Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ekonomist Adam Smith uskoro na novčanicama od 20 funti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Portret Adama Smitha, smatranog osnivačem liberalne ekonomske teorije, nalazit će se od sljedećeg proljeća na novčanicama od 20 funti, obznanio je u nedjelju navečer guverner Engleske banke (BoE) Mervyn King.


King je to najavio u škotskom gradu Kirkcaldyju, mjestu rođenja Adama Smitha (1723.-1790.), koji je ujedno i rodni grad sadašnjeg ministra financija Gordona Browna.

Pročitajte i ovo Vedrana Pribićević Nevjerojatna zlostavljanja Poznata ekonomistica šokirala porukama koje dobiva zbog težine: "Pisali su mi i da im je drago što mi je majka umrla'' HNB izdao novu kovanicu od 25 kuna (Screenshot: YouTube/HNB) 30.000 komada HNB u povodu velike obljetnice izdao novu kovanicu od 25 kuna, pogledajte 3D animaciju

- Na novčanicama će se nalaziti portret Adama Smitha te prikaz podjele posla u radionici pribadača, kazao je guverner BoE. 

Prikaz će biti popraćen citatom iz najpoznatijeg Smithova djela "Bogatstvo nacija".

"Bogatstvo nacija" (1776.) esej je o slobodnoj razmjeni i podjeli posla. Ondje nailazimo na slavan odlomak o podjeli rada u radionici pribadača, i povećanju produktivnosti koje iz toga proizlazi. 

Smith će biti prvi ekonomist i prvi Škotlanđanin koji će imati čast naći se na britanskoj novčanici.

Smitha vrlo cijene brojni uglednici iz političkog i ekonomskog
svijeta, posebice oni koji se zalažu za isti liberalni pristup.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene