Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ocjene brojnih analitičara da još uvijek nije ni približno dotaknuto dno krize hipotekarnih kredita u SAD-u potvrđuje današnji bankrot Bear Sternsa, jedne od najvećih investicijskih banaka na Wall Streetu.


- Vijest o urušavanju Bear Sternsa dolazi poput vijesti da se usred ljeta probudite sa snijegom na ulicama, komenitra Ron Geffner bivši djelatnik državne agencije za kontrolu trgovanja vrijednosnicama. 

Vezani članci Blagajna, ilustracija (Foto: Getty Images) Tko ima neka vrati: S polica se povlači još jedan prehrambeni proizvod Slika nije dostupna Moja tvrtka – Prva regionalna burza tvrtki

Naime, cijene nekretnina su u razdoblju 1992.-2006. neprekinuto rasle po stopama znatno iznad tržišnih pa su se hipotekarni krediti pretvarali u vrijednosnice s kojima se trgovalo na burzi. 

Banke su izdavale jamstva ubirući visoke provizije, a investitori vjerujući u ispravnost njihovih procjena kupovali vrijednosnice.
Bear Sterns je bio upravo jedan od lidera u pretvaranju hipotekarnih kredita u vrijendosnice s jamstvom. Zbog dobrih zarada krediti su stanovništvu nuđeni bez depozita i s takozvanim fleksibilnim anuitetima, koje su obično za prvih 5 godina predstavljale samo otplatu glavnice. 

Međutim, nakon isteka tog roka mnogi nisu mogli isplaćivati povećane kreditne rate pa su ostali bez kuća odnosno stanova. Napuhane cijene su splasnule, a time i vrijednost kolaterale tako da su banke uz stanovništvo prve osjetile velike gubitke. 

Do sada su velike američke banke otpisale 180 milijardi dolara na ime otpisa vrijednosti hipotekarnih kredita a svakodnevne vijesti o porastu broja aktiviranja hipoteka ukazuju da će biti novih otpisa. Bear Sterns sa 14 tisuća zaposlenika i 85-godišnjom povijesti se svrstava među deset najvećih i najuglednijih financijskih ustanova Wall Streeta. 

Još u siječnju prošle godine vrijednost njihovih dionica je bila 170 dolara. Tijekom prošle godine su otpisali 4,4 miljarde dolara gubitaka na ime hipotekarnih jamstava. Međutim njihova izloženost hipotekarnim vrijednosnicama je znatno veća tako da je prošli tjedan dovedena u pitanje likvidnost. 

Odmah su pokrenuli pregovore s JPChase Morgan bankom o preuzimanju, ali i istovremeno su pripremali pokretanje stečajnog postupka ako pregovori ne uspiju. Nakon danonoćnih razgovora preko vikenda tijekom kojih je više od 200 djelatnika JPMorgan Chase banke provjeravalo knjige Bear Sternsa, noćas je postignut sporazum o preuzimanju za 236 milijuna dolara ili svega 2 dolara po dionici, iako je tržišna vrijednost još prošlog tjedna bila 3,5 milijarde dolara a zaključna vrijednost dionica u petak 30 dolara. 

Shvaćajući važnost trenutka odnosno opasnost prelijevanja krize na ostale velike investicijske banke, a time i na ukupno financijsko tržište Amerike u akciju se uključuje središnja banka FED, vodeći pregovore o preuzimanju i kreditiriajući JPMorgan Chase s 30 milijardi dolara radi pokrivanja nepodmirenih obveza Bear Sternsa. 

Istovremeno FED je preko vikenda na izvanrednoj sjednici donio odluku o daljnjem snižavanju kamata od 3,5 posto na 3,25 posto, nadajući da će banke pristupom jeftinim sredstvima popraviti likvidnost. Predsjednik Bush je danas, povodom bankrota Bear Sternsa, sazvao hitnu sjednicu svojih gospodarskih savjetnika kako bi raspravili moguće implikacije na finacijski sustav i eventualne mjere za suzbijanje daljnjeg širenja krize. 

Ove državne aktivnosti nailaze na brojna odobravanja gospodarstvenika, međutim sve veći je broj onih koji upućuju na oprez, tvrdeći da su državne intervencije potrebne radi izbjegavanja kaosa, ali tvrde da je u svemu potrebno imati mjeru jer je ponekad efikasnije odrezati bolesno tkivo i time osigurati brz i učinkovit oporavak.