Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Britanci odlučili

Posljedice Brexita za Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
A kako bi se izlazak Britanije iz Europske Unije odrazio na Hrvatsku? Stručnjaci poručuju - gospodarstvo nije u opasnosti, a najviše problema moglo bi biti - u turizmu.

Britanci su najbolji potrošači. Dolaze zrakoplovom, jedu u finim restoranima, puno troše u noćnim izlascima.

Pročitajte i ovo Ilustracija laseri na ratnim brodovima Novo moćno oružje moći će pogoditi kovanicu s udaljenosti od jednog kilometra, a to će koštati tek malo više od 11 eura Novac - 1 Bugarski kriminalci Varali su državu gotovo pet godina i digli 54 milijuna na naknadama za nezaposlene: "Sustav su tretirali kao bankomat"

Prosječno u danu potroše 122 eura kad su na ljetovanju u Hrvatskoj, ostali gosti - duplo manje. Ako dođe do Brexita, to bi se moglo promijeniti. 'Mislim da će njihova potrošačka moć pasti u određenoj mjeri no to sigurno neće utjecati na značajniji pad u potrošnji, odnosno broju dolazaka u Republiku Hrvatsku', kaže Marko Babić iz HGK.

Prošle godine u Hrvatskoj je bilo pola milijuna Britanaca. Broj njihovih dolazaka stalno raste, ali ako oslabi funta, stvari se mijenjaju. Posljedice bi moglo trpjeti i hrvatsko gospodarstvo. 'Mi smo u laganom deficitu, međutim ništa strašno ni značajno što bi se moglo poremetiti eventualnim izlaskom', dodaje Babić.

Predviđa se rast kamatnih stopa vezanih uz euribor. 'Cijelo naše gospodarstvo je vezano i financiranje na te osnovne kamatne stope koje su sada na povijesno niskoj razini i takvi poremećaji kao što je izlazak jedne velike i važne ekonomije iz sustava zajedničkoga tržišta bi moglo imati snažne utjecaje i poremećaji bi se osjetili dalekosežni na naše marginalno i periferno tržište', kaže nam ekonomski analitičar Damir Novotny.

Za razliku od hrvatskog, ozbiljnije posljedice Brexita mogla bi osjetiti gospodarstva većih zemalja poput Njemačke i Francuske.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene