Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glavni tajnik Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), Abdulah el-Badri ocijenio je u subotu da 'cijena nafte neće rasti od sredine 2009. godine'.


'Cijene nafte neće rasti prije druge polovice 2009.', predvidio je on nakon savjetodavnog sastanka organizacije u Kairu. 

Vezani članci Slika nije dostupna PROMJENE NA TRŽIŠTU NAFTE Nakon osam godina sankcija, žele biti 2. proizvođač na svijetu Slika nije dostupna 'Dodatnim padom cijena nafte ruši se Pariški sporazum i cijela strategija EU'

Na pitanje hoće li ciljana cijena od 75 dolara po barelu, o kojoj je u subotu govorio saudijski kralj Abdalah, biti postignuta nakon polovice 2009. godine, el-Badri je potvrdno odgovorio.

OPEC zadržava proizvodnju i čeka prosinac za smanjenje 

Organizacija zemalja izvoznica nafte OPEC u subotu je na sastanku u Kairu odlučila zadržati nepromijenjene kvote proizvodnje nafte s 27, 3 milijuna barela dnevno, rekao je alžirski ministar za naftu Chakib Khelili nakon savjetodavnog sastanka organizacije. 

>> Dionice u porastu peti dan za redom

Predstavnici 12 zemalja članica OPEC-a sastali su se kako bi razmotrili smanjenje proizvodnje zbog pada cijena nafte, ali su odlučili da će konačna odluka biti donešena na sastanku 17. prosinca u Alžiru.

Prije početka sastanka glavni tajnik organizacije je rekao da će OPEC 'donijeti odluku u Oranu'.

Čelnik organizacije saudijski ministar za naftu Ali al-Nouaimi je rekao da je izvanredni sastanak u Kairu, sazvan zbog pada cijena nafte, pripremni prije konačne odluke koja će biti donešena u Alžiru. Njegov kuvajtski kolega je bio sličnog mišljenja.

Nakon rekordnih 147,50 dolara 11. srpnja cijene su pale ispod 50 dolara prošlog tjedna, što je najniža razina u posljednje četiri godine.

'Ovo je savjetodavni sastanak. Razgovarati ćemo o smanjenju proizvodnje i utjecaju smanjenja na tržište nafte', naglasio je kuvajtski ministar Mohamed al-Olaim.