Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glasnogovornik Europske komisije koja upravlja sustavom odobravanja GMO-a Europske unije potvrdio je da ju je Monsanto izvijestio o namjeri da se povuče.


Tvrtka Monsanto Co priopćila je u srijedu da će povući sve zahtjeve da joj se odobri proizvodnja novih tipova genetski modificiranih usjeva u Europskoj uniji zbog nedostatka komercijalnih izgleda za uzgoj.

>> Preko saharina i bojnog otrova do monopolista GMO sjemena

'Odustat ćemo od toga u idućim mjesecima', rekao je Reutersu Monsantov predsjednik i izvršni direktor za Europu Jose Manuel Madero u telefonskom razgovoru.

Madero je rekao kako će odluka omogućiti tvrtki da se fokusira na posao uzgoja konvencionalnog sjemenja u Europi, te na osiguravanje dozvola EU-a za uvoz njezinih genetski modificiranih usjeva koji se naširoko uzgajaju u SAD-i i Južnoj Americi.

Odluka se odnosi na pet zahtjeva Europskoj uniji za dopuštenje uzgoja genetski modificiranog kukuruza, te po jedan za uzgoj soje i šećerne repe.

Tvrtka je izjavila da neće povući molbu da joj se obnovi dozvola za ugoj njezina kukuruza otpornog na insekte MON810 koji je jedini GMO usjev koji se trenutno komercijalno uzgaja u Europi.

Glasnogovornik Europske komisije koja upravlja sustavom odobravanja GMO-a Europske unije potvrdio je da ju je Monsanto izvijestio o namjeri da povuče aplikacije.

Taj potez odražava frustracije koje mnoge biotehničke tvrtke osjećaju prema EU-ovom sustavu dozvola za GMO. Odluke se rutinski odgađaju godinama, a samo tri sorte su dobile zeleno svjetlo za uzgoj.

I dok je Monsantov MON810 kukuruz bio dobio dopuštenje za uzgoj u Europskoj uniji, neke zemlje uključujući Francusku, Njemačku, a nedavno i Italiju, nametnule su nacionalne zabrane pod utjecajem snažnog javnog protivljenja toj tehnologiji.

Prošle je godine njemački biotehnički proizvođač BASF zaustavio razvoj genetski modificiranih usjeva u Europi i preselio sva svoja europska GMO istraživanja u Sjedinjene Američke Države.

Usprkos javnom neprijateljstvu prema genetski modificiranoj hrani, Europa je jedan od najvećih svjetskih kupaca biotehničkog žita. Godišnje uvozi više od 30 milijuna tona genetski modificirane hrane za životinje radi potreba svoje stočarske industrije. (Hina)

 

Vezani članci Kiril Petkov Dobre vijesti za Sjevernu Makedoniju: Bugarski parlament izglasao ukidanje veta za pregovore s EU-om Volodimir Zelenski Posebne zahvale za Hrvatsku. Zelenski: "Hvala, gospodine premijeru"
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju