Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Privredna banka Zagreb pridružila se nizu banaka koje su smanjile kamate na stambene kredite u švicarskim francima.


'Od pojave kreditiranja u švicarskom franku na hrvatskom tržištu PBZ je bila izrazito oprezna prema toj vrsti kreditiranja upravo zbog povećanog tečajnog rizika kojem su se klijenti izlagali uzimajući takve kredite', rekli su iz PBZ-a.

Vezani članci Slika nije dostupna Europski sud donio presudu protiv PBZ-a; SDP: Sud je stao na stranu hrvatske države Slika nije dostupna I ZABA najavljuje povećanje kamata na kredite u CHF

Novi paket mjera podrazumijeva smanjenje kamatne stope za 0.35 postotnih bodova od 1. studenog 2010., bez obzira na status klijenta.

Švicarski franak popeo se na vrijednost američkog dolara i sada iznosi 5,69 kuna, a neki analitičari predviđaju daljnji rast.

Jačanje franaka povećava ukupan iznos kredita koji dužnik mora vratiti banci. Nakon Zagrebačke i Erste banke i PBZ je reagirala smanjenjem kamata kako bi pomogli svojim klijentima.

>> Banke smanjuju kamate na kredite u švicarskim francima

>> Trećinu novca uložiti u dionice, drugu u zlato, treću oročiti

'S obzirom da je kretanje vrijednosti kune u užoj korelaciji s kretanjem vrijednosti eura, a ima tek posrednu korelaciju s kretanjem franka, PBZ ostaje dedicirana dugoročnom omogućavanju prelaska svih klijenata na kredite vezane uz euro,' stojiu priopćenju te banke.

Prema tome, u novom paketu banka daje konverziju kredita u eure bez naknade uz dodatno smanjenje kamatne stope od 0,20 postotnih bodova. Još jedna od mogućnosti je i produljenje roka otplate kredita u švicarskim francima do 35 godina.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju