Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oporavak gospodarstva

HUP otvorio 'vruću' telefonsku liniju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska udruga poslodavaca pokrenula je posebnu telefonsku liniju na koju ulagači mogu prijaviti sve probleme s kojima se susreću pri pokretanju biznisa.

To su učinili zbog problema s investicijama koje bi trebale biti ključne za realizaciju Vladina programa gospodarskog oporavka. Poslodavci podsjećaju da se pokretanje novih projekata često zabija u zid neefikasne i korumpirane države. Upozoravaju i na problem šutnje administracije pri kojem se određeni državni uredi proglašavaju nenadležni za upite investitora, što izaziva velike zastoje u ulaganjima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Usmjeriti ih prema ugroženima Hrvatska udruga poslodavaca: ''Vlada hitno treba objaviti daljnje mjere pomoći gospodarstvu'' Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca ''Hvala na 3250 kuna, ali...'' Glavni direktor HUP-a o Vladinim mjerama za spas gospodarstva: ''Očekivali smo čuti neki novi set mjera''

>> 'Poslodavci od Vlade ne traže novce, samo neka nas pusti na miru'

Vruća linija za pomoć investitorima već prvog dana zatrpana je pozivima. Ulagači koji su naletjeli na zid birokracije ostavljaju konkretne podatke o problemu na koji su naišli. Ti se podatci skupljaju i šalju u ministarstvo gospodarstva koje bi onda trebalo poraditi na njihovom uklanjaju.

'Ima problema s lokalnom vlasti, sa zemljišno pravnim odnosima, s informacijama često puta naši investitori nemaju informacije što im je sve potrebno da bi mogli pokrenuti biznis i tu ćemo im pomoći, kompleks problema je prilično širok', ispričao je Majetić.

Barijere po svuda

U tome jest i najveći problem. Barijere su svuda. Najveći neprijatelj ulagačima je raširena korupcija, šutnja lokalne administracije koja tvrdi da nije nadležna za problem, visoki porezi, nepostojanje prostornih planova ali i spora i neučinkovita birokracija.

Iako je postojanje investicijskih barijera jedan od ključnih i gorućih problema domaćeg gospodarstva, država, barem za sada, nije učinila ništa da se taj problem riješi. Sve je ostalo tek na popisu problema za koji su se ministarstvo gospodarstva, HUP i vrh Vlade samo dogovorili da ih tek treba riješiti.

'Investicije su sada prvi nužni korak koji moramo učiniti kao društvo i kao zemlja da bi pokrenuli zemlju iz krize da bi doveli kapital i stavili ga u funkciju otvaranje radnih mjesta', rekao je Majetić. Investicije su s nešto više od 4,2 milijarde eura u 2009 pale ne ispod 2 milijrde. U 2010. ta će brojka sigurno biti i manja. Vruća linija nije loš potez, ali ulagačke probleme poslodavci su već davno čuli. Država ih samo treba početi rješavati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene