Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Ipak olakšanje

Banke smanjuju kamate na kredite u švicarskim francima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brige koje more većinu građana su krediti.

Švicarski franak rekordno je narastao u odnosu na kunu, a s njim i rate kredita onih koji su se zadužili u toj valuti. Zbog dramatičnog stanja za neke dužnike, banke su počele smanjivati kamate na kredite u švicarcima.

Pročitajte i ovo Ilustracija dogovor s Vladom Rastu kamate na štednju: Doznali smo što planiraju banke Slika nije dostupna Bankari poručuju Bohaček: Kad gospodarstvo poraste, kamate će pasti

>> Profitabilnost banaka pala sa 16 na šest posto

Mnogi se danas gorko kaju zbog odluke da se zaduže u 'švicarcima'. Ali kamate na kredite u franku bile su primamljivo niske a njegov tečaj stabilan. No od 2007. 'švicarac' zbog krize počinje rasti i danas doseže rekordnu razinu od 5,6 kuna. Nekima su se rate od 2000 kuna zato pretvorile u rate od 3000. Bankari kažu da je teško procijeniti kada će franak prestati rasti.

'Valute idu gore-dolje'

'HNB je upozoravala da ljudi moraju znati što znači zaduživat se u 'švicarcima', oni mogu braniti i održavati tečaj kuna euro, ali dolari 'švicarci', ili te valute idu gore-dolje', istaknuo je Zoran Bohaček, predsjednik HUB-a.

Banke zato počinju spuštati kamate na stambene kredite u 'švicarcima' ili nude dulje rokove otplate. Više im odgovara da klijenti plaćaju manje nego da zbog previsokih rata skroz prestanu. Također dužnici mogu prebaciti kredit iz 'švicaraca' u eure. No ta opcija se najčešće dodatno naplaćuje od 500 pa do par tisuća kuna. Analitičari ipak predviđaju kraj rasta švicarskog franka.

'Zaustavljen je rast franka u odnosu na euro, što znači da bi to moglo ići u smjeru smirivanja i u konačnici moglo bi se dogoditi to da mjesečni anuiteti dođu na onu razinu, na kojoj su i bili', zaključio je Luka Brkić, ekonomski analitičar. No svaka procjene sada je nezahvalna jer budućnost je teško predvidjeti. Pogotovo nakon snažne i neizvjesne ekonomske krize.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene