Obavijesti Video Pretražite Navigacija
AntiMonsanto marš

Preko saharina i bojnog otrova do monopolista GMO sjemena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagreb je među 286 gradova u globalnom prosvjedu protiv kompanije Monsanto, najvećeg proizvođača GMO sjemena, pod nazivom 'March Against Monsanto - Marš protiv Monsanta'.

Danas će aktivisti u 286 gradova diljem svijeta, među kojima je i Zagreb, sudjelovati u globalnom Maršu protiv kompanije Monsanto, koju antiglobalisti i aktivisti za zaštitu okoliša diljem svijeta prozivaju za uništavanje biološke raznolikosti i posredno uništavanje ljudskog zdravlja, a samo s jedinim ciljem - profitom. 

Pročitajte i ovo Sukob molitelja i prosvjednika kod Kamenitih vrata U Zagrebu Sukob kod Kamenitih vrata: Prosvjednici zapjevali poznatu dječju pjesmu, intervenirala je i policija Kompostana na Čretu - 3 Smrdi, užasno smrdi Zbog kompostane u Maksimiru svi se guše u smradu: Građani najavili prosvjed, a gradski oci ih poveli u obilazak

>>Više od dvije trećine Hrvata protiv GMO-a, brine ih i zagađenje rijeka

No, nisu samo nevladine udruge i svjetske organizacije za zaštitu okoliša i uzgoja organske hrane,  protiv Monsanto korporacije. Korporacija je najpoznatija po patentu na GMO sjeme, a Monsanto proizvodi nisu poželjni, štoviše zabranjeni su u Francuskoj, Švicarskoj, Austriji, Bugarskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Irskoj, Luxemburgu, u Japanu, portugalskoj regiji Madeira, na Novom Zelandu, u Peruu, južnoj Australiji, te u Rusiji.

Monsanto - preko saharina, DDTa, pesticida i Agent Orange-a do globalnog GMO monopola

Monsanto je međunarodna korporacija sa sjedištem u SAD-u, osnovana davne 1901.g, koja djeluje na području poljoprivrede i biotehnologije. Osim što je najveći svjetski proizvođač GMO sjemena, kupovinom tvrtke Seminis, Monsanto je od 2005.g. i najveća svjetska sjemenarska korporacija. Korporacija Monsanto najpoznatija je po patentima na GMO sjeme, pesticide, rBGH (rekombinirani goveđi hormon) i slične otrove. GMO sjeme često se naziva i 'sjemenom uništenja', a taj je izraz u istoimenoj knjizi napisao publicist William Engdahl još 2005. godine.

>>Jakovina potpisao Deklaraciju za povećanje proizvodnje GMO free soje

Iako je kompanija osnovana kao distributer bezalkoholnih pića, već nakon preuzimanja patenta umjetnog sladila saharina za američko tržište, ubrzo se orijentiraju na drugačiju vrstu proizvodnju. Profit su 'podebljavali' proizvodnjom salicilne i sumporne kiseline, postali su i vodeći proizvođač plastike, uključujući polistiren i umjetna vlakna. Drugi su važni Monsantovi proizvodi pesticid i insekticid DDT, herbicid 2,4,5-T i Agent Orange, koji se za vrijeme vijetnamskog rata koristio kao defolijant i bojni otrov, a naposljetku je i zabranjen.

Globalni prosvjed protiv Monsanta i u Zagrebu

Razvoj Monsanta, uz reklamiranje GMO sjemena i goveđeg hormona rasta, koji dokazano uzrokuje nekoliko vrsta tumora, agresivno parničenje, političko lobiranje i uz pritiske na druge proizvođače sjemena, doveo je do kontroverzija širom svijeta,  te Monsanto postaje glavnom metom antiglobalizacijskog pokreta i aktivista za zaštitu okoliša. Zbog svoje poslovne politike Monsanto je bio i pod istragom američkog Ministarstva pravosuđa 2009. g.

Prosvjedni marš protiv Monsanta u Zagrebu započet će u 17 sati na Trgu Francuske republike, odakle će okupljeni krenuti u prosvjedni marš prema Trgu bana Jelačića. Prosvjed protiv Monsanta organizira se u SADu, gdje je ta korporacija uništila tisuće farmera, a idući im je cilj širenje na Europu što su već, zasad neuspješno, pokušali uz pomoć Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene