Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vlada predstavila plan ekonomskog razvoja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2007.-2009. koje je na današnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća socijalnim partnerima predstavio ministar financija Ivan Šuker, dobra su osnova za daljnju raspravu, ocijenio je nakon sjednice jedan od sindikalnih predstavnika i predsjednik GSV-a Ivan Tomac.

Vlada neće odustati od smjernica ekonomske i fiskalne politike, poručili su Vladini predstavnici. 

Pročitajte i ovo Sanja Vištica, reporterka Dnevnika Nove TV i mladi MLADI O POLITIČARIMA Milanović im je šašav, Benčić elokventna, Penava zatvoren, Grbin pretih, Plenković samopouzdan, ali izaziva i susramlje Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

Potpredsjednica Vlade i dopredsjednica GSV-a Jadranka Kosor ponovila je da će u pregovorima, koji će započeti početkom rujna, Vlada ponuditi povećanje osnovice plaće od pet posto. 

Ministar Šuker mišljenja je kako će plaće u državnoj upravi uskoro početi uvažavati profesionalnost i kvalitetu rada, kako ne bi dolazilo do odljeva kadrova. 

Najavio je kako će se sredstva za isplatu mirovina, s planiranih 28,3 milijardi kuna u 2006. povećati na oko nešto više od 30 milijardi kuna u 2007. 

Predloženo je i da se zdravstvu sredstva povećaju sa 14,4 na 15,2 milijarde kuna, a s obzirom na mini-reformu zdravstva, Šuker smatra da će se povećanim sredstvima, sljedeće godine, stabilizirati zdravstveni sustav. 

Osnovna pretpostavka za izradu fiskalne projekcije za predstojeće trogodišnje razdoblje je ubrzanje ekonomsko-gospodarskog rasta, naglasio je Šuker, dodajući kako očekuje da će u gospodarski rast u ovoj godini biti 4,5 posto, a u 2009. oko pet posto. 

Najavio je i postupno smanjenje inflacije, te provođenje daljnje fiskalne prilagodbe koja se ogleda u smanjenju deficita središnje države jer, po njegovoj ocjeni, svi makroekonomski pokazatelji i prihodi proračuna ukazuju da će projekcija deficita od tri posto za 2006. godinu biti ostvarena. 

Prihodi bi u 2007. u odnosu na 2006. rasli 6,2 posto, u 2008. u odnosu 6,6 posto i u 2009. oko 6,2 posto u odnosu na predhodnu godinu. 

Za kamate se sljedeće godine predviđa povećanje od 500 milijuna kuna, što je praktički trošak deficita 2006. ocijenio je Šuker.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene