupnog broja bankomata, 65% ih je bilo instalirano izvan prostora banke. Od preostalih bankomata koji su bili instalirani u prostoru banaka, samo jedan posto nije bio dostupan građanima tijekom 24 sata nego samo za vrijeme radnog vremena banke.

Ukupna vrijednost transakcija na EFT POS terminalima u šest mjeseci ove godine iznosila je10,7 milijardi kuna, dok je broj transkcija bio 44,7 milijuna. Inače, oko 72 posto EFT POS terminala u vlasništvu je 18 banaka, dok je preostalih 28 posto terminali kartičnih kuća.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene