Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova pljuska Vladi

Fitch snizio hrvatski kreditni rejting, svrstao ga u 'smeće'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bonitetna agencija Fitch snizila je hrvatski krteditni rejting i sada ga svrstava u 'investicijsko smeće'.

Bonitetna agencija Fitch snizila je danas hrvatski kreditni rejting s ocjene 'BBB-' na ocjenu 'BB+' uz stabilne izglede. Time je Hrvatska dobila status 'investicijskog smeća'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uskoro u Saboru Slijedi prijelomna godina za državni proračun: Evo što je Linićev plan Slika nije dostupna Sve teža situacija Pad rejtinga- Linić na razini, Milanović preopušten

>> 'Imamo pola godine da pokažemo da nam kreditni rejting nije za rušenje'

Fitch je promjenu ocjene obrazložio s nekoliko argumenata, a prvi od njih je veći proračunski deficit od očekivanog.

'Hrvatski su se fiskalni izgledi pogoršali od naše prethodne revizije rejtinga u studenom 2012. Agencija je revidirala svoju prognozu za ovogodišnji deficit opće države na 4.7 posto s 3.9 posto, dok se očekuje da će udio duga opće države u BDP-u 2016. godine dosegnuti 66 posto, što je porast od naše prethodne prognoze koja je iznosila 62 posto', navodi Fitch, napominjući da tvrtke gubitaši u državnom vlasništvu predstavljaju dodatni rizik za održivost javnog duga.

Prognoza za 2013.: BDP će pasti za 0.9 posto

U Fitchu nadalje navode strukturno slabe izglede rasta kao uteg za fiskalnu konsolidaciju i uredno servisiranje javnog duga. 'Hrvatska je ekonomija u recesiji od 2009. od kada je ukupno pala 11 posto', ističe Fitch, navodeći da se u drugom kvartalu 2013. pad BDP-a smanjio, ali da unatoč tome agencija ne očekuje njegov porast na godišnjoj razini. Dapače, snizili su vlastitu projekciju porasta od 0.3 posto na pad od 0.9 posto.

Agancija Fitch u priopćenju navodi da su mjere hrvatske Vlade usmjerene prema suzbijanju izbjegavanja plaćanja poreza i veće naplate poreza dale rezultata, ali proračunski su prihodi svejedno pali, a pritisci na rashodovnoj strani rastu.

Fiskalna konsolidacija ide presporo

Kao još jedan argument za sniženje rejtinga Fitch navodi i ograničeni napredak u provedbi srednjoročne strategije fiskalne konsolidacije te neispunjavanje ciljeva zadanih Zakonom o fiskalnoj odgovornosti.

Izostanak provedbe spomenute strategije naveden je kao jedan od mogućih razloga eventualnog dodatnog pada rejtinga u budućnosti. Novi se pad može očekivati i u slučaju izostanka gospodarskog oporavka. Budu li gospodarski trendovi pozitivni, može se očekivati i poboljšanje ocjene.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene