Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HNB: Utvrđena osnovica za izračun zateznih i najviših dopuštenih kamata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj je sjednici donio odluku o povećanju diskontne (eskontne) stope HNB-a sa 4,5 posto na 9 posto godišnje, a ta je stopa, sukladno Zakonu o obveznim odnosima, od početka slijedeće godine osnovica za određivanje zatezne i najviše dopuštene ugovorne kamate.

Tako će slijedom važećih zakonskih odredbi o načinu izračuna, u prvom polugodištu nastupajuće godine u odnosima između fizičkih i pravnih osoba i zatezna i najviša dopuštena ugovorna kamata iznositi 14 posto.

Pročitajte i ovo Boris Vujčić Godinu dana eura Guverner HNB-a: "Od početka karijere slušam pitanja kad će kamatne stope u Hrvatskoj biti kao u Njemačkoj'' Andrej Plenković "Pišu budalaštine" Plenkovića naljutilo pitanje o Hrvoj Šipek i Turudiću: "Pa to su gluposti da ne mogu biti gluplje"

U poslovima između pravnih osoba i u njihovim odnosima s osobama javnog prava zatezna kamata iznosit će 17 posto, a najviša dopuštena ugovorna kamata može ići i do 25,5 posto.

Odredbama Zakona o obveznim odnosima, koje će se primjenjivati od početka 2008. godine, propisano je, naime, da se zatezna kamata i najviša dopuštena ugovorna kamata trebaju određivati za svako polugodište pomoću eskontne stope koja je vrijedila zadnjeg dana prethodnoga polugodišta.

Uvažavajući taj zakonski propis i imajući u vidu postojeće realne odnose na financijskom tržištu, Savjet HNB-a prihvatio je navedenu promjenu, kojom se eskontna stopa za prvo polugodište 2008. izjednačava s lombardnom stopom, priopćeno je iz HNB-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene