Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvješće 'Doing Business'

Pokretanje posla u Hrvatskoj: Evo kako kotiramo među ostalim zemljama svijeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Među 189 zemalja, Hrvatska se smjestila na 65. mjesto po uvjetima poslovanja. Ispred nas su Makedonija, Crna Gora, Rumunjska, Bugarska...

Svjetska banka objavila je svoje redovno izvješće 'Doing Business' za 2013./2014. godinu prema kojoj je Hrvatska, po postojećim uvjetima poslovanja, smještena na 65. mjesto od ukupno 189 zemalja.

Pročitajte i ovo Očekuje se dobra predsezona Za Uskrs se očekuje više od 100 tisuća dolazaka Očekuje se dobra predsezona: Broj rezervacija premašuje rekordnu 2019. Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a

Ovo 65. mjesto predstavlja napredak za dva mjesta u odnosu na prošlogodišnji plasman.

Prema ovom istraživanju Hrvatska je najviše napredovala na području izdavanja građevinskih dozvola. Zaslugu za to u Svjetskoj banci pridaju novom Građevinskom zakonu i Zakonu o prostornom planiranju koji su stupili na snagu s početkom 2014. godine, a zahvaljujući kojima je moguće dobiti građevinsku dozvolu brže, ali i jeftinije.

Dogodilo se čudo: U Hrvatskoj pokrenuli posao za samo šest mjeseci!

Svjetska banka pak smatra kako je lošija strana sustav oporezivanja s naglaskom na povećanu stopu doprinosa na zdravstveno osiguranje.

Tako je Hrvatskoj od ukupnih 100 bodova dodijeljeno njih 66,5. Što se pak tiče zasebnih kategorije, najbolje smo rangirani u kategoriji plaćanja poreza - 36. mjesto.

Prema izvješću 'Doing Business', od zemalja u regiji ispred Hrvatske su Makedonija (30.), Crna Gora (36.), Bugarska (38.), Rumunjska (48.), Slovenija (51.) i Mađarska (54.).

Od 189 zemalja obuhvaćenih izvješćem najbolje je rezultate pokazao Singapur.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene